Poradna lékaře

Položit dotaz

 * Jméno: 
 * E-mail: 
 * Otázka: 
Kam cestujete: 
Týká se nemocí: 

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Souhlasím, aby společnost MeDitorial, s.r.o., se sídlem Sokolská 31/490, 120 26 Praha 2, IČO 27199151 (dále jen „Společnost“), zpracovávala mé osobní údaje pro účely mé registrace a využití služeb vzdělávacích a populárně naučných webů z oblasti zdravotnictví provozovaných Společností a to včetně soutěží v rámci těchto služeb pořádaných, v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů (dále jen „zákon o ochraně osobních údajů“) ve znění pozdějších předpisů a v souladu s nařízením č. 2016/679 Evropského parlamentu a Rady EU o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů (dále jen „obecné nařízení o ochraně osobních údajů“) a to maximálně na období 5 let od poslední aktivity uživatele nebo do odvolání tohoto mého souhlasu.

Současně souhlasím, aby Společnost zpracovávala mé osobní údaje zvláštní kategorie, konkrétně pak o mém zdravotním stavu, a to za účelem vypracování odpovědi odborníka v rámci internetových poraden, pokud takovéto služby využiji. V takovém případě souhlasím, aby Společnost mnou poskytnuté osobní údaje, a to jak jmenné a adresné, tak osobní údaje zvláštní kategorie týkající se mého zdravotního stavu, zpracovávala a dále poskytla spolupracujícím odborníkům, kteří se budou zabývat mými dotazy v rámci zvolené internetové poradny na základě mého výslovného dotazu či požadavku.

Potvrzuji, že jsem obeznámen se svými právy související se zpracováním dle výše zmíněných právních předpisů, a to jak ve vztahu k osobním údajům, tak i ke zvláštní kategorii osobních údajů, zejména pak:

  • s právem na přístup ke svým osobním údajům, jejich opravu nebo jejich výmaz, popřípadě s omezením zpracování;
  • s právem vznést námitku proti zpracování;
  • s právem na přenositelnost údajů ve strukturovaném, běžně používaném a strojově čitelném formátu;
  • s právem kdykoliv souhlas se zpracováním odvolat;
  • a s právem podat stížnost u dozorového úřadu, kterým je Úřad pro ochranu osobních údajů.

Současně potvrzuji, že jsem obeznámen se způsobem nakládání s mými osobními údaji a jejich zpracováním vč. zvláštní kategorie osobních údajů, zejména že:

  • mé osobní údaje jsou zpracovány pouze v rozsahu, ve kterém byly mnou poskytnuty a pouze pro shora uvedené účely;
  • Společnost provádí s mými údaji následující úkony: ukládá je do databáze uživatelů, upravuje je v případě, že je doplním nebo se dožádám úpravy, vyhledává je v rámci své databáze, třídí je dle jednotlivých kritérií pro dotazy poradny a likviduje je po uplynutí shora uvedené lhůty pro zpracování nebo po odvolání mého souhlasu.

V případě jakýchkoliv dotazů ohledně zpracování osobních údajů nebo v případě uplatnění výše uvedených práv se mohu ve věci ochrany mých osobních údajů či uplatnění práv k ochraně mých osobních údajů obrátit na pověřenou osobu na emailovou adresu osobniudaje@meditorial.cz​ nebo na telefonní číslo 212 249 013, případně na pověřence pro ochranu osobních údajů Společnosti, Márii Chvajovou Staňkovou, na e-mailové adrese stankova@stankovapartneri.cz.

Potvrzuji, že svým souhlasem dávám Společnosti výslovný souhlas a zákonný důvod pro zpracování mých osobních údajů vč. zvláštní kategorie údajů v souladu se zněním zákona o ochraně osobních údajů a obecným nařízením o ochraně osobních údajů.

 * Kontrolní kód (opište): 
Položit dotaz Dotazy a odpovědi
Od: Pavla
22.10.2019

Dobrý den, chtěla bych požádat o názor k níže uvedenému. Máme s partnerem na prosinec již dlouho dopředu koupeny letenky do Austrálie, kde jsme chtěli procestovat část jižního pobřeží (Adelaide až Melbourne, příp. Tasmánie) a týden strávit na Fidži (Yasawa Islands). Mezitím jsem však otěhotněla, v době odletu bych byla v 13-14 tt. Jsem očkovaná proti hepatitidě A+B, proti břišnímu tyfu již zřejmě chráněná nejsem (očkována jsem byla v roce 2014). Chtěla bych se zeptat, zda je tato cesta možná...

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
30.10.2019

Dobrý den, vakcína proti břišnímu tyfu chrání 3 roky, imunita po předchozím očkování tedy už nebude přítomná. V druhém trimestru je ta cesta zvládnutelná, pečlivě však používejte repelent a vyhýbejte se co nejvíce tepelně neupravenému jídlu i nebalené pitné vodě, včetně ledu do nápojů. Zika ani dengue v těchto oblastech aktuálně aktivní nejsou.

21.10.2019

Dobrý den, 21.11. odlétám s cestovní kanceláří na Filípíny, cca 10 dní pobytu a nenáročné turistiky. Ubytování je v hotelech na Panglau a Palawanu (asi 5 nocí). CK z hlediska zdravotních rizik doporučuje očkování proti žloutence A a B, tetanu (již splňuji), břišnímu tyfu (dám se očkovat). Nezmiňuje riziko malárie. Jsem na pochybách, zda bych měla užívat i nějaká antimalarika. Na internetu jsem našla dost rozporuplné informace o výskytu malárie na Filipínách a nasazení malarické profylaxe...

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
30.10.2019

Dobrý den, preventivní antimalarická chemoprofylaxe tj. preventivní užívání tablet potřebné nebude, jen používejte repelent a na noc moskytiéru, která snad na pokojích bude. Vyšší je však riziko nákazy horečkou dengue, přenáší jí rovněž komár, avšak jeho aktivita je od svítání do soumraku tj. přes den, a to dokonce víc v obydlených oblastech než někde v pralese.

20.10.2019

Dobrý den, prosím o radu. Manžel po 2týdenním pobytu v Nepálu - města i hory, dráždivý kašel, pár dnů teplota, unavený nyní zvětšená 1 uzlina, krevní obraz ok, CRP jen lehce zvýšené, sedimentace jen lehce zvýšená. Já jsem to "chytla"před pár dny od něj, bolest v krku, rýma, kašel, teploty kolem 38, CRP 20. Oba strašná bolest hlavy. Máte prosím tip, co by to mohlo být? Vyrážku žádnou nemá. Mně MUDr. předepsala penbene. Už je doma více, než dva týdny a nijak se to nelepší. Děkuji mnohokrát.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
30.10.2019

Dobrý den, musel bych si Vás osobně vyšetřit, ale pokud to přetrvává i po 2 týdnech na symptomatické léčbě nesteroidními revmatiky (přepokládám) a s antibiotikem, zopakoval bych krevní vyšetření, některé výsledky jsou pozitivní až s odstupem času, a taky bych zvážil změnu antibiotika, např. na chinolon, i když je CRP jen lehce pozitivní.

Od: Anna
18.10.2019

Dobrý den, zvažujeme v lednu dovolenou na Kapverdy nebo do Egypta. V únoru/březnu chceme podstoupit KET. Je prosím v současné době nějaké riziko nákazy virem ZIKA v těchto zemích? Chystáme se být pouze v hotelovém komplexu, žádné cestování. Repelent a Raid do zásuvky jsou samozřejmostí. Zároveň bych se chtěla zeptat, zda byste doporučil nějaké očkování do těchto zemí i vzhledem k plánovanému těhotenství? Předem děkuji za odpověď.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
28.10.2019

Dobrý den, určitě bych Vám doporučil očkování proti virovým hepatitidám, meningokokové infekci, prioritně jedna dávka čtyřvakcíny A,C,Y,W a taky proti břišnímu tyfu. Všechno to jsou neživé očkovací látky. Preventivně můžete užít i probiotika k prevenci střevních potíží, např. VSL 3. Co nejvíce vyhýbejte tepelně neupravenému jídlu a hlídejte si pitnou vodu, včetně ledu do nápojů. Zika se ani v jedné z uvedených zemí nevyskytuje, přesto by zejména na Kapverdách bylo důležité používat repelent...

Od: Jana
15.10.2019

Dobrý den, přelom říjen listopad se chystáme na 3týdny do Kostariky, máme očkování proti břišnímu tyfu a hepatitidám. Zajímano by mne riziko viru Zika pro tuto oblast v uvedenou dobu a riziko nákazy horečkou dengue. Po návratu z dovolené bych ráda otěhotněla. Děkuji za odpověď.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
15.10.2019

Dobrý den, zika se aktuálně v Kostarice nevyskytuje a tato země nepatří ani k zemím daného regionu nejvíc postiženým horečkou dengue. Přesto přes den používejte repelent a to i v obydlených oblastech, nejen v přírodě. Po návratu bych doporučoval dodržet pro jistotu interval 4-6 týdnů směrem k otěhotnění, kvůli možné probíhající inkubační době nějaké nemoci. Riziko nákazy však není velké.

Od: Sabina
14.10.2019

Dobrý den, na konci října plánujeme cestu do Guatemaly, chtěla bych se zeptat, zda zde stále existuje riziko nákazy virusem Zika či jiná riziková onemocnění, v ordinaci cestovní medicíny jsem na žádné riziko upozorněni nebyli. Děkuji moc.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
24.10.2019

Dobrý den, pro Guatemalu je základem očkování proti virové hepatitidě A/B, zbytek podle individuálních rizikových faktorů. Horečka zika tam aktuálně aktivní není, hrozí však dengue, kterou přenáší komár Aedes od svítání do soumraku, a to hlavně v obydlených aglomeracích. Prevencí je repelent.

Od: Katka
10.10.2019

Dobrý den, pane doktore, prosím, jaká je aktuální situace ohledně viru Zika v Thajsku? Děkuji.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
15.10.2019

Dobrý den, zika teď v Thajsku aktivní není, ale místy hrozí horečka dengue, proto je repelent nezbytností. Stejně jako alespoň očkování proti virovým hepatitidám a ideálně i proti břišnímu tyfu.

9.10.2019

Dobrý den, byla jsem nedávno v Senegalu. Něco mě tam štíplo. Myslím si, že to byl jeden takový světlý hmyz. Nicméně začalo mě šíleně pálit po celé tváři a nejvíce kolem očí. Bylo to v noci. Na druhý den jsem to musela ledovat, to pomáhalo, jinak to hořelo, jako kdybych byla 10 hodin na sluníčku. Podotýkám štíplo mě to asi 3 hodiny po příjezdu z letiště a to byla tma. Na další den to přestalo. Pak mě to štíplo zase dvakrát v noci, ale ta bolest byla méně intenzivnější. Dnes, když si sáhnu na...

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
9.10.2019

Dobrý den, zajděte si pro jistotu na základní krevní vyšetření ke svému praktickému lékaři, k tomu ať se na to místo podívá osobně. Jestli tam není známka lokálního zánětu. Spíše to ale bude intenzivní alergická reakce. Zkuste užít tabletu antihistaminika.

8.10.2019

Dobrý den vážený pane doktore, chystáme se do Domikánské rep. (hotel, měsíční pobyt),Očkování proti žloutence A+B jsme již podstoupili, nyní řešíme riziko dengue, zika atd., proto uvažujeme o zakoupení repelentů s obsahem 50 -100% DEET. Nebude s takto vysokou koncentrací látky problém na letišti s převozem? Dále bych se chtěla zeptat, zda-li je možné v očkovacím centru získat recept na lék Ercefuryl, jako silnější variantu Endiaronu v případě průjmu? Moc Vám předem děkuji za odpověď.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
8.10.2019

Dobrý den, ano, recept na Ercefuryl Vám v centru očkování a cestovní medicíny (očkovacím centru) vystaví. U repelentů nedoporučuji koncentrace DEET vyšší než 50 %, zbytečně silná koncentrace může iritovat pokožku a poškodit oblečení, dodatečný ochranný efekt nad 50 % není prokázaný. Osobně upřednostňuji repelenty se dvěma ověřenými účinnými látkami, přičemž každá je nižší koncentrace, např. Predator Maxx s DEET a ikaridinem. Repelent není možné mít v letadle v příručním zavazadle, musí se...

8.10.2019

Dobry den. Pres par tydny jsem v Nepalu prodelala dengue. Byla jsem tam v nemocnici, kdyz me pousteli, pry uz bylo vse v normalu. Vratila jsem se do CR a onemocnela chripkou. Cokoliv ted delam, zacnu se chvet a tresou se mi ruce. Snazim se zjistit vse o dengue, ale informace jsou pouze o prubehu, ale ne o tom, co mam cekat a delat pote. Je tres normalni? Chci se zaclenit zpatky do sveho zivota, ale zacinam mit strach neco delat. Dekuji.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
8.10.2019

Dobrý den, zajděte za svým praktickým lékařem, ať Vám udělá základní laboratorní vyšetření, včetně sedimentace, CRP, krevního obrazu, jaterních a ledvinových testů. Může se jednat o souběh jiného problému s proběhlou dengue nebo post-infekční následky.

2.10.2019

Dobrý den, s manželem se chystáme za pár dní do Řecka na Krétu. V CK mi řekli, že i tam je již výskyt viru Zika. Jelikož v brzké době plánuji otěhotnět, chci se zeptat, jestli je potřeba se nějak chránit přímo na Krétě a po dovolené se nechat zkontrolovat? Je nějaký test na tento virus? Děkuji.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
9.10.2019

Dobrý den, pravděpodobnost nákazy je extrémně nízká, až blízká nule, zejména při pečlivém používání repelentu. Specifický virus neutralizační test provádí Zdravotní ústav v Ostravě.

2.10.2019

Dobry den, minuly tyden jsem byl pokousan psem z ulice na Krete, ihned po incidentu jsem navstivil nemocnici v Heraklionu, kde mi ranu vycistili a predepsali antibiotika a injekci proti tetanu, zajimalo by me, jestli toto staci nebo je potreba se poptat na nejakpu vakcinu. Děkuji.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
8.10.2019

Dobrý den, na Krétě by se vzteklina vyskytovat neměla, uvedený postup místních kolegů z toho vychází a v daném kontextu je správný.

Od: Jana
2.10.2019

Dobrý den, zjistila jsem že jsem těhotná 1 měsíc. Máme na konci ledna odletět na Filipíny a bohužel nemám očkování proti břišnímu tyfusu. Můžete mi poradit, co teď s tím?

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
8.10.2019

Dobrý den, v druhém trimestru by klasická turistická cesta do dané destinace byla možná, budete-li používat účinný repelent a velmi pečlivě si hlídat jídlo (jen dostatečně tepelně upravené) i pitnou vodu (včetně ledu do nápojů).

Od: Petra
20.9.2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké je nebezpečí nákazy limské boreliozy na ostrově Korfu. Vrátila jsem se z tohoto ostrova velmi poštípaná (komáry)

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
2.10.2019

Dobrý den, komáři Lymeskou boreliózu zřejmě nepřenáší a naše klíště obecné se na Korfu nevyskytuje, proto se nákazy Lymeskou boreliózou na tomto ostrově nemusíte obávat.

17.9.2019

Dobrý den pane doktore, v říjnu odlétám se synem a jeho přítelkyní na 14 dnů do Keni (parky, Nairobi, Mombasa), já jsem očkovaná proti žloutenkám a syn proti zimnici, snacha nemá žádné očkování, teď řešíme, zda si vzít sebou nějaká antimalarika nebo zda stačí se chránit repelentem, moskytiérou? Děkuji.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
27.9.2019

Dobrý den, základem z očkování je pro danou oblast virová hepatitida A, břišní tyfus a žlutá zimnice, k tomu kontrola platnosti očkování proti tetanu. Pokud pojedete na safari do Tsavo East nebo West na 1-2 noci, dá se to zvládnout i bez antimalarik, jen s repelentem a moskytiérou, která na pokoji zřejmě bude. Případně si pořiďte i nějaký insekticid na vystříkaní pokoje na způsob našeho Biolitu na létající i lezoucí hmyz.

Od: Katy
12.9.2019

Dobry den, chystame sa s priatelom o par dni na Mauricius chcela som sa len informovat, ci v pripade, ze by som tam otehotnela nieco horzi. Hlavne co sa tyka virusu zika.Pripadne nejake vase odporcanie, co sa tyka aj inkubacnej doby po navrate z cesty. Dakujem

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
22.9.2019

Dobrý den, Mauricius je bezpečná destinace. Používejte na místě repelent a předem se včas očkujte proti virovým hepatitidám A/B a meningokokům, pokud plánujete graviditu. Po návratu je vhodné počkat s otěhotněním cca 4-6 týdnů. To jen pro jistotu.

Od: Monika
6.9.2019

Dobrý den, chystáme se v září na dovolenou do Thajska - převážně na ostrovy a spíše turistické oblasti. Jaká je prosím aktuálně v destinaci situace s virem Zika? Děkuji

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
16.9.2019

Dobrý den, nákaza virem Zika aktuálně v Thajsku nehrozí, používejte však přesto přes den repelent a to zejména kvůli horečce dengue. K tomu je základem alespoň očkování proti virovým hepatitidám A/B a břišnímu tyfu, ty se však neaplikují v graviditě.

28.8.2019

Dobry den,jsem tehotna a byl mi krevnimi testy potvrzen parvovirus b19. Mam moznost v rijnu vycestovat na dovolenou do Zanzibaru.V te dobe budu ve 26-28 tt. Chci se zeptat,zda je tato destinace bezpecna,je-li potreba nejakeho ockovani a jaka je zde zdravotni pece?Dekuji za odpoved.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
28.8.2019

Dobrý den, pro cestu na Zanzibar s přímý letem na ostrov, tedy bez pobytu na africkém kontinentu, je potřebné alespoň očkování proti virové hepatitidě A+B a břišnímu tyfu. Záleží tedy od toho, jestli máte tyto vakcíny očkované. Pravděpodobnost nákazy malárií či žlutou zimnicí je tam velmi nízká. Stádium gravidity by cestu i umožňovalo, bohužel úroveň zdravotní péče tam není valná. Z tohoto pohledu by byli vhodnější např. Spojené arabské emiráty – stejný oceán a jen pár hodin letu od sebe.

28.8.2019

Dobrý den, pane doktore, s přitelem bychom rádi na přelomu října a listopadu odjeli na exotickou dovolenou do Jihovýchodni Asie nebo na Kubu. Zároveň se také snažíme o miminko. Jakym destinacim se radeji vyhnout? Děkuji.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
28.8.2019

Dobrý den, na začátku gravidity může při exotických cestách dojít relativně lehce k potratu. Ideální by bylo pokusy o miminko přerušit. Záleží i od očkování na cesty, který případně z minulosti máte, např. proti virové hepatitidě A. Pravděpodobnost sice není moc velká, ale nelze to vyloučit. Z hlediska výskytu hmyzem přenášených nákaz bych z uvedeného doporučil spíše Kubu, kde jsou dengue a chikungunya pod větší kontrolou a Zika se tam již dlouho nevyskytla.

25.8.2019

Dobrý den, chtěla bych prosím vas poradit? Koupila jsem si zájezd do Dominikánské republiky a užívám fentanyl náplastí, neurontin, rivotril, triticco prolong, Kinito, nolpazu a desloratadin. Jaké potvrzení potřebují. Budu se zdržovat v resortu

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
25.8.2019

Dobrý den, na první část uvedených léků by bylo vhodné potvrzení mít, zejména fentanylové náplastí by mohl speciálně vycvičený pes identifikovat např. na letišti. Tento druh potvrzení vystavují v angličtině a s kulatým razítkem některá centra cestovní medicíny, informujte se např. na kontaktech uvedených na www.ockovacicentrum.cz

Od: Eva
22.8.2019

Dobrý den, jsme na dovolené v Egyptě, po návratu bychom chtěli v říjnu podstoupit IVF, myslíte, že to je dostatečně dlouhý odstup při případné nakažení virusem Zika? Děkuji za odpověď.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
22.8.2019

Dobrý den, riziko nákazy virem Zika v Egyptě aktuálně nehrozí, v této zemi jsou však i jiné zdravotní hrozby. Záleží i od toho, jaké máte preventivní očkování, dodržel bych ideálně odstup min. 4-6 týdnů po návratu.

18.8.2019

Dobrý den, chystám se v říjnu na dovolenou (9 dní) do Senegalu, cca 80 km pod Dakar a chci se zeptat na rizika malárie. Antimalarikům bych se rád vyhnul. Jaké je riziko malárie? Děkuji.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
18.8.2019

Dobrý den, riziko malárie je tam poměrně vysoké, doporučuji Vám antimalarikum Malarone, u něj jsou nežádoucí účinky nevýznamné a ne moc časté.

15.8.2019

Dobrý den, v únoru chci navštívit oblast východní Keni (Watamu) + safari. Jde v podstatě o krátký pobyt v turistických střediscích/oblastech, navíc jde o období sucha. Jaký postup doporučujete zvolit proti hrozbě malárie, jde vůbec o vážný problém? Děkuji LF

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
15.8.2019

Dobrý den, v národních parcích se malárie vyskytuje i v období sucha. Obvykle antimalarika doporučujeme pro vícedenní pobyty v rizikových oblastech. Kratší lze zvládnout s moskytiérou, repelentem a vystříkáním pokoje na večer např. před večeří insekticidem.

Od: Hanka
14.8.2019

Dobrý den, koncem května jsme s pritelem navštívili cancun, kde jsem i otěhotněla. Chtěla bych se informovat o nákaze Zika, zda je možné, ze bych se tam mohla nakazit. ( žádné příznaky jsme neměli) Uvažujeme ze si radši zajdeme na krevní testy. Předem děkuji za odpověď

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
14.8.2019

Dobrý den, aktuálně cirkulace viru Zika na Yucatanu není známá, nemusíte mít obavy. Pro klid duše vyšetření z krve samozřejmě absolvovat můžete, pokud to tak cítíte. Virus neutralizačním testem Vám absenci nákazy potvrdí ve Zdravotním ústavu v Ostravě – www.zuova.cz

Od: Martin
13.8.2019

Dobrý den, měl bych specifický dotaz ohledně povinného očkování. Na konci září 2019 bych měl služebně letět do Pákistánu, do města Faisalabád. Konkrétně se jedná o zaškolení zaměstnanců NTU (Národní textilní univerzity) k provozování našeho zařízení, které si zakoupili. Celkový pobyt ve městě by zahrnoval 4 dny s tím, že bych byl ubytovaný na hotelu. Na vašich stránkách jsem si přečetl jaká všechna očkování jsou potřeba na cestu do Pákistánu. Nicméně moje aktuální situace je taková, že se...

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
13.8.2019

Dobrý den, vedle očkování proti virové hepatitidě A a břišnímu tyfu bych Vám doporučil i vakcinaci proti meningokokům a černému kašli. K tomu si velmi pečlivě hlídejte jídlo, tepelně upravené lze považovat za bezpečné, a pijte výlučně balenou vodu či jiné nápoje. Pozitivním faktorem je, že tam budete poměrně krátkou dobu a navíc ve městě.

Od: Lucie
12.8.2019

Vazeny pane doktore, koncem rijna planujeme s partnerem dovolenou na Maledivach, v tuto dobu budu ve 22tt. Na strankach ministerstva zahranici jsem nasla upozorneni z roku 2016 pro tehotne zeny, ktere je zrejme stale v platnosti, ohledne viru Zika. Jaka je aktualni situace v teto zemi? Je tam stale riziko nakazy? Dale se bych se jeste chtela zeptat na mozne riziko nakazy timto virem, resp. nakazy nenarozeneho miminka, kdyz jsme byli s partnerem letos v breznu na Mauriciu, v cervenci 2018 na...

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
12.8.2019

Dobrý den, cesta na Maledivy je v daném stádiu gravidity akceptovatelná, zejména pokud máte alespoň základní očkování proti virovým hepatitidám. Ziky se tam aktuálně obávat nemusíte. Vylučování viru zika do spermatu trvá nejdéle ze všech tělesných tekutin a to max. 6 měsíců, většinou však kratší dobu. I z tohoto hlediska je to v pořádku, i pokud by partner náhodou nakažený v minulosti na cestách byl.

12.8.2019

Dobrý den, prosím o aktuální informaci výskytu ZIKA oblast Maledivy, Coco Palm Dhuni Kolhu (termín pobytu máme 30.8. - 14.9.)

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
12.8.2019

Dobrý den, horečka zika aktuálně v dané oblasti hlášená není. Přesto doporučujeme účinný repelent a navíc očkování proti virovým hepatitidám, případně i proti břišnímu tyfu.

11.8.2019

Dobry den, radi by sme na Kanrske ostrovy Tenerife a La Palma ostrovz konkretne. Ako je to prosim momentalne s chorobou Zika?

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
11.8.2019

Dobrý den, horečka zika se aktuálně v uvedené oblasti nevyskytuje. Z očkování je vhodná jako základ alespoň virová hepatitida A.

9.8.2019

dobry den, prosim, rada bych vycestovala na seychely, maledivy nebo mauricius s 6mes a 1,5r starym ditetem. Kterou destinaci byste prosim doporucil jako nejbezpecnejsi, drzeli bychom se na pobrezi.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
9.8.2019

Dobrý den, upřednostnil bych Mauricius nebo Seychely. Na Maledivách se místy vyskytuje horečka dengue a v minulosti se tam objevil virus zika, i když už před delší dobou. Riziko nákazy je však velmi nízké i tam.

Od: Iva
5.8.2019

Dobrý večer, ráda bych se zeptala zda se vyskytuje bakterie Vibrio vulnificus na Maledivách. (Četla jsem o muži v Bulharsku a vylekalo mě to) Syn tam tráví 14 denní dovolenou a pátý den si sedřel obě kolena při sportu. Kolena si ošetřil pouze dezinfekcí a i když ho to v moři hodně štípe či pálí koupese dál v moři. Děkuji za odpověď, Iva

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
5.8.2019

Dobrý den, daná bakterie ohrožuje hlavně osoby s celkově nebo lokálně významně oslabenou imunitou, poruchou prokrvení, otevřenou zanícenou ranou, bércovým vředem apod. Nekomplikované odření kůže u mladého zdravého člověka není rizikové.

Od: David
5.8.2019

Dobrý den, pracujeme na miminku, nevíme, zda je pro nás vhodná destinace pro dovolenou Bulharsko. Budeme rádi za názor.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
5.8.2019

Dobrý den, Bulharsko lze považovat za bezpečnou destinaci, přesto bych si velmi hlídal pitnou vodu (včetně ledu do nápojů) - zjistit hlavně před pitím z kohoutku, a vyhýbal se nedostatečně tepelně upravenému masu či mořským plodům.

Od: Terez
27.7.2019

Dobrý den. Ráda bych se Vás zeptala. S přítelem odlétáme 30.listopadu do Dominikánské republiky. Chtěli jsme se tam pokusit o rodinu. Ale jak jsem se již dočetla,tak to není dobrý nápad. Tak se chci zeptat,jestli bysme se pokusili o rodinu teďka a vyšlo by to,zda by bylo vše v pořádku. Samozřejmě očkovaná proti žloutence jsem a dodržovat základy ,co se týče jídla a pití budu. A nebo , kdyby to nevyšlo a rozhodli bysme se to zkusit až po dovolené,tak kolik měsíců bychom měli vyčkat? Nebo je...

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
27.7.2019

Dobrý den, ideální by bylo, abyste v době cesty byla ve druhém trimestru gravidity tj. po 12 týdnu, nebo potom následně počkat s otěhotněním alespoň cca 1 měsíc po návratu. Pokud nebudete mít zdravotní potíže, krevní testy nebudou nezbytně nutné. Používejte však na místě účinný repelent a pozor na syrové poživatiny, pitnou vodu, led do nápojů či zmrzlinu.

Od: Klára
26.7.2019

Dobrý den. Chystáme se na dovolenou na Maledivy. Je možné, že v té době budu cca v 9tt. Jaká je aktuální situace ohledně viru Zika na Maledivách? Žádná aktuální čísla jsem nenašla.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
26.7.2019

Dobrý den, riziko nákazy horečkou Zika na Maledivách je aktuálně velmi nízké až nulové, virus se však šíří i formou asymptomatických nákaz, které nejsou diagnostikovány, takže absolutní jistotu mít nemůžeme. Ještě si dovoluji upozornit, že v prvním trimestru gravidity tj. do 12 t.t. exotické cesty příliš nedoporučujeme. Vývoj orgánů plodu je velmi vnímavý vůči různým vnějším vlivům, které ani nemusí být velmi výrazné, zachytitelné a tím pádem ani v daném prostředí preventabilní.

25.7.2019

Dobrý den, jaká je standardní léčba amebozy ? (Entamoeba histolytica). Nakazila jsem se v Indonesii kde jsem dostala na 10dnů metronidazol a pote jsem měla brát paromomycin na doléčení ale ten v ČR není dostupný a lékaři u kterých jsem byla skoro ani neznali co to je a řekli že metronidazol stačí. Předem děkuji za odpověď.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
25.7.2019

Dobrý den, v našich podmínkách se na léčbu infekcí Entamoeba histolytica používá úspěšně skutečně Metronidazol, stejně jako v mnoha jiných zemích, dalo by se říci jako hlavní lék globálně. Jen bych pro potvrzení úspěšnosti již proběhlé léčby doporučil ověření hladiny protilátek IgG metodou ELISA, jestli nejsou vysoké resp. nestoupají. V tom případě by se zvážilo pokračování léčby.

21.7.2019

Dobrý den, před deseti dny jsme se vrátili z Kréty, kde osmiletého syna postipali komáři - dozvěděla jsem se že zapadonilska horečka už je I tam. Po deseti dnech od příjezdu měl syn najednou bolest hlavy, teplotu 38,2,bolest nohou a průjem.. Druhý den už lepší.. Je možné že by to byla ta horečka? Inkubacni doba se někde uvádí 7dni a někde 14dni, tak nevím co je pravda. Děkuji

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
21.7.2019

Dobrý den, vyloučit to nelze, ale protože je Západonilská horečka klinicky symptomatologická hlavně u osob nad 50 let věku a imunodeficitních osob, považuji to za poměrně nepravděpodobné. Pokud byste měla zájem to s jistotou potvrdit nebo vyvrátit, lze požádat o vyšetření z krve, jedná se o virus neutralizační test, který provádí v národním referenčním centru na Zdravotním ústavu Ostrava. Proti danému viru neexistuje specifický lék, terapeutický význam by to proto ale nemělo.

17.7.2019

Dobrý den pane docente, který typ meningokoka by byl vhodný očkovat kojenci cestujícímu do Austrálie? Děkuji, s pozdravem Roubková

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
17.7.2019

Dobrý den, prioritně bych očkoval vakcínu Bexsero, specificky tuto konkrétní očkovací látku vzhledem k antigennímu složení, a taky proti virovým hepatitidám.

3.7.2019

Dobry den, chtěla jsem poradit, zda je rozumné cestovat do Chorvatska na ostrov Cres. V případě, ze se mluví o přemnožení komárů na východě Chorvatska kde se měl objevit i virus Zika. Jsem v 20tydnu těhotenství. Děkuji.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
3.7.2019

Dobrý den, nákaza horečkou Zika či jinou závažnější členovci přenášenou infekcí je v Chorvatsku momentálně nepravděpodobná, prakticky rovná nule. Používejte však před setměním účinný repelent.

Od: Denisa
2.7.2019

Dobrý den, na Bali, před dvěma lety, jsem prodělala těžší průběh horečky dengue. Teď se chystáme na Barmu. Chtěla bych se zeptat, zda i tam se vyskytuje ve velkém množství, jako má Bali, horečka dengue či malárie? V případě opakovaného kousnutí by celá situace pro mne mohla být nebezpečná? či jaký by byl průběh?

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
2.7.2019

Dobrý den, při opakované nákaze hrozí dengue hemoragická horečka a šokový syndrom. Dengue se v Barmě (Maynmarsku) vyskytuje, riziko nákazy v rámci klasického turistického pobytu je však nižší než na Bali. Stačí přes den používat repelent.

Od: Silvie
1.7.2019

Dobrý den, dostala jsem na rychlo cestu do Rumunských hor na 10dni četla jsem že nejdůležitějším očkováním je žloutenka typu A ale také vzteklina pokud se budu nacházet v odlehlých oblastech či jeskyních. Což budu. Už tuším že vše nestihnu očkovat odjíždím 22.7 chtěla jsem se tedy zeptat co očkovat radši žloutenku či vzteklinu?

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
1.7.2019

Dobrý den, na ochranu před vzteklinou očkováním jsou nutné 3 dávky aplikované standardně v rozpětí 3 týdnů. Na to už není dostatek času. V případě pokousání neznámým zvířetem se to dá řešit i postexpoziční vakcinací zahájenou co nejdříve po incidentu. Vakcinaci proti virové hepatitidě A však rozhodně doporučuji, stačí do odjezdu jedna dávka.

27.6.2019

RÁDA BYCH SE ZEPTALA JAK JE NEBEZPEČNÉ SLOVINSKO, MÁM STRACH Z KOMÁRŮ

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
27.6.2019

Dobrý den, v Slovinsku se vyskytuje horečka papatači a Západonilská horečka, kterou přenáší bodavý hmyz. Není však důvod se toho příliš obávat, riziko nákazy není vysoké a stačí používat od západu slunce repelent.

20.6.2019

dobrý den, pane doktore, slyšela jsem váš pořad na Leonardo Plus a tak chci zodpovědněji přistoupit k přípravě na turistiku do Srbska. budeme ubytování v klášteře a jíst v restauraci a pak 4 dny v hotelu tříhvězdičkovém. je mi 66 roků, mám očkování proti chřipce a tetanu. jinak neberu žádné léky na tlak , cukrovku atp. je nutné se očkovat proti žloutence? jedeme 12.7.t.r.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
20.6.2019

Dobrý den, času už moc nezbývá, rozhodně bych doporučil očkování proti pneumokokům, na které máte nárok u praktického lékaře z důvodu věku zdarma. Je to vakcína Prevenar 13. Nezapomeňte na kvalitní repelent, např. Predator Maxx, zejména kvůli výskytu Západonilské horečky, která je v Srbsku problémem a významným rizikem hlavně pro starší osoby. Přenáší jí komár s večerní a noční aktivitou. Je možné, že ochranné protilátky proti virové hepatitidě A z dětství máte, jistotu bychom měli až po...

20.6.2019

Dobrý den, naskytla se mi možnost vycestovat v září do Indie a chtěla bych se zeptat, když bych se teď nechala očkovat proti hepatitidě typu A, tudíž bych stihla jen jednu dávku, budu i tak na cestu chráněná? Děkuji.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
20.6.2019

Dobrý den, jedna dávka vakcíny proti virové hepatitidě A Vás bude chránit minimálně 1 rok. K tomu však určitě nezapomeňte na očkování proti břišnímu tyfu a podle dalších individuálních rizikových faktorů zvažte i vakcinaci proti vzteklině či meningokokům. Dobré by bylo navštívit včas předem centrum cestovní medicíny, Indie patří po zdravotní stránce k rizikovějším destinacím. Nezbytný bude i kvalitní repelent.

Od: Jana
19.6.2019

Dobrý den, prosím Vás, jaké jižní země či destinace jsou bezpečné pro letošní sezonu s ohledem na Západonilskou horečku. Mám vybráno Korfu. Je bezpečné cestovat s malými dětmi? Jedná se mi o dítě 3 a 5 let. Děkuji.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
19.6.2019

Dobrý den, Západonilská horečka je nebezpečná především pro starší a imunitně oslabené osoby, u dětí se běžně klinické formy nevyskytují, přesto však pro jistotu používejte před západem slunce a večer repelent. Na jednoho pacienta s nemocí připadá sto bezpříznakových forem, všechny oblasti výskytu této infekce proto neznáme.

2.6.2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda jsou Maledivy aktuálně rizikovou destinací co se týče viru Zika? Plánujeme tam jet v září na líbánky a potom se začneme pokoušet o miminko. Jak dlouho po návratu z rizikové oblasti se nedoporučuje otěhotnět? Hrozí tam ještě nějaké další hrozby pro po návratu plánované miminko? Děkuji

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
2.6.2019

Dobrý den, Maledivy nejsou vysoce rizikovou destinací, přesto i vzhledem k plánované graviditě doporučuji očkování proti virové hepatitidě A a meningokokové meningitidě. Následně ve třetím trimestru i proti černému kašli. Po návratu lze považovat za dostatečný časový odstup směrem k otěhotnění cca 1 měsíc. Nezapomeňte si vzít na cestu na účinný repelent.

Od: Tereza
11.5.2019

Krásný dobrý den, prosím Vás jako odborníka o radu. S manželem žijeme v Číně a každý rok navštěvujeme nejméně 3x do roka Thajsko-Phuket. Nikdy jsem neměla problém ani s komáry-Zika ani s jidlem. Nyní plánujeme opět naší cestu na Phuket, budu na začátku třetího trimestru. Plánujeme být ubytováni pouze v hotelovém resortu, žádné návštěvy pralesů, stojatých vod nebo jezení na trzích. Můžete mi prosím napsat, jak moc velké riziko nakažení virem Zika v současné době na Phuketu je? Mám nakoupený...

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
11.5.2019

Dobrý den, horečka Zika na území Thajska aktuálně aktivní není. Určité riziko, i když na Phuketu malé, představuje horečka dengue, která se v této zemi vyskytuje. Obě uvedené nemoci způsobuje stejná skupina virů a obě přednáší komár Aedes s denní aktivitou tj. od východu do západu slunce. V prevenci stačí repelent přes den a moskytiéra na noc, jelikož u východu slunce člověk většinou ještě leží v posteli. Samozřejmostí je hlídat si jídlo, např. dobře tepelně zpracované maso a pitnou vodu...

Od: Dana
5.5.2019

Dobrý večer, před přibližně 10 dny něco poštípalo moji dceru v Dubaji (během večerní procházky). Na noze má 3 štípance, které jsou stále viditelné. Chtěla bych Vás požádat o radu, zda mám vyhledat lékaře a nechat dceru vyšetřit. Děkuji.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
5.5.2019

Dobrý den, z mého pohledu to vzhledem k dané destinaci nebude nutné. Tedy za předpokladu, že se to nebude komplikovat sekundární infekcí, tj. bolest, hnisání, rozšiřující se zarudnutí, zvětšení mízních uzlin apod. Celková nákaza by v případě této lokality hrozit neměla.

Od: Daria
24.4.2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, přítel je teď na praxi v Africe a onemocněl malárií. Už se vyléčil, ale testy potom dělal pod microscopem a četla jsem si ze tyto výsledky nejsou jednoznačné. Přenáší se virus malarie pohlavním stykem, libanim atd.? Děkuji za odpověď.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
24.4.2019

Dobrý den, ano, některé druhy malarických parazitů zůstávají delší dobu v játrech a nemoc se projeví až za delší dobu, někdy po několik měsících. Ty formy ale obvykle nejsou tak nebezpečné v porovnání s akutní tropickou malárií. Pohlavním stykem, líbáním ani jinou formou osobního kontaktu se tato nákaza nepřenáší. Výlučně komáry, které u nás endemicky nežijí anebo krevní konzervou či krevními produkty.

Od: Milena
23.4.2019

Dobrý den, v červnu chceme jet s manželem na Madeiru. Jak vypadá letos situace na tomto ostrově ohledně nákazy horečkou dengue od komára. Jak správně používat účinný repelent, stačí jen na končetiny, které nejsou kryté oděvem nebo i na část hlavy? Znamená to v podstatě kdykoliv, kdy jde člověk ven? Nejsem zkušený cestovatel, z některých informací na internetu jsem v rozpacích, např. spaní v klimatizovaných hotelech, ne při otevřeném okně. Jak se tedy chovat bezpečně a přitom si nekazit...

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
23.4.2019

Dobrý den, v posledních letech byla epidemiologická situace na Madeiře klidná. Stačí běžná aplikace repelentu na odkryté části těla, včetně zadné strany rukou a uší, s důrazem na kotníky. Některými repelenty lze impregnovat i oblečení. Zbytečné obavy mít nemusíte. Z očkování bude stačit vakcína proti virové hepatitidě.

14.4.2019

Dobrý den, s partnerem bychom rádi již za týden do Ománu a z Ománu na Zanzibar. Plánujeme země procestovat. Už delší dobu pracujeme na miminku. Během tohoto týdne podstoupím také očkování Bootrix (tetanus, záškrt, černý kašel). Níže jsem se dočetla, že je doporučováno spousta dalších očkování (hepatitida A,břisní tyfus, meningokové infekce),které zatím nemám v plánu podstupovat kvůli již plánovanému očkování Bootrixem. Rovněž mám povědomí i o viru Zika. Je v daných zemích riziko pro miminko...

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
14.4.2019

Dobrý den, pro danou cestu bych určitě doporučil alespoň očkování proti virové hepatitidě A jako základ. Rovněž by bylo vhodné po dobu očkování a cesty přerušit pokusy o otěhotnění, v prvním trimestru probíhá vývoj orgánů plodu, který je velmi vnímavý vůči vnějším vlivům, teratogenem může být i zvýšená tělesná teplota. Boostrix si můžete nechat na třetí trimestr, díky tomu přenesete na plod mnohem vyšší hladinu ochranných protilátek. Pro Zanzibar by bylo vhodné i očkování proti břišnímu tyfu...

Od: Aleš
8.4.2019

Dobrý den , Před 1,5 rokem jsem prodělal horečku dengue.Od té doby se cítím často unaven přes den.Je možné zařadit nějaké vitaminy a popřípadě jaké.Na krevních testech jsem byl ty dopadli dobře. Děkuji za odpověď.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
8.4.2019

Dobrý den, dlouhodobý únavový syndrom může mít i jiné příčiny. Absolvoval jste testy na herpetické viry, EBV, CMV, toxoplazmózu, lymeskou boreliózu? Doporučuji také vyšetření na imunologii.

Nejčtenější dotazy
Od: Lucie
9.1.2017

Dobrý den, jsem právě v 11tt těhotenství a rádi bychom na začátku února (cca 13-14tt) s manželem odjeli na dovolenou za teplem. Bohužel výběr destinace je pro těhotné celkem omezený. Ráda bych se zeptala, zda je v Dominikánské republice a případně na blízkých ostrovech Karibiku stále vysoké riziko nakažení virem Zika, respektive, jak toto riziko vnímáte. Již delší dobu situaci sledujeme a v posledních 6ti měsících jsme spíše zaznamenali uklidnění situace. Chceme využít služeb minimálně 4...

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
23.1.2017

Dobrý den, pokud už budete v druhém trimestru gravidity, cesta do vybraných exotických oblastí by byla v podstatě možná. Kvůli riziku malárie, horečky dengue, chikungunya, Zika a dalším endemickým infekcím však Dominikánská republika není vhodnou oblastí. Uvedené hmyze přenosné nemoci se aktuálně z plážových destinací nevyskytují např. na Mauriciu, Seychelách nebo ve Spojených arabských emirátech. Zika sice pomalu ustupuje, 80 % infekcí je však bezpříznakových, přesné oblasti výskytu proti...

Od: Zdenka
24.2.2017

Dobrý den, chtěli bychom s přítelem do Asie na dovolenou. Cestovat budeme v mém druhem trimestru a před otěhotněním jsem se nechala naočkovat proti břisnímu tyfu, žloutence a vzteklině. Rozhodujeme se mezi Bali, Maledivy, Filipinami a Sri Lankou. Kterou destinaci byste mi doporučili jako nejméně nebezpečnou z hladiska možných těhotenství ohružujících nákaz? Thajsko jsme jiz kvuli dengue vyloučili. Děkuji

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
13.3.2017

Dobrý den, z uvedených oblastí lze považovat po zdravotní stránce za nejbezpečnější Maledivy. Přesto však používejte účinný repelent

Od: Petra
4.1.2017

Dobrý den, chci vycestovat na 5 dní do Zanzibaru (klasická dovolená u moře v jednom resortu, žádné jiné cesty, výlety). Praha - Istambul - Zanzibar. Budu v 5 měsíci bezproblémového těhotenství. Měla bych se na něco očkovat? Je očkování proti žluté zimnici v tomto stavu vhodné? Děkuji za odpověď.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
23.1.2017

Dobrý den, očkování v těhotenství je možné proti černému kašli a chřipce. Ostatní vakcíny se standardně těhotným ženám neaplikují. Při uvedeném pobytu - přílet z Evropy bez cesty z ostrova na africký kontinent - není očkování proti žluté zimnici na Zanzibaru povinně vyžadováno. Používejte v průběhu pobytu repelent, vyhýbejte se syrové hlavně listové zelenině, nedostatečně tepelně zpracovanému masu, syrovým nebo polosyrovým plodům moře, nepasterizovaným mléčným výrobků, ovoci, kterého se...

Od: Tereza
22.2.2017

Dobry den, v listopadu jsme absolvovali mesicni dovolenou na Bali a okolnich ostrovu, konkretne Gilli a Lombok, na konci dovolene jsem si sedrela nart na noze behem surfovani. Do 4 dnu se mi do nohy dostala infekce, otok kotniku, zimnice. Nasadila jsem tedy ATB Amoksiklav, ranu pravidelne cistila Betadinem, zimnice odeznely, otok a infekce zustaly. Po navratu navsteva chirurgie, jeste den navratu. Rana vycistena, chodila jsem na prevazy a po domluve s lekarem dobrala ATB, rana zhojena. Tyden...

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
13.3.2017

Dobrý den, pokud byly krevní testy v pořádku, přítomnost parazita nepředpokládám. Navštívila jste s vyrážkou dermatologa? Záleží od toho kde se vyrážka vyskytuje, jakého je vzhledu a rozsahu, jestli reaguje na nějaké vnější vlivy apod. Chtělo by to teď nasadit dermatologickou nebo alergologickou léčbu. Z popsaného nelze udělat přesnější závěr.

Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Extrémní dovolená? Zážitek (ne)jen pro...

Už vás nebaví dovolené spojené s opalováním se na...

Mořská nemoc: jak se vyhnout strašákovi...

Mořská, lodní, automobilová či letadlová nemoc....

Ekoturistika jako naděje pro budoucí...

Představte si, že stojíte na kopci a pozorujete...