Plánujete exotickou dovolenou s dětmi? Pozor si dejte hlavně na infekce a úrazy

Dětský organismus je mnohem více náchylnější k infekčním chorobám než ten dospělý. Pokud tedy plánujete exotickou dovolenou i s dětmi, zjistěte si vždy předem, jaká rizika mohou vaše děti v dané zemi ohrozit. Přinášíme přehled nejčastějších komplikací, na která můžete při svém cestování narazit, a také tipy, jak se jim vyhnout.

Průjem je nejčastější komplikací

Cestovatelský průjem je nejčastější chorobou, která může vaše děti při cestování potkat. Ty nejmenší ochráníte kojením, starší děti by měly důsledně dodržovat základní hygienická pravidla. Mějte tak na paměti zásadní cestovatelské pravidlo: oloupej to, uvař to, nebo na to zapomeň. Ovoce a zelenina by se měly konzumovat výhradně až po oloupání. Pokud nelze slupku odstranit, je nutné ji důkladně omýt. Obecně se ale doporučuje ovoce a zeleninu se slupkou raději nejíst. Nápoje připravujte z balené vody a nikdy do nich nepřidávejte led, o jehož původu si nejste zcela jisti. Před každým stolováním nezapomeňte na důkladnou hygienu rukou a popřípadě použití dezinfekčního prostředku na bázi alkoholu, který běžně seženete v drogerii.

Ani při nejdůkladnější prevenci se však někdy bakteriální kontaminaci potravin nevyhneme. V případě vzniku průjmového onemocnění je důležité doplňovat tekutiny. Pro náhradu ztracených tekutin je vhodná čistá voda, ovocné čaje a tzv. rehydratační roztoky, které můžete zakoupit v jakékoliv lékárně. Pokud má dítě horečku a vykazuje silné známky dehydratace, mezi které patří suchá kůže a sliznice, malý objem moči a poruchy vědomí, ihned navštivte zdravotnické zařízení.

Úpal, úžeh a spáleniny

Většina rodičů jede se svými dětmi za teplem a prosluněnými plážemi. Dětský organismus je však mnohem náchylnější k účinkům tepla a slunečního záření. Našim nejmenším tak často hrozí vznik spálenin, úpalu či úžehu. Pokud chcete předejít problémům z nadměrného slunění, dbejte na používání opalovacích krémů s vysokých ochranným faktorem, pravidelný pobyt ve stínu a dostatečný pitný režim.

Malárie a nemoci přenášené hmyzem

Při cestách do malarických oblastí je potřeba preventivně užívat antimalarika. To se týká dětí i dospělých. S výběrem vhodných antimalarik pro děti vám pomůže lékař se specializací na cestovní medicínu. Ani léky proti malárii však nenabízí 100% ochranu. Různé druhy hmyzu navíc přenáší mnoho dalších nebezpečných nemocí, jako například horečku dengue, žlutou zimnici, spavou nemoc či ebolu. Děti by proto měly nosit oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi, aby se zmenšila plocha obnažené kůže. Nutností je i pravidelné používání repelentů a spánek pod ochranou moskytiér.

Infekce nakaženými zvířaty

Vzteklina je podle statistik častějším onemocněním u dětí než u dospělých. Děti většinou nevědí, jaká rizika jim hrozí, a navíc se často snaží se zvířaty navázat kontakt. Vzteklina je sice nejobávanější, ale rozhodně ne jedinou infekcí, kterou mohou různá zvířata přenášet. Pokud tedy dojde ke kousnutí nebo škrábnutí divokým či domácím zvířetem, ránu ihned vypláchněte, odstraňte z ní cizí předměty a urychleně navštivte zdravotnické zařízení. Rozvinuté formy vztekliny totiž vždy končí úmrtím.

Úrazy na cestách

Autonehody a utonutí jsou nejčastější příčinou úmrtí dětských cestovatelů. Ač je to někdy téměř nadlidský úkol, snažte se mít své potomky pod neustálým dohledem. V případě cestování dopravními prostředky je nutností dětská autosedačka. Vždy si ještě před cestou zjistěte, jestli jsou v cílové destinaci dostupné bezpečné autosedačky, a pokud tomu tak není, přivezte si vlastní z domova. Při pobytu ve vodě by měl být v blízkosti dítěte dospělý plavec, který v případě nutnosti včas zakročí.

Na cestu až po očkování a pojištění

Na vaše děti v zahraničí číhají také běžné dětské nemoci, jako jsou například plané neštovice, spalničky, zarděnky, příušnice nebo černý kašel. Děti by tak do rizikových oblastí měly cestovat až po vakcinaci proti těmto chorobám. V naší zemi jsou součástí základního očkování. Od věci pak nejsou ani další očkování v podobě žloutenky typu A či břišního tyfu. Případná rizika a vhodnost vakcinace vždy předem proberte se specialistou. Klid vaší duši určitě přinese i uzavření cestovního pojištění, které v případě potřeby pokryje finanční náklady spojené s lékařskou péčí v zahraničí.

(holi)

Zdroj: wwwnc.cdc.gov

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2812
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.