Jaké bude cestování v době (po)covidové?

Pandemie onemocnění covid-19 ve velké míře uložila cestovní ruch k dlouhému spánku. Ten se nyní probouzí do světa, který není zdaleka stejný jako ten před pandemií. Změnili se i samotní cestovatelé, v daleko větší míře preferují pobyty v přírodě a mají větší zájem o zdraví naší planety. Bohužel při cestování musí také často sáhnout hlouběji do svých peněženek.

Více plánování a přípravy

Cestovatelský ruch se pomalu, ale jistě probouzí z dlouhého spánku způsobeného koronavirovou pandemií. Ta zatím ale úplně neutichá a ani v blízké budoucnosti se nepočítá s jejím úplným vyhasnutím. Podle vyjádření některých odborníku je možné, že nás čekají další vlny spojené s nárůstem onemocnění. Cestovatelský ruch se současné situaci ale už dokázal přizpůsobit.

Nicméně i v době (po)covidové nás nejspíše bude čekat řada opatření v podobě nutného přeočkování, testování či dalších opatření. Podmínky se budou nejspíše měnit v závislosti na aktuálních počtech nemocných v konkrétních destinacích, a před odjezdem tak bude nutné sledovat momentální epidemickou situaci.

Změna cestovatelských návyků

Pandemie koronaviru alespoň na chvíli zpomalila uspěchané tempo dnešní společnosti a řada vytížených turistických destinací si na čas oddychla. S úbytkem turistů však došlo v řadě oblastí a odvětví závislých na turismu i ke zhoršení ekonomické situace. Hoteliéři, restauratéři i další pracovníci v turistickém odvětví tak v současnosti cestovatele netrpělivě vyhlížejí. Během pandemie ale došlo k poměrně výrazné proměně turistického průmyslu. Jaké jsou současné trendy v cestování?

  • V rámci cestování je evidován zvýšený zájem o pobyty v přírodě, což souvisí jednak s přáním cestovatelů vyhnout se zástupům dalších turistů, ale také odpočinout si od každodenního stresu, načerpat sílu v přírodě a provozovat více aktivní typ dovolené.
  • Cestování do jedné lokality spojené s poznáváním místní kultury bude v blízké budoucnosti soupeřit s cestováním do více lokalit během jedné dovolené. Obdobně zvýšený zájem se očekává o autentické dovolené šité na míru přáním cestovatelů.
  • Zvýšený zájem bude také o udržitelné cestování v podobě ekoturistiky nebo odpočinkové dovolené v podobě wellness turistiky.
  • V souvislosti s koronavirovými opatřeními se lidé také začali ohlížet blíže za hranice a více cestovat po Evropě a sousedních státech nebo vyhledávají dovolenou mimo hlavní sezónu.

Dovolená se prodraží

Koronavirová pandemie, ale také probíhající válka na Ukrajině bohužel přináší zdražení pohonných hmot, ubytování a dalších služeb. Cestování je tak v současnosti dražší a pro mnohé hůř dosažitelné, než tomu bylo před vypuknutím pandemie. Výrazné zdražení se týká zejména letenek, cestovatelé tak často využívají alternativní způsoby cestování, jako je například vlak. Náklady na dovolenou také zvyšuje například nutnost provedení PCR testů k vyloučení koronavirové infekce. Avšak vzhledem k tomu, že řada oblastí je na turismu částečně nebo úplně závislá, lze očekávat, že cestovatelský ruch bude i v blízké budoucnosti podporován, ať už finančně, nebo prostřednictvím dalších zajímavých výhod.

(holi)

Zdroje:

https://www.euronews.com/travel/2021/05/14/what-will-travel-look-like-in-a-post-covid-world

https://www.prestigeonline.com/th/travel/destinations/post-covid-19-travel/

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 38
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Low-cost cestování aneb rady a triky,...

Procestovat různé kouty světa za co nejméně...

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.