Poranění od zvířat: nevyzpytatelná rizika cestování

Při svém putování se můžete setkat s nepřebernými zástupci živočišné říše. Domácí i divoká zvířata přitom představují velkou hrozbu. Jejich útoky znamenají riziko ošklivých zranění, ale také přenosu infekčních chorob.

Škrábance a kousance

V jednu chvíli krmíte roztomilou opičku banánem, a než se nadějete, sedíte v ambulanci lékaře s ošklivým kousancem. Poranění od zvířat představují vysoké riziko bakteriální infekce, tetanu či vztekliny. Právě vzteklina je obrovským strašákem pro všechny cestovatele. Onemocnění, které se u nás prakticky nevyskytuje, je v některých světadílech stále vysokou hrozbou. Vysoký počet případů zaznamenávají zejména v Africe a Asii, kde chorobu přenášejí především divocí i domácí psi. Vzteklina je právem obávanou nemocí, rozvinutá infekce totiž vždy končí úmrtím.

Pro bezpečí cestování je potřeba dodržovat několik zásad:

  • Před odjezdem zkontrolujte platnost očkování proti tetanu. Dospělí jedinci by se měli nechat přeočkovat každých 10–15 let. Proti vzteklině také existuje preventivní očkování, ale to se většinou neprovádí. Preventivní ochrana má smysl hlavně u jedinců, kteří budou v úzkém kontaktu se zvířaty.
  • Každý cestovatel by se tak měl mít na pozoru před divokou i domácí zvěří. Ač se některá zvířata zdají být velmi roztomilá, nesnažte se k nim přibližovat.
  • Pokud přece jenom dojde k útoku zvířete, postupujte následovně. Ránu nejprve pořádně vymyjte čistou vodou a mýdlem a odstraňte z ní veškerý cizí materiál, jako jsou drápy, zuby či srst. Ihned poté navštivte nejbližší lékařské zařízení nebo kontaktujte asistenční službu pojišťovny. Operátor vám poté domluví návštěvu ve smluvním zdravotnickém zařízení.
  • Ve vysoce rizikových oblastech budete nejspíše muset podstoupit očkování proti vzteklině a případně i přeočkování proti tetanu. S očkováním neotálejte, může rozhodovat mezi životem a smrtí.
  • Zvířata často přenášejí různá bakteriální onemocnění. Infekce v ráně se projeví hnisáním, zčervenáním a ztepláním postižené oblasti. I v tomto případě pomůže jedině lékař, který vám předepíše antibiotika.

Všudypřítomné nebezpečí

Na svých cestách se můžete setkat s širokým spektrem zástupců živočišné říše. Ne všechna zvířata představují hrozbu, ale kvůli vysokému riziku přenosu infekčních chorob byste měli ke každému z nich přistupovat s velkou opatrností. Velká výstraha platí především v rozvojových zemích. Kvůli nízké veterinární péči jsou tamní zvířata původci mnoha infekčních chorob. Opice mohou přenášet vzteklinu, netopýři krvácivé horečky a hlodavci mor. Samostatnou kapitolu pak tvoří dotěrný hmyz, jenž přenáší desítky různých virových, bakteriálních a parazitárních nemocí. Jistě netřeba zmiňovat, že cizokrajné země obývají velmi jedovaté druhy hadů. Nebezpečí hrozí i pod vodní hladinou. V mořských vodách jsou to zejména medúzy, ježci, ale také murény, rejnoci a žraloci. Poslední dobou představují riziko kvůli přenosu viru chřipky i zástupci ptačí říše.

Z našich krajů jsme zvyklí na krotká domácí zvířata, která pro člověka nepředstavují žádné riziko. V zahraničí je ale situace poněkud odlišná, a to zejména v různých exotických zemích. Návštěvníci cizích států by tedy měli mít na paměti hrozbu vztekliny a dalších infekčních chorob přenášených zvířaty. Při každém útoku zvířete je třeba urychleně navštívit zdravotnické zařízení, které rozhodne o dalším postupu léčby. Poranění se nikdy nesnažte vyléčit na vlastní pěst, nechcete přece za koncem svého putování napsat tragickou tečku.

(holi)

Zdroj: wwwnc.cdc.gov

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 3912
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.