Svatojakubská cesta: po stopách dávných poutníků

Španělsko je pro většinu lidí synonymem prosluněných pláží a horkých letních nocí. Země s bohatou historií však má co nabídnout i příznivcům turistiky. Hornatá krajina, lahodné víno, historické památky a spousta dalších lákadel čeká na poutníky na tzv. svatojakubské cestě.

Zážitek nejen pro věřící

Svatojakubská cesta neboli Camino de Santiago je název historické sítě dvanácti poutních cest. Vedou ke hrobu svatého Jakuba staršího v katedrále ve městě Santiago de Compostela na severozápadním cípu Španělska. V současné době se jedná o jednu z nejpopulárnějších turistických destinací v celé Evropě. V roce 2015 se totiž na cestu podle statistických odhadů vydalo přes 260 tisíc lidí. První doložená pouť se přitom uskutečnila už v roce 951. Podél cesty byly postupně vztyčovány orientační kameny, kříže, boží muka a stavěny kaple, kostely a kláštery poskytující poutníkům azyl. Postupem času tak vznikla radiální síť 12 poutních cest vedoucích z Itálie, Francie i Portugalska. Ty jsou v současné době přehledně označeny turistickými symboly v pravidelných vzdálenostech. Symbolem cesty přitom byla již odpradávna mušle hřebenatka, kterou lze spatřit i na současných značeních.

Cestou necestou

Svatojakubská cesta rozhodně není jenom poutí pro věřící. Na své si přijdou milovníci historie, přírody i dobré gastronomie. Podle finančních a fyzických možností si stačí vybrat jednu z dvanácti tras. Tou nejznámější je bezpochyby Camino Francés neboli francouzská cesta.

  • Začíná ve Francii a pokračuje severní částí Španělska až do Santiaga de Compostela. 
  • Jedná se o fyzicky náročnější variantu, protože měří 769 kilometrů.
  • Zároveň jde o nejvytíženější trasu, takže při její návštěvě musíte počítat s poměrně velkým počtem dalších poutníků.

Camino Ingles nebo Camino Aragones jsou naproti tomu krátké úseky, které začínají na západním pobřeží Španělska. K jejich pokoření postačí několik dnů. Na těchto stezkách se současně vyhnete velkým davům. Každá z dvanácti cest nabízí unikátní zážitek, záleží pouze na výběru. A je úplně jedno, jestli trať zdoláte pěšky, na kole, nebo jiným dopravním prostředkem.

Za jediným cílem

Všechny cesty v tomto případě nevedou do Říma, ale do Santiaga de Compostela. Již od dob středověku se jedná o jedno z nejvýznamnějších poutních míst Evropy. Na desítkách kilometrů čtverečních tu lze obdivovat románské, gotické či barokní budovy dokládající důležitost tohoto regionu. Nejstarší památky jsou přitom rozmístěny kolem hrobu svatého Jakuba, který je cílem poutní cesty. Město žije čilým turistickým ruchem, návštěva tak jistě potěší mladší i starší generaci.

Pokud se necháte zlákat atmosférou moderního putování, před odjezdem určitě nezapomeňte uzavřít cestovní pojištění. Velké množství turistů vyrážejících na svatojakubskou cestu je lákavým cílem pro drobné kriminálníky. Fyzicky náročná cesta také může připravit nepříjemná překvapení v podobě úrazů nebo jiných nemocí. Díky cestovnímu pojištění si však můžete putování vychutnat bez zbytečných starostí.

(holi)

Zdroje:
http://whc.unesco.org
http://santiago-compostela.net
www.spain.info

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 1401
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.