Koupání ve sladkých vodách: pozor na skrytá nebezpečí

Mnoho sladkovodních toků skrývá nebezpečí parazitární infekce. Nakazit se ale můžete i při vodních radovánkách v chlorovaných bazénech hotelových resortů. Dezinfekce vody totiž nezaručuje stoprocentní ochranu proti nebezpečným mikroorganismům.

Schistosomiáza je onemocnění způsobené krevní motolicí. Četné druhy tohoto parazita obývají sladké vody po celém světě. Vysoké riziko nákazy hrozí především v Africe, Jižní Americe, Karibiku, Jihovýchodní Asii a na Blízkém východě. Lékaři odhadují, že motolicemi je postiženo kolem 200 milionů obyvatel naší planety. K nákaze dochází kontaktem kůže s kontaminovanou vodou. Skryté nebezpečí číhá ve stojatých vodách znečištěných lidskou močí a stolicí. Motolice pronikají kůží, odkud putují především do střeva, jater nebo močového měchýře. Během několika dní po nákaze dochází k rozvoji vyrážky a svědění kůže. Za 1 až 2 měsíce se mohou rozvinout příznaky v podobě horečky, zimnice, kašle a bolesti svalů. Velká část nemocných však v tomto období nemá vůbec žádné projevy nemoci.

Příznaky orgánového postižení

Motolice se postupem času usazují v žilních pleteních cílových orgánů. Za příznaky této fáze nemoci je zodpovědný imunitní systém organismu, který se snaží bojovat proti cizorodému parazitovi.

  • Osídlení močového měchýře se může projevit bolestivostí při močení, zánětem močových cest a přítomností krve v moči.
  • Střevní postižení se projevuje zažívacími obtížemi, krvavými průjmy, poruchou vstřebávání živin či chudokrevností.
  • Pokud parazit vycestuje do plic, nemocného trápí kašel a dušnost.
  • Vzácněji mohou motolice proniknout i do nervové tkáně. Postižení mozku může zapříčinit vznik epilepsie, závratí či bolestí hlavy.

Projevy nemoci jsou velmi různorodé a odvíjejí se především od postižení cílových tkání.

Opatrnost především

Onemocnění krevními motolicemi je poměrně dobře léčitelné. Nemocní však mnohdy nejsou ušetření zbytečných a velmi nepříjemných komplikací. Proto je důležité vsadit na prevenci. Před cestou si zjistěte, zda se v dané lokalitě motolice nacházejí. Pokud dojde ke kontaktu se sladkou vodou, ihned se osušte ručníkem. Tímto způsobem lze často předejít infekci. Vodu ze sladkých toků nikdy nepijte ani ji nepoužívejte k osobní hygieně nebo k praní oblečení. Při rozsevu podezřelé vyrážky ihned navštivte zdravotnické zařízení.

Nebezpečí skrývá i chlorovaná voda

Pokud si myslíte, že chlorace vody odstraní všechny nebezpečné mikroorganismy, pak jste na velkém omylu. Bakterie, viry i plísně mohou v chlorované vodě setrvávat až po dobu několika dnů. Při vodních radovánkách v bazénech se nejčastěji přenášejí průjmová onemocnění v čele s cestovatelským průjmem či bacilární úplavicí. Předejít neviditelnému nebezpečí je mnohdy velmi složité. Vodu z bazénu nikdy nepolykejte a snažte se omezit její kontakt s ústní dutinou. Riziko nákazy snížíte také pravidelným sprchováním po každé návštěvě bazénu.

Cestování do teplých oblastí je neodmyslitelně spjato s pobytem v osvěžující sladké vodě. Mějte však na paměti, že přírodní i upravené vodní zdroje mohou skýtat riziko nákazy nebezpečnými mikroorganismy.

(holi)

Zdroje:
www.cdc.gov
www.cdc.gov

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 3065
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.