Desítka nejčastějších mýtů spojených s cestovními nemocemi

Vzduch v letadle je plný škodlivých mikrobů, jídlo na ulici je více nebezpečné než to v luxusních hotelech a vzteklinu přenášejí pouze psi. S cestováním se pojí řada hluboce zakořeněných mýtů. Které jsou ty nejčastější?

1. Při užívání antimalarik se nemusím bát hmyzího bodnutí

Preventivní užívání antimalarik je doporučené při cestování do oblastí s vysokým rizikem přenosu této infekční nákazy. Jejich užívání ale neposkytuje plnou ochranu proti malárii, a proto je důležité dodržovat další opatření, například v podobě repelentů, moskytiér či oblečení s dlouhými rukávy. Komáři a bodavý hmyz navíc nepřenášejí pouze malárii, ale také řadu dalších infekčních chorob.

2. Vzteklinu přenášejí pouze psi

Je pravda, že velkou část případů vztekliny v zahraničí způsobuje kousnutí psem. Riziko však představují i další zvířata, například netopýři či opice. Každý cestovatel by se tak měl mít na pozoru před divokou i domácí zvěří.

3. Pobyt v luxusních hotelech mě ochrání před infekčními nákazami

I při pobytu v luxusních zahraničních hotelech můžete onemocnět stejnými infekčními chorobami jako při ubytování v hostelu či turistické ubytovně. Příkladem může být závažná infekce bakterií zvanou legionella, která se mj. přenáší vzduchem z nečištěné klimatizace. Personál pracující v hotelu také není sterilní a může být zdrojem řady infekčních chorob.

4. Pouliční jídlo znamená nebezpečí

Jídlo na ulici představuje riziko nákazy stejně tak jako pokrmy v hotelu. Důležitá je dostatečná mechanická očista jídla, tepelná úprava a samozřejmě hygiena kuchaře. Zejména v případě bufetu či švédských stolů může být jídlo připravováno v předstihu a při nevhodném skladování v něm může dojít k přemnožení mikrobů.

5. Většina nemocí je přenášena kontaminovanou vodou

Dostupné důkazy poukazují na skutečnost, že cestovatelský průjem a další zažívací obtíže jsou častěji způsobené nehygienickou manipulací s jídlem než kontaminací vodou z umytého nádobí nebo vodou z kohoutku. Pro cestovatele je tak nedocenitelné základní pravidlo „oloupej, uvař, nebo na to zapomeň“.

6. Led ve vodě zabíjí bakterie

Zmrznutím dochází spíše ke konzervaci bakterií než k jejich usmrcení. Proto nápoj s ledem z kontaminované vody může představovat velké nebezpečí a v oblastech s nižšími hygienickými standardy je lepší si led v nápojích odpustit.

7. Necestuji do rizikových oblastí, tak nepotřebuji cestovní pojištění

Nebezpečnou nákazou můžete onemocnět i při cestách po Evropě či ve vyspělých státech na jiných kontinentech. Horečka dengue, malárie či břišní tyfus mají poměrně „velkou reklamu“, ale co takový meningokok nebo infekční žloutenka? To jsou velmi nepříjemné nákazy, se kterými se můžete potkat i blízko za našimi hranicemi. Cestovní pojištění je tak vhodné při jakýchkoliv cestách do zahraničí.

8. Antibakteriální mýdlo a dezinfekční gel mě vždy ochrání

Antibakteriální mýdla nepředstavují výhodu oproti těm běžným. Jednak vzbuzují domněnku falešné ochrany před nákazou, protože ne všechny nemoci jsou způsobené bakteriemi, ale také viry či parazity. Časté používání antibakteriálních mýdel navíc může způsobit odolnost bakterií vůči chemickým látkám. Obdobně ani dezinfekční gely neposkytují úplnou ochranu před infekcemi. Pro jejich lepší efekt je nutné vybírat gely s alespoň 60% obsahem alkoholu a před jejich aplikací provést řádnou očistu rukou mýdlem a vodou, protože na drobných nečistotách na rukou ulpívají bakterie, které nelze zabít pouhým natřením gelu.

9. Tableta aspirinu před dlouhým letem chrání před žilní trombózou

Jedna tableta aspirinu nepředstavuje dostatečnou ochranu před vznikem krevní sraženiny v žilách dolních končetin, a to zejména u osob s vyšším rizikem takzvané trombózy.

10. Vzduch v letadle je plný škodlivých mikrobů

Moderní vzduchové filtry v letadlech jsou schopné vychytat až 99 % škodlivých mikrobů ze vzduchu. Nakazit se samozřejmě můžete od spolucestujících, ale samotný vzduch v letadlech je častěji čistší než vzduch v čekárně v nemocnici nebo v nevyvětrané místnosti.

(holi)

Zdroje:

1. https://www.wanderlust.co.uk/content/travel-health-myths/

2. https://www.wanderlust.co.uk/content/travel-health-myths/

3. https://www.hepacart.com/blog/common-myths-about-disease-prevention

4. https://www.news24.com/news24/travel/health-myths-and-risks-of-air-travel-debunked-20180628

5. https://www.bootsnall.com/articles/top-ten-travel-health-myths-sponsored-post.html

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 4
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.