Čeká vás dlouhý let? Nedávejte trombóze šanci!

Nedostatečný příjem tekutin, dlouhé sezení a nízký tlak v kabině letadla – to vše patří mezi rizikové faktory pro rozvoj žilní trombózy. Nelze se tedy divit, že vznik krevní sraženiny v žilách je označován také jako „syndrom ekonomické třídy“. Prozradíme, jak předcházet vzniku tohoto onemocnění.

V ohrožení jsou především následující osoby: 

  • Ve vyšším riziku rozvoje žilní trombózy jsou obecně cestovatelé nad 40 let věku.
  • Dále jsou to lidé trpící rakovinou, chronickým srdečním selháním, plicními chorobami, zvýšenou srážlivostí krve a také obézní a jedinci trpící křečovými žilami.
  • Žilní trombózou jsou ohroženy též osoby, které nedávno podstoupily operační zákrok, byly upoutány na lůžko nebo utrpěly jakékoliv zranění dolní končetiny.
  • Vznik krevní sraženiny je významnou hrozbou i pro těhotné ženy, matky v šestinedělí a uživatelky hormonální antikoncepce nebo hormonální substituční terapie.

Přibližně u 4–5 % rizikových jedinců dojde k rozvoji hluboké žilní trombózy při letu, který trvá déle než 10 hodin. Pokud cestujete na krátkou vzdálenost, není se tedy v zásadě čeho bát. Jestli vás ale čeká dlouhý přesun a patříte k výše zmíněným rizikovým jedincům, je zapotřebí dbát určité opatrnosti.

Pijte a hýbejte se! 

Z mezinárodního výzkumu vyplývá, že jedincům v mírném až středním riziku žilní trombózy vystačí jako prevence používání kompresivních punčoch. Lidé ve vyšším ohrožení by pak měli požádat svého lékaře o preventivní podání léků na ředění krve. Před případným letem je tedy vždy vhodné poradit se s odborníkem o možných preventivních opatřeních. Na palubě letadla pak můžete bojovat proti rozvoji žilní trombózy následujícími způsoby:

  • Pokud cestujete déle než 2 hodiny, měli byste každých 15–30 minut na chvíli vstát a protáhnout se, popřípadě se projít po palubě letadla.
  • Dbejte na pravidelný pitný režim. Dostatečný příjem tekutin zlepšuje průtok krve žilním systémem a brání vzniku krevních sraženin. Ideálním nápojem na cesty je neperlivá, nízce mineralizovaná voda. Naopak se vyhýbejte kofeinovým nápojům a alkoholu – odvodňují organismus.
  • Vyvarujte se také prášků na spaní. Jedinci s vysokým rizikem žilní trombózy by během letu neměli spát déle než 30 minut v kuse.
  • Během mezipřistání se snažte rozhýbat ztuhlé tělo svižnou procházkou po letišti.
  • V kabině letadla nezapomeňte na účinné cviky proti žilní trombóze. Máte-li vysoké riziko jejího vzniku, cvičení by mělo trvat 5 až 10 minut.

Pět cviků proti krevní sraženině 

  1. Zvedněte nohy do vzduchu. Prsty jedné nohy pohybujte po směru hodinových ručiček, prsty druhé nohy proti směru. Několik vteřin vydržte kroužit a potom cvičení opakujte.
  2. Roztáhněte prsty na nohou a napněte nohu, abyste protáhli svalstvo.
  3. Opřete se patami o zem a špičky nohou střídavě zdvihejte do vzduchu a pokládejte na zem.
  4. Zvedněte dolní končetinu do vzduchu a ohněte ji v koleni. Natahujte a pokrčujte nohu v koleni tak, jak nejvíce vám to dovolí prostor mezi sedačkami.
  5. Mírně se ohněte dopředu a složte ruce pod jedním kolenem. Koleno přitáhněte co nejblíže k hrudníku, vydržte v této pozici asi 15 vteřin a pak ho pomalu pouštějte. Opakujte i s druhou končetinou.

(holi)

Zdroj:
www.acefitness.org

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2749
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.