Maghreb: vyjeďte do zemí zapadajícího slunce

Jak vznikl a co znamená termín Maghreb, kterým označujeme některé země severní Afriky? Co patří ke kulturním pokladům zdejších národů a kdo vlastně jsou?

Moře, sníh a písek

Arabské slovo mághrib znamená západ, přesněji doslova místo, kde zapadá slunce. Staří arabští spisovatelé jím označovali západní oblast severní Afriky, jako protiklad k mashriq – východní oblasti. Toto území, vymezené přibližně Středozemním mořem na severu a pohořím Atlas nebo Saharou na jihu, patřilo v historii barbarům, Arabům, byzantské říši, Osmanům či Francii. Dnes do něj řadíme Maroko, Alžírsko, Tunisko a Lybii, podle některých i Mauritánii. Nejtypičtější zemí Maghrebu je ovšem ta nejzápadnější z nich, tedy Maroko. Můžeme se tak občas setkat i s tím, že termín Maghreb označuje pouze Maroko. Pro celou skupinu zemí se v takovém případě používá termín Velký Maghreb.

Země barbarů

Ač slovo Maghreb pochází z arabštiny, jeho původními obyvateli rozhodně nejsou Arabové. Domorodí Berbeři, kteří na severu Afriky žijí i dnes, mluvili jazykem odvozeným od starověké egyptštiny. Sami sebe označují Amazighové, jméno Berbeři jsme jim dali my, Evropané, zkomolením slova barbar.

Jednalo se o celou skupinu národů, kteří v prvním tisíciletí př. n. l. začali v dnešním Maghrebu vytvářet svá království. Díky výhodné pozici na mapě odolávaly berberské národy invazím až do 7. století našeho letopočtu, kdy si jejich území podmanili ze západu přicházející Arabové. Ti s sebou přinesli islám a arabštinu a od té doby řadíme země Maghrebu mezi arabské státy. Přesto si však roztroušené komunity Berberů zachovaly svoji kulturu až do dnešních dní. V Alžírsku jich nyní žije zhruba 9 milionů a v Maroku 14 milionů, celá jedna šestina obyvatel Maghrebu stále mluví jejich starým jazykem. Mezi berberské národy řadíme i známé Tuaregy, pouštní národ obývající Saharu na jihu Alžírska a Libye.

Kultura skrytá očím turisty

Pokud chcete v Maghrebu spatřit něco ze staré berberské kultury, nebudete to mít úplně jednoduché. Berbeři totiž žijí – a v podstatě vždy žili – nomádským způsobem života v malých komunitách, z nichž každá má své specifické zvyky. Více než tisíc let arabské nadvlády je navíc značně ovlivnilo. Něco jako organizovaná berberská kultura tak v podstatě neexistuje. Vyhledávaným a jedinečným zážitkem je však například berberský zásnubní festival Moussem. Ten se koná každý rok v polovině září v marockém městečku Imilchil, schovaném vysoko v pohoří Atlas. Během tohoto třídenního svátku se mladí muži a dívky z různých berberských kmenů oblečou do svého nejlepšího tradičního kostýmu a na ulicích si vybírají svého budoucího partnera, kterého pak představují rodičům a vyjednávají s ním podmínky svatby. Rozhodně se nejedná o turistickou atrakci – pro kmeny roztroušené po úpatích Atlasu je takováto společenská událost skutečně nutností a každý rok se tu úspěšně seznámí okolo 40 párů.

(luko)

Zdroje:
www.britannica.com
www.britannica.com
www.findtripinfo.com
www.completemorocco.com

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2735
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.