Jak zvládnout návrat z teplých krajin zpátky do zimy?

Pokud hodláte vyrazit za teplem, vězte, že i vysněná dovolená jednou skončí a tropický ráj vystřídají pracovní povinnosti a chladné klima. Přinášíme proto několik tipů, jak zvládnout přechod z tepla do zimy a nepodlehnout chřipce či nachlazení.

Útěk za sluncem

Cítíte se unavení, špatně se soustředíte, trpíte poruchami nálady? Pak nejspíše strádáte nedostatkem tepla a slunečního svitu. Odborníci totiž odhalili, že během zimní sezóny trpí populace nedostatkem vitaminu D, což se může negativně odrazit na fyzické a psychické pohodě organismu. Dovolená v exotických krajinách se tak může stát lékem na mnoho zdravotních neduhů způsobených chladným a nevlídným počasím. Podle lékařů je potřeba i během zimního období vystavovat pokožku slunečnímu záření, a to po dobu 30–40 minut alespoň třikrát týdně. Vitamin D totiž v těle vzniká právě působením slunečního UV záření na kůži. Zastává důležitou úlohu v metabolismu vápníku, čímž prospívá kostem a svalům, ale také imunitnímu systému. Navíc pomáhá udržovat psychickou pohodu. Doplnění hladiny „déčka“ během zimní dovolené přetrvává po několik měsíců. Lékaři tedy v zásadě nejsou proti „dobití baterek“ na daleké pláži, na druhou stranu mohou náhlé teplotní změny imunitě spíše uškodit. Během pobytu a po návratu je tedy vhodné dodržovat jistá opatření. 

Nebezpečí jménem klimatizace

Na většině dovolených se nevyhnete pobytu v klimatizovaných místnostech. Pokud víte, že „chlazení“ hůře snášíte, vybavte se předem očními kapkami, hydratujícími krémy a teplým oblečením, například šálou či svetrem. Nezapomeňte se více obléci také do letadla, poměrně chladné klima totiž panuje ve většině letových hal. I když se vám může zdát, že do tropických veder teplé ošacení nepotřebujete, opak je pravdou. Výsledkem neustálého střídání nízkých a vysokých teplot je oslabení imunity, které se v horkém podnebí může projevit například hnisavou angínou nebo jiným infekčním zánětem dýchacích cest, očí či sluchového ústrojí. Lékaři doporučují udržovat teplotu v místnosti v rozmezí 21–25 °C. Jinak řečeno, teplotní přechod mezi pokojem a venkovní teplotou by měl být okolo 6 °C. Tímto rozumným kompromisem dosáhnete úlevy od horka a zároveň nebudete pokoušet sílu svého imunitního systému.

Do pracovního procesu pozvolna

  • Je třeba si také uvědomit, že rozdíl teplot při návratu do Čech může činit až neuvěřitelných 40 °C. Tomu je samozřejmě nutné se přizpůsobit a následující dny po návratu dbát na dostatek vrstev oblečení.
  • Obvyklou chybou bývá také hektický nástup do pracovního procesu. Náhlý psychický a fyzický stres může organismu značně přitížit. Rozumným řešením je prodloužit si dovolenou ještě o jeden či dva dny a pozvolna se aklimatizovat. 
  • Dále je nutné dodržovat pravidelný pitný režim a přijímat dostatečné množství vitaminů, zejména v podobě ovoce a zeleniny.

Exotická dovolená během zimního období opravdu prospívá. Je však zapotřebí připravit organismus na náhlé teplotní výkyvy. Od věci není ani uzavření cestovního pojištění, které ochrání vaše zdraví i majetek v případě nečekaných událostí. Nikdy totiž nevíte, co se vám za hranicemi může přihodit.

(holi)

Zdroje:
www.dailymail.co.uk
http://emedicine.medscape.com
www.kondice.cz

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2047
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.