Láká vás Indie? Bez pojištění a očkování necestujte!

Exotická koření, bazary, posvátná řeka Ganga, monumentální pomník Taj Mahal. To je pouhý zlomek toho, co může návštěvníkům nabídnout nejlidnatější stát na světě, tedy Indie. I v této zemi se však turisté musí mít z různých důvodů na pozoru.

Očkování věc nezbytná

Indie patří mezi země s nižším hygienickým standardem, a riziko různých nákaz je zde proto poměrně vysoké. Mezi základní vakcinace pro cestovatele, který se chystá navštívit indický subkontinent, patří ty proti následujícím nemocem.

  • Virová hepatitida A. V Indii hrozí velké nebezpečí nákazy touto nemocí. Infekce se nejčastěji přenáší znečištěnýma rukama, kontaminovanou vodou a potravinami. Vždy je třeba dodržovat základní hygienická pravidla a vyhýbat se rizikovým aktivitám, například konzumaci jídel na ulici nebo ve stravovacích zařízeních nejisté úrovně.
  • Virová hepatitida B. Nebezpečí nákazy hepatitidou B je kvůli vysokému počtu přenašečů v Indii poměrně vysoké. Předání nemoci se uskutečňuje skrze krevní řečiště nebo pohlavním stykem. Očkování proti hepatitidě typu A i B zaručuje celoživotní ochranu.
  • Cholera. Závažné průjmové onemocnění se vyskytuje v určitých oblastech Indie. Nejlepší ochranou je vyvarovat se kontaminované vodě a potravinám, tedy dodržovat základní cestovatelská hygienická doporučení. Proti choleře však existuje očkování. Provádí se dvěma dávkami v odstupu 1–6 týdnů.
  • Břišní tyfus. V Indii se břišním tyfem můžete nakazit požitím zamořené vody nebo potravy. Nejjistější způsob ochrany je očkování, které se aplikuje každé 3 roky.
  • Tetanus. K bakteriální nákaze dochází nejčastěji při poranění. Tato vakcinace je součástí povinného očkovacího kalendáře. Ochrana ale není celoživotní, po 10–15 letech je nutné podstoupit přeočkování. Před odjezdem je tak vhodné u tetanu zkontrolovat aktuální platnost.

Další možná zdravotní rizika 

Pokud budete po Indii cestovat hromadnými dopravními prostředky, zvažte očkování proti chřipce a meningokokovým a pneumokokovým nákazám. Ochrana proti vzteklině je vhodná pro lidi, kteří vyrážejí na dlouhý pobyt do přírody a odlehlejších oblastí daleko od zdravotní péče. Nákaza touto nemocí totiž vždy končí úmrtím. Očkování proti japonské encefalitidě je doporučeno zejména při pobytu na venkově v období dešťů (květen až říjen). Riziko nákazy touto nemocí hrozí prakticky v celé zemi. Obdobné je to i v případě malárie, která se nevyskytuje pouze ve státech Himáčalpradéš, Džammú, Kašmír, Sikkim, v městských oblastech nebo vysoce položených lokalitách (nad 2000 m n. m.). Před cestou je tak nutné navštívit odborníka na cestovní medicínu a probrat s ním vhodnost užívání antimalarické profylaxe.

Opatrnost se vyplácí 

Přeplněné a špatně udržované silnice vedou k mnoha dopravním nehodám. Při cestování pozemní dopravou je tak zapotřebí dbát zvýšené opatrnosti. Od roku 2012 rapidně vzrůstá počet znásilnění, které v několika případech postihlo i turistky z Evropy. Ministerstvo zahraničních věcí tak cestovatelkám doporučuje dodržovat místní zvyky v oblékání, vyhýbat se opuštěným lokalitám a pokud možno necestovat bez doprovodu. Na místa s vysokou koncentrací osob, například tržiště nebo nádraží, je též vhodné nechodit – hrozí zde bombové útoky. Napjatá situace panuje zejména ve státě Džammú a Kašmír. Místním folklorem je i pouliční kriminalita a drobné krádeže. Turisté jsou nejčastěji okradeni v levných hotelech, ve vlacích nebo při výměně peněz na ulici.

Indie nabízí svým návštěvníkům krásnou přírodu, starobylé památky, rušný pouliční život a nezapomenutelné kulinářské zážitky. Odvrácenou tváří nejlidnatější země světa je však vysoké znečištění životního prostředí, potravin a vody, ale také poměrně vysoká kriminalita. Před cestou je tak nutné uzavřít cestovní pojištění, které v případě potřeby ochrání vaše zdraví i osobní věci.

(holi)

Zdroje:
www.mzv.cz
www.gov.uk

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 5
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.