Pět rad na cestu do muslimských zemí

Už jste procestovali kdeco a teď vás láká exotika muslimských států? S trochou opatrnosti a ohleduplnosti můžete zažít krásnou dovolenou.

1. S večerní zábavou opatrně

Přestože v muslimských zemích zákon zakazuje alkohol, některé státy jsou v tomhle ohledu k turistům docela vstřícné. Je ovšem třeba se předem informovat, pravidla se liší město od města. Například v marockém Agadir, v Dubaji nebo v Istanbulu se v místním klubu můžete oddávat tanci pod vlivem alkoholu. Ovšem třeba v Medině v Saúdské Arábii by vám takové chování mohlo přivodit nemalé problémy. Pít veřejně alkohol v zemích jako Írán, Pákistán, Saúdská Arábie a Afghánistán se nedoporučuje.

2. Jak moc se zahalit

Kolik kůže je třeba zakrýt – zvláště u žen –, opět zcela závisí na zemi a oblasti, kterou navštívíte. Obecné pravidlo zní: žádné minisukně, kraťasy a trička s hlubokým výstřihem a krátkými rukávy. Například ve většině obchodů v Dubaji vyžadují, aby návštěvníci měli na sobě „slušný oděv“. To znamená zakrýt nejen stehna, ale minimálně i polovinu paží a žádná dámská trička, která toho hodně odhalují. Ženy by pak měly pamatovat ještě na jedno. Pro případ, že byste navštívily nějakou náboženskou oblast, měly byste mít s sebou lehký šátek k pokrytí hlavy na znamení úcty. V některých zemích je zvykem, že i muži nosí pokrývku hlavy.

3. Bikiny, nebo burkiny?

V liberálnějších státech, jako je Albánie nebo Turecko, lze na pláži bez obav vystavovat tělo v bikinách, protože je zde plno turistů, kteří se chovají stejně. Jenže opět platí „jiný kraj, jiný mrav“. V přísnějších zemích se stále očekává, že dámy budou mít ruce a nohy (nebo alespoň stehna) zakryté. K dispozici často bývají i bazény určené pouze ženám. Když nevíte, prostě se rozhlédněte, jaké plavky mají ostatní, a podle toho se zařiďte.

4. Nejezte levou rukou

Leváci, pozor! Muslimové nejedí levou rukou, protože ta slouží k čištění těla po návštěvě toalety. Proto je vnímána jako nečistá. Z úcty k pravidlům hostitelů se chovejte stejně. Ke konzumaci stravy používejte pouze pravou ruku.

5. Pozor na focení

Fotografujte, kolik chcete, ale ujistěte se, že se žádné ženy ani děti bez jejich svolení ve vašem záběru neobjevují. V některých zemích je to považováno za velmi urážlivé.

(hah)

Zdroj: https://suitcasemag.com/travel/stories/the-western-womans-guide-to-travelling-in-muslim-countries/

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 5
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.