Milovníci hlubin, kryjte si při potápění záda!

Potápění je často spojováno především s poznáváním mořské fauny a flóry. Tato oblíbená aktivita ale může mít i jiný nádech. Pohled do historie nabízí vrakové potápění. Je zde sice potřeba o něco více zkušeností, ale zážitky z ponoru jsou o to mocnější.

Největší lákadla 

Za nejkrásnější potápění ke ztroskotané lodi se považují ponory k vraku Yongala u východního pobřeží Austrálie. Loď klesla ke dnu před více než 100 lety a leží v hloubce 25–30 metrů. Příznivci vrakového potápění si přijdou na své i v Egyptě. Nejproslulejší vrak Rudého moře, parní loď Thistlegorm, skrývá mnoho technických unikátů. Potápěči tak mohou spatřit torza nákladních aut, děl i motocyklů. Pozadu nezůstává ani Asie. Na Bali se lze potápět k vraku lodi Liberty, který leží v hloubce 25 metrů. Okouzluje především velkým množstvím korálů a hejny ryb, pro které je vrak přirozeným útočištěm.

Příjemná jistota 

Cestovat za potápěním bez vhodného pojištění je velký risk. Před uzavřením pojistky proto důkladně prověřte, co všechno kryje a zda na vrakové potápění nepotřebujete speciální připojištění. Nezapomínejte, že součástí pojistných podmínek může být například omezení týkající se hloubky ponoru. Při potápění nejsou výjimkou případy poškození potápěčské výstroje, a tak myslete i na pojištění odpovědnosti.

Respektuje svoji kondici i pravidla

Bez ohledu na zaměření potápěčských aktivit je potřeba si uvědomit, že tato činnost má svá rizika, a logicky tedy i pravidla. Spolehlivá potápěčská centra a zodpovědní instruktoři vám na místě vše dostatečně vysvětlí – přesto je vhodné si základní zdravotní doporučení nastudovat a osvojit ještě před cestou.

  • Nikdy nechoďte do vody, pokud se zrovna necítíte dobře nebo jste nachlazení.
  • Potápět se pod vlivem alkoholu je nepřijatelné.
  • Samozřejmostí je respektovat svou fyzickou kondici a případná chronická onemocnění. Za lékařskou kontrolu před odjezdem se rozhodně nemusíte stydět.
  • Během ponoru nikdy nezadržujte dech. Může vzniknout vzduchová embolie, při níž se bublinky vzduchu dostávají do krve a ohrožují zdraví i život potápěče.
  • Zranění pod vodou může vše řádně zkomplikovat – při potápění tedy na nic nesahejte. I když to tak na první pohled nemusí vypadat, třeba korály bývají velmi ostré.
  • Při vynořování postupujte pomalu a dělejte bezpečnostní pauzy. Vyhnete se tak dekompresní nemoci.
  • Po dobu 24 hodin od vynoření byste neměli nikam letět. Tělo se po potápění potřebuje postupně zbavit zvýšeného množství dusíku, jinak i v tomto případě hrozí problémy s dekompresí.

(pak)

Zdroje:
http://travel.cnn.com
www.worldnomads.com

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 4
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.