Dítě „na palubě“: tipy pro spokojenou posádku

První výlet do zahraničí, první koupání v moři, první hrad z písku. Dovolené s dětmi bývají plné zážitků. Cestování s nimi však bývá mnohdy náročné a vyčerpávající. Nabízíme proto pár rad, které putování s potomky usnadní a ušetří vás zbytečných komplikací.

Pokud plánujete s dětmi delší cestu, určitě nepodceňte důkladnou přípravu. V případě jízdy autem je vhodné vyrazit až k večeru, aby malí pasažéři mohli v průběhu přesunu spát. Díky tomu jim cesta rychleji uteče a nezbyde tolik času na nudu. Dětská autosedačka by měla být samozřejmostí. Po cestě naplánujte dostatek zastávek, ideálně v místech, kde jsou dětská hřiště, parky nebo jiná zajímavá místa. Při návštěvě toalety raději kontrolujte, zda si váš potomek umyl ruce, a v případě potřeby použijte dezinfekci. A co si kromě obvyklých věcí určitě vzít s sebou?

  • Láhev s vodou nebo neslazeným čajem,
  • svačinu,
  • oblíbenou hračku,
  • vlhčené ubrousky,
  • papírové ručníky nebo utěrky,
  • prázdné igelitové pytle na odpadky či použité pleny,
  • cestovní lékárničku,
  • zábavu (knížka, hry, tablet).

Auto, druhý domov

Pokud cestujete s malým dítětem vozem, ideální je, pokud jeden z rodičů sedí vzadu.

  • Nikdy nenechávejte potomky samotné v zaparkovaném autě. Pobyt v uzavřeném vozidle během léta představuje vysoké riziko dehydratace. Dítě navíc může, třeba i nechtěně, auto uzamknout.
  • Nepokládejte ostré a těžké předměty na zadní plato kabiny. Při prudkém brždění by předměty mohly spadnout a některého pasažéra zranit.
  • V průběhu celé cesty důkladně dbejte na pravidelný pitný režim a nečekejte, až se dítě přihlásí s pocitem žízně. Obzvláště v letních měsících je totiž potřeba pít častěji, nejen při pocitu vyprahlosti.
  • Ochranu před přehřátím představují stínítka na okna, pitný režim, osvěžování mokrým ručníkem a vlhkými ubrousky, ale také klimatizace. S tou však zacházejte opatrně, přílišné ochlazování hrozí vznikem nachlazení.
  • Mladší děti můžete v autě zabavit hračkou, knihou nebo filmem. Se staršími potomky lze hrát spoustu různých slovních her, například „Hádej, kdo jsem“, „Cestovní abeceda“ nebo „Kdo uvidí první…?“. Vymyslet si však můžete vlastní verze, záleží jen na vaší fantazii.

Nekonečné koleje 

Vlak v porovnání s autobusem představuje příjemnější možnost cestování – jízda totiž nabízí určité množství svobody pohybu. Dálkové busy nejsou kvůli stísněnému prostoru a minimálnímu počtu zastávek během cesty příliš vhodné pro malé děti.

Vzduchem je to nejrychlejší 

Letadlo představuje elegantní řešení cest na dlouhé vzdálenosti. Velká část leteckých společností nabízí pro rodiny mnoho různých výhod, od polštářů na spaní až po rychlejší odbavení. O konkrétních nabídkách se vždy informujte u zvoleného přepravce. Co se týče vhodného věku pro první cestu letadlem, některé společnosti nepřepravují děti mladší 14 dnů. Odborníci však doporučují cestovat až s potomkem starším 3 měsíců. Imunitní systém mladšího dítěte totiž není ještě plně vyvinutý, proto hrozí vysoké riziko infekce. Malé pasažéry je především nutné připravit na nepříjemný pocit zalehnutí ucha během vzletu a přistání. Obtíže může zmírnit žvýkačka nebo bonbon.

Já budu blinkat!

Cestovní nevolnost neboli kinetóza se objevuje při přesunu pozemními, vodními i vzdušnými dopravními prostředky. Mezi základní projevy patří:

  • bledost,
  • pocení,
  • nevolnost,
  • zvracení,
  • bolesti břicha,
  • zvýšená tvorba slin,
  • bolest hlavy a závratě.

Nejúčinnější prevencí je použití léků proti této nevolnosti po konzultaci s dětským lékařem. Pokud se obtíže projeví při jízdě, je vhodné co nejdříve zastavit a projít se s postiženým na čerstvém vzduchu.

Cestování s dětmi patří mezi nezapomenutelné vzpomínky, ať už v tom lepším, nebo někdy i horším slova smyslu. Pokud se chystáte na zahraniční dovolenou, určitě nezapomeňte na očkování a cestovní pojištění. Jedině tak ochráníte sebe i své potomky a z cesty si odvezete pouze krásné zážitky.

(holi)

Zdroj:
http://raisingchildren.net.au

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2344
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.