Poradna lékaře

Položit dotaz

 * Jméno: 
 * E-mail: 
 * Otázka: 
Kam cestujete: 
Týká se nemocí: 

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Souhlasím, aby společnost MeDitorial, s.r.o., se sídlem Sokolská 31/490, 120 26 Praha 2, IČO27199151 (dále jen „Společnost“), zpracovávala mé osobní údaje pro účely mé registrace a využití služeb vzdělávacích a populárněnaučnýchwebů z oblasti zdravotnictví provozovaných Společností a to včetněsoutěží v rámci těchto služeb pořádaných, v souladu se zákonem č.110/2019 Sb., o zpracování osobních údajů a v souladu s nařízenímč. 2016/679 Evropského parlamentu a Rady EU o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajůa o volném pohybu těchtoúdajů (dále jen „obecné nařízení o ochraně osobních údajů“) a to maximálně na období 5 let od poslední aktivity uživatele nebo do odvolání tohoto mého souhlasu.

Současně souhlasím, aby Společnost zpracovávala zvláštní kategorii osobních údajů o mém zdravotním stavu, které Společnosti sdělím, za účelem vypracování odpovědi odborníka v internetové Poradně, pokud takovéto služby využiji. V takovém případě souhlasím, aby Společnost mnou poskytnuté osobní údaje, a to jak jmenné a adresné, tak osobní údaje zvláštní kategorie osobních údajů o mém zdravotním stavu zpracovávala a dále poskytla spolupracujícím odborníkům,kteří se budou zabývat mými dotazy v rámci zvolené internetové poradny na základě mého výslovného dotazu či požadavku.

Potvrzuji, že jsem obeznámen se svými právy související se zpracováním dle výše zmíněnýchprávních předpisů, a to jak ve vztahu k osobním údajům, tak i ke zvláštní kategorii osobních údajů, zejména pak:

s právem na přístup ke svým osobním údajům, jejich opravu nebo jejich výmaz, popřípadě s omezením zpracování;

s právem vznést námitku proti zpracování;

s právem na přenositelnostúdajů ve strukturovaném, běžně používaném a strojověčitelnémformátu;

s právem kdykoliv souhlas se zpracováním odvolat;

a s právem podat stížnost u dozorového úřadu, kterým je Úřad pro ochranu osobních údajů.

Současně potvrzuji, že jsem obeznámen se způsobem nakládání s mými osobními údaji a jejich zpracováním vč. zvláštní kategorie osobních údajů, zejména že:

mé osobní údaje jsou zpracovány pouze v rozsahu, ve kterém byly mnou poskytnuty a pouze pro shora uvedené účely;

Společnost mé osobní údaje předává jen zpracovatelům z řad spolupracujících lékařůjednotlivých poraden, jejichž seznam naleznete zde.

Společnost provádí s mými údaji následující úkony: ukládá je do databáze uživatelů, upravuje je v případě, že je doplním nebo se dožádám úpravy, vyhledává je v rámci své databáze, třídíje dle jednotlivých kritérií pro dotazy poradny a likviduje je po uplynutí shora uvedené lhůty pro zpracování nebo po odvolání mého souhlasu. Současně s podmínkami Poraden pseudonymizované dotazy a odpovědilékařezveřejňuje na svých vzdělávacích a populárněnaučných webech.

V případě jakýchkoliv dotazůohledně zpracování osobních údajů nebo v případěuplatnění výše uvedených práv se mohu ve věci ochrany mých osobních údajůčiuplatnění práv k ochraněmých osobních údajůobrátit na pověřenouosobu na emailovou adresu osobniudaje@meditorial.cz nebo na telefonní číslo 212 249 013, případně na pověřence pro ochranu osobních údajů Společnosti, Márii Chvajovou Staňkovou, na e-mailové adrese stankova@stankovapartneri.cz.

Potvrzuji, že svým souhlasem dávám Společnosti výslovný souhlas a zákonný důvod pro zpracování mých osobních údajůvč. zvláštní kategorie údajů o zdravotním stavu v souladu se zněním zákona o zpracování osobních údajů a obecným nařízením o ochraně osobních údajů.

 * Kontrolní kód (opište): 
Položit dotaz Dotazy a odpovědi
Od: Sára
12.8.2020

Dobrý den na internetu jsem četla, že pro vstup na území Dominikánské republiky je nutný certifikát HIV. Je to pravda? To je nějaká novinka nebo od kdy je to tam tak zavedené? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka
12.8.2020

Dobrý den. nemám informace, že je od turistů vyžadován takový certifikát. není vyloučené, že při žádání o dlouhodobý či pracovní pobyt certifikát úřady mohou vyžadovat. Pro běžného turistu však nic takového potřeba není. S pozdravem MUDr. Jan Dvořák

27.5.2020

Dobrý den, zvažujeme cestu do Ghany již od 6.7.2020. Jsme rodina se 3 dětmi (6,12,14 let). obávám se ale nemocí, aby je hlavně děti nechytly. Prosím o informaci, jestli se všechna povinná /doporučená očkování do této země stihnou provést do jednoho měsíce, tedy max. do 3.7.2020. Děkuji moc za radu...

Odpověď odborníka
27.5.2020

Dobrý den, k úplné představě o vhodném očkování pro Vaší rodinu je potřeba více informací, např. na jak dlouhou dobu cestujete, jaký je charakter cesty a jaká místa navštívíte. Rovněž je důležité znát zdravotní stav očkovaných. Nicméně toto se probere při osobní konzultaci. Základní doporučená očkování do Ghany jsou proti žluté zimnici, virové hepatitidě A (případně vir. hep. B u neočkovaných dospělých) a břišnímu tyfu. Proti žluté zimnici, hepatitidě A a břišnímu tyfu se lze do měsíce...

Od: Anet
23.4.2020

Dobrý večer v půlce února jsme se vrátily z jamajky přítele něco v noci asi kouslo do čela prvně to vypadalo jako klasický bedar ale už je to 2 měsíce a rána se mu nechce pořád zahojit ...ránu má okolo tvrdou , trpí často bolestmi za očima,a bolestmi hlavy . potřebovala bych poradit jaký ústav či kliniku v České republice navštívit , kde by byly schopní přijít na to co a kde má děkuji

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
23.4.2020

Dobrý den. V první řadě doporučuji navštívit odborníka na kožní nemoci - dermatologa a případně nález konzultovat s odborníkem na infekční nemoci. Můžete navštívit dermatologickou ambulanci v blízkosti Vašeho bydliště, popřípadě kliniku v některé z pražských nemocnic (např. Bulovka, Vinohrady, Střešovice).

Od: Romana
1.4.2020

Dobrý den, vrátili jsme se z Brazilie.Manžel má příznaky Ziky a kamarádka má ziku potvrzenou. Je dobré podávat nějaké léky? děkuji

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
1.4.2020

Dobrý den. Nákaza virem Zika je nebezpečná pouze pro plod infikované těhotné ženy. U ostatních jedinců jde o nákazu nezávažnou a obávat se není třeba. Proti viru Zika nejsou dostupné léky, nemoc se léčí symptomaticky, tzn. klidem na lůžku a podáváním léků proti bolesti a teplotám. Virus se nejčastěji na člověka přenáší krev sajícími moskyty, mezilidsky je přenosný pohlavní cestou. V případě, že s manželem plánujete rodičovství, je nutné zabránit infekci budoucí matky. Základní prevencí je...

Od: Jiří
25.3.2020

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli je potřeba dávat si pozor na exotické ovoce, které je dováženo z Afriky? Objednal jsem si Durian ze stránek Virunga a slupka je mírně otevřena. Měl bych se obávat? Děkuji a přeji pěkný den

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
25.3.2020

Dobrý den. Opatrnost je na místě vždy, pokud objednáváme čerstvé potraviny přes e-shop. Nevím, jestli Vámi jmenovaný e-shop nabízí možnost vrácení zboží. Stran zdravotního hlediska bych nejspíš tu část ovoce, která byla exponována vnějšímu prostředí buď nekonzumoval vůbec, nebo alespoň důkladně omyl ve vodě. Případně si ji můžete zkusit usušit. U zbytku plodu bych obavy neměl.

Od: Milena
26.2.2020

Dobrý den, plánujeme s manželem ( máme 63 let) na září cestu do USA, národní parky, Las Vegas apod. Doporučil byste nám očkování proti hepatitidě A+B, popřípadě proti pneumokokové infekci? Jsou potřeba ještě nějaká jiná očkování? Děkuji za odpověď.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
10.3.2020

Dobrý den, očkování proti VHA+B jednoznačně ano. Pneumokoková vakcinace se obvykle doporučuje od 65 let, aby ta jedna dávka vydržela co nejdéle.

24.2.2020

Dobry den, chystám se delší pobyt (od října 2020 do června 2021) na Papuu Novou Guineu, jedna se o pracovně-humanitární činnost, je mi 24 let a končím studiu VŠ, mám všechny základní očkování absolvované (včetně HepB+A, TBC) a nelecim se na žádnou nemoc. Chci se zeptat, které další očkováni byste mi doporučil? Resp čeho se obávat, jakých infekci? Doporučil byste mi i dlouhodobou antimalarickou ochranu? Děkuji moc.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
10.3.2020

Dobrý den, tato země patří ke zdravotně rizikovějším oblastem světa. K uvedeným vakcínám navíc určitě břišní tyfus, meningokoky, vzteklinu, Japonskou encefalitidu, pokud náhodou nemáte protilátky i plané neštovice. Tetanus budete mít v pořádku vzhledem k věku. Antimalarika podle toho, jestli budete ve městech nebo na venkově. Pokud to nebude vysoce riziková oblast PNG, bude stačit chemoprofylaxe formou stand-by, tedy v případě potíží, pečlivě však používat repelenty, insekticidy a sítě...

Od: Tereza
24.2.2020

Dobry den, chtela bych se zeptat ohledne cestovani na Bali. Chteli bychom s pritelem v dubnu letet a po navratu bysme se chteli pokusit o miminko. Někde jsem cetla ze je dobre pockat 6 mesicu nekde zas 6 tydnu. Jak to tedy je? A neni to rizikove po dovolene na Bali? Děkuji za odpověď

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
10.3.2020

Dobrý den, za stávající epidemiologické situace stačí počkat 6-8 týdnů, pokud budete kompletně očkovaná a chránit se navíc před komáry, zejména kvůli dengue. Vzhledem k plánované graviditě doporučuji i meningokokové vakcíny. Ten delší interval byl platný v průběhu epidemie horečky zika, která teď aktivní není.

18.2.2020

Dobrý den, ráda bych se blíže informovala ohledně viru ZIKA. Koncem ledna 2020 jsme se vrátili s manželem z Dominikánské republiky. Nevím přesně, jak je tomu dnes, každopádně jisté obavy z nákazy mám, jelikož bychom rádi počali miminko. I když jsme pravidelně repelent používali, komár nás párkrát štípnul. Je poroto vhodnější s početím dítěte vyčkat, příp. podstoupit vyšetření? Vyskytuje se v dané zemi ještě zmíněný virus? Děkuji za odpověď

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
18.2.2020

Dobrý den, není známo, že by byl virus zika aktuálně v této zemi aktivní. Absolutní jistotu ohledně jeho cirkulace mít ale nemůžeme, protože 4 z 5 případů jsou bez příznaků, přesto ale i u nich může dojít k nákaze plodu. Osobně považuji riziko nákazy blízké nule, pokud chcete pro klid duše vyšetření, udělají Vám ho ze vzorku krve jako samoplátcům na Zdravotním ústavu v Ostravě – viz www.zuova.cz Nutné je vyšetřit oba rodiče, tedy i partnera.

Od: Simona
13.2.2020

Dobrý den, zvažuji cestu do Kolumbie na konci března a chtěla jsem se zeptat, jak je na tom země s virem zika, jelikož plánuji těhotenství. Děkuji

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
18.2.2020

Dobrý den, z viru Zika bych teď obavu neměl, jsou tam však další zdravotní rizika. S otěhotněním bych počkal až po návratu a rozhodně absolvujte nadstandardní očkování.

Od: Jitka
11.2.2020

Dobrý den, v létě se chystáme do Keni a na Seychelské ostrovy- jaké je doporučené očkování? Děkuji .

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
18.2.2020

Dobrý den, základem bude očkování proti virové hepatitidě A/B a břišnímu tyfu. Do některých oblastí Keni i žlutá zimnice. Případné další očkování podle individuálních rizikových faktorů, k jejich posouzení však neuvádíte dostatek informací o cestě. To s Vámi probere lékař u první očkovací návštěvy osobně.

Od: Petra
8.2.2020

Dobrý den, jsem těhotná, na začátku 2. trimestru. S partnerem jsme v tomto období plánovali dovolenou v Thajsku. Teď mám trochu obavy vycestovat v souvislosti s Koronavirem. Zvažovali jsme ještě Grenadu, ostrov v Karibiku. Bohužel jsem před otěhotněním nestihla žádné speciální očkování. Co mi doporučujete, případně kterou destinaci považujete za méně rizikovou? Děkuji.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
15.2.2020

Dobrý den, v obou zemích se vyskytuje horečka dengue, možná je bez předchozího očkování i nákaza virovou hepatitidou A. Ani Grenada ani Thajsko nejsou vysoce rizikové země, nelze ale říci, že by Vám ani v jedné nic nehrozilo. Jako bezpečnější bych viděl např. Seychely nebo Mauricius. Bát se koronaviru zatím důvod není.

30.1.2020

Dobrý den, jsem v 17. týdnu těhotenství a rádi bychom s partnerem na konci února vyrazili někam za teplem. Vzhledem k tomuto období připadají v úvahu Kapverdy, SAE, popřípadě Kanárské ostrovy. Ráda bych se zeptala kterou z těchto destinací byste vzhledem k těhotenství doporučil jako nejbezpečnější? Předem děkuji za odpověď.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
5.2.2020

Dobrý den, z uvedených destinací by to byly Kanárské ostrovy.

29.1.2020

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na aktuální situaci týkající se rizika nákazy Zika v oblasti Boa Vista, Sal na Kapverdských ostrovech. V době zvažovaného pobytu budu ve 24tt. Velice vám děkuji.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
5.2.2020

Dobrý den, aktuálně virus Zika není v této zemi aktivní. Přesto však používejte repelent. Věřím, že máte preventivní očkování alespoň proti virové hepatitidě A z období ještě před otěhotněním. Jinak by byla cesta do této části Afriky poměrně riziková.

Od: Eva
28.1.2020

Dobry den, V breznu 2020 cestuji do Pobrezi slonoviny a v kvetnu 2020 do Nigerie. Ke vstupu do techto zemi potrebuji ockovani proti zlute zimnici. V minulusti jsem byla ockovana v roce 2004 ale nemohu najit svuj mezinarodni prukaz. Prosim je mozne provest test protilatek nebo potrebuji nove ockovani? Ma preockovani nejaky vliv na poceti/tehotenstvi? Pokud ano jak dlouho dobu po ockovani musim cekat abych mohla otehotnet? Dekuji.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
5.2.2020

Dobrý den, po očkování živou vakcínou je ideální neotěhotnět alespoň 1 měsíc, můžete počkat klidně i tři. Pro vstup do uvedených zemí musíte mít mezinárodní očkovací průkaz se zapsaným datem očkování. Na základě protilátek se k datu vakcinace nedostaneme. Protože byste mohla narazit na administrativní překážky, bude lepší absolvovat očkování ještě jednou. Nakonec, po desítky let se očkovala jedna dávka po 10 letech, takže odzkoušené je to dostatečně.

Od: lenka
27.1.2020

Dobrý den, od 16.2. do 5.3. budeme cestovat po JaR (jihoafrická republika),včetně návštěvy Kruger park, Hluhluwe park. Již jsme naočkováni, můj dotaz je : máme zakoupené antimalarikume Melarone - je nutné tento lék užívat preventivně ? Slyšela jsem, že způsobuje při užívání nepříjemné reakce- zvracení, žaludeční nevolnost. Děkuji za odpověď. Sajdlová Lenka

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
3.2.2020

Dobrý den, moje zkušenosti s Malarone u pacientů i u sebe jsou většinově pozitivní. Záleží od toho, kolik nocí budete v malarických oblastech, 2-3 noci se dají zvládnout i bez antimalarik, jen s repelentem a moskytiérou. Záleží ale i na tom, jako vysokou míru jistoty chcete mít. Malárie je v této zemi hlavně severně od řeky Limpopo.

27.1.2020

Dobrý den, v srpnu a září 2018 jsem pobývala ve Vietnamu. Po návratu se postupně začaly navalovat problémy, které se neustále zhoršují a vše ukazuje na parazity dle příznaků. Chtěla bych se zeptat, zda-li mi poradíte, kde je možné se něchat kompletně vyšetřit na parazit. onemocnění? Doposud mi v nemocnici brali jen základní krevní testy (dvakrát mi vyšly zvýšené eozinofily) a vzorky stolice, ale žádné rozšířené testy. Doporučili byste mi, kam se mohu případně obrátit, klidně i jako samoplátce...

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
3.2.2020

Dobrý den, chtělo by to komplexní analýzu Vaší anamnézy z Vietnamu a opakovaná vyšetření stolice i moči. Ve kterém místě bydlíte? Spadá to do kompetence pracoviště infekční medicíny.

Od: Jana
26.1.2020

Dobry den, budeme se stehovat do Kolumbie na ostrov San Andres kvuli praci manzela, nasemu synovi bude tou dobou 6 mesicu, bude mit kompletni ockovani hexa, prevenar13 a prvni davku proti meningokovi (nebo mame cekat a nechat syna ockovat az na miste?), zbytek ockovani budeme resit na miste. Doporucili byste jeste nejake ockovani? Predem dekuji za odpoved.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
3.2.2020

Dobrý den, postupoval bych přesně tak, jak uvádíte, hexa, pneumokoky a meningokoky, k tomu však ještě i rotavirovou vakcínu. Ta se aplikuje kapátkem do pusy. Řešil bych to vše co nejvíce už doma.

Od: Vlasta
16.1.2020

Dobrý den, pane doktore, s manželem jedeme za dva týdny do Dominikánské republiky a právě jsem se dozvěděla o riziku nakažení virem Zika. Jsou mé obavy na místě, nebo se situace v této oblasti již uklidnila? Předem děkuji za odpověď.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
31.1.2020

Dobrý den, virus Zika aktuálně v této zemi aktivní není. Absolutní jistotu mít sice nemůžeme, protože většina případů je bezpříznaková, ale pravděpodobnost nákazy je velmi blízká nule. Z horečky Zika jsou však na místě obavy jen u těhotných žen nebo jejich partnerů. Pokud to o Vás neplatí, nemusíte mít starost. Pokud však jste těhotná nebo to brzy plánujete, cestu do této země bych vzhledem k rozšíření horečky dengue, chikungunya a místy i malárie zvážil. Případně zůstaňte jen v hotelovém...

Od: Lenka
13.1.2020

Dobrý den, jak dlouho je vhodné čekat s otěhotněním po pobytu v Panamě a Indonésii vzhledem k viru zika? Děkuji.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
31.1.2020

Dobrý den, ani ne tak kvůli viru Zika, ale spíše kvůli horečce dengue a dalším patogenům bych pro jistotu počkal cca 6 týdnů. Záleží i od toho, jestli máte očkování např. proti virové hepatitidě A, jestli budou na místě nějaké zdravotní potíže či jejich možné předpoklady např. formou četných bodnutí od komárů.

Od: Monika
12.1.2020

Dobrý den,můj syn se třičtvrtě roku léčí s ulcerózní kolitidou bere salofalk a imuran. Můžeme v červenci odcestovat do Egypta? Děkuji za odpověď.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
31.1.2020

Dobrý den, ano, můžete, pokud bude stav stabilizovaný. Jen si musí velmi pečlivě hlídat konzumované jídlo a nápoje, včetně ledu do nich. Preferovat by měl tepelně upravené potraviny. K tomu bude potřebná častá dezinfekce rukou k prevenci střevní nákazy.

Od: Kamil
10.1.2020

Dobrý den pane Docente, plánujeme cestu do severního Vietnamu přibližně za rok, mohu se zeptat, která očkování by jste doporučil? Děkuji za odpověď a přeji Vám krásný den

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
31.1.2020

Dobrý den, základem bude očkování proti virovým hepatitidám a břišnímu tyfu. U jejich aplikace získá očkující lékař podrobnější informace o dalších rizikových faktorech na Vaší straně, které by mohly vést k dalším případným doporučením. Např. cyklo-zájezd by vedl směrem k vhodnosti očkování proti vzteklině, těsný kontakt s místní populací proti meningokokům, pobyt na venkově proti Japonské encefalitidě apod. Je ale taky možné, že Vám bude stačit uvedený základ a k tomu léky proti průjmu...

Od: Tereza
6.1.2020

Dobrý den, s manželem jsme Vánoce trávili na Bali a ostrově Gili. Zpět do ČR jsme se vrátili 31. 12. 2019. Rádi bychom se pokusili o miminko. Jaká je aktuálně situace viru Zika na Bali? Pokud půjdeme na test protilátek a budou negativní, je vše OK nebo máme počkat ještě těch 6 měsíců? Co byste doporučil? Děkuji.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
8.1.2020

Dobrý den, epidemiologické riziko je velmi nízké. Případný virus neutralizační test Vám dá jasnou a spolehlivou odpověď. Vzhledem k zanedbatelnému riziku však podle mého názoru stačí počkat cca 4-6 týdnů, spíše kvůli jiným patogenům.

Od: Jitka
3.1.2020

Dobrý den, v únoru cestujeme s manželem na Madagaskar. Chtěla bych se zeptat na možná rizika. Očkování na žloutenku A i B máme, ale zda je potřeba nyní aktuálně doplnit ještě nějaké další očkování či opatření. Děkuji.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
8.1.2020

Dobrý den, rozhodně jako základ i očkování proti břišnímu tyfu a antimalarika. Další vakcíny případně podle detailů cesty, jako např. přesné místa a délka pobytu, způsob ubytování a stravování se, plánované aktivity apod.

Od: Soňa
2.1.2020

Dobrý den, jsem v 16. týdnu těhotenství a s přítelem se teď v lednu chystáme na Kapverdy. Hrozí tam aktuálně nějaké reálné riziko nebo je oblast bezpečná i v těhotenství?

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
8.1.2020

Dobrý den, pokud jste byla před graviditou očkovaná alespoň základem, tedy proti virové hepatitidě A i B a taky proti břišnímu tyfu, cesta by teoreticky možná byla. Bez očkování bych cestu nedoporučil. V graviditě se tento druh vakcinace neprovádí.

Od: Digi
2.1.2020

Dobrý den, pane doktore. V prosinci jsme strávili 2 týdny v Panamě. Ač bylo období sucha, tak denně pršelo a pár štípanců jsme také obdrželi. V následujícím roce plánujeme založit rodinu, je tedy na místě se obávat viru Zika? Vím, že je možné vyšetření na tento virus, doporučil byste jej podsoupit? Na základě čeho může ošetřující lékař dát indikaci k tomuto vyšetření? Případně na kterého lékaře (obvodní, gynekolog?) se s touto žádostí obrátit? Děkuji.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
8.1.2020

Dobrý den, pravděpodobnost nákazy virem v Zika v Panamě je v posledním období velmi nízká. Absolutně to vyloučit nemůžeme jen proto, že 4 z 5 případů jsou bezpříznakové, i u těch však může dojít k poškození plodu. Vzhledem k tomu, že se jedná o preventivní vyšetření bez přítomných zdravotních potíží, úhrada této formy diagnostiky je na straně pacienta. Zdravotní ústav v Ostravě účtuje soukromých osobám za virus neutralizační test kolem 500 Kč, vyšetřuje se obdržený vzorek žilní krve.

Od: Filip
31.12.2019

Dobry den, přítelkyně má otok nad nosem otok (velice lehký) a je unavená, pichly ji komáři (do noh). Nevíte, o co by se mohlo jednat zda nejde pouze o upal děkuji. (dva dny z 5 jsme byli v kontaktu s lemury)

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
31.12.2019

Dobrý den, pokud nebude mít po návratu příznaky nemoci, riziko infekce bude nízké. Celkově však rizikovost není možné posoudit, jelikož neznám podrobnější informace o dané cestě – přesné místa pobytu, způsoby ubytování, stravování se, plánované aktivity atd.

Od: Sandra
29.12.2019

Dobrý den, partner se chytá začátkem února na 14 dní do Kolumbie. Tou dobou budu začínat třetí trimestr těhotenství. Je možné riziko, že by mě po návratu mohl nakazit nějakou nemocí, bakterií či parazitem, které by přivezl jako přenašeč a došlo by tak k ohrožení plodu? Jediné, co jsem zatím dohledala, je možnost přenosu viru zika prostřednictvím spermatu při styku v těhotenství. Děkuji.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
8.1.2019

Dobrý den, pokud nebude mít po návratu příznaky nemoci, riziko infekce bude nízké. Celkově však rizikovost není možné posoudit, jelikož neznám podrobnější informace o dané cestě – přesné místa pobytu, způsoby ubytování, stravování se, plánované aktivity atd.

28.12.2019

Dobrý den, neplánovaně jsem otěhotněla, ještě než jsme stihli vůbec naplánovat svatební cestu. Radi bychom však ještě někde vyrazili. Jeli bychom v březnu, kdy budu ve druhém trimestru (bezproblémové těhotenství). Poradíte mi nějakou zemi, kde bude v březnu na koupání v moři/oceánu, je možnost výletů a hlavně je bezpečná z hlediska nemocí? Děkuji.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
8.1.2019

Dobrý den, doporučil bych z hlediska omezeného výskytu zdravotních rizik Seychely, Mauricius nebo Spojené arabské emiráty.

Od: Petr
22.12.2019

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na leishmaniózu u feny dovezené z Korfu. Zjištěno až asi po roce. Měla různé místa na kůži, takove olezlé, na ocase, na nohách, po rozkousání krvácivé. Byl ji odstraněn ocas, kde se hlavně kousala. Momentálně je po nějaké prvotní léčbě, kůži má zahojenou. Jde mi o kontakt psa s lidmi v okolí a hlavně našeho dvouměsíčního miminka s tímto psem. Jaké hrozí riziko přenosu dotykem postižených míst, slinami při olíznutí, krví z rozkousaných míst, škrábnutím...

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
8.1.2020

Dobrý den, leishmanióza se v běžném styku (mimo transfuzí a transplantací) přenáší výlučně flebotomy tj. malým bodavým hmyzem s noční aktivitou, který se u nás nevyskytuje. Nejblíže je přítomný v severní Itálii a na Balkáně či v jiných částech jižní Evropy.

Od: Lucie
20.12.2019

Dobrý den, jak dlouho po návratu z dovolené z Kolumbie (leden 2020) je doporučeno počkat s plánováním potomka prosím? Jedna se mi o možnou infekci virem Zika. Moc děkuji za odpověď.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
8.1.2020

Dobrý den, nákaza Zikou je aktuálně nepravděpodobná. Záleží od toho, co přesně jste v Kolumbii dělali a kde přesně jste se zdržovali. Kdybychom přece jen připustili málo pravděpodobnou možnost nákazy horečkou Zika, muselo by se počkat cca 3 měsíce, myslím však, že toho se obávat nemusíme a kvůli jiným případným patogenům stačí odstup od návratu cca 4 až 6 týdnů.

Od: Petr
14.12.2019

Dobrý den, pane docente, plánujeme s partnerkou a kamarády dovolenou na ostrově Guadeloupe v Karibiku. Měli bychom tam odletět na začátku ledna 2020 na dva týdny. Včera jsem se ze stránek místní prefektury dozvěděl, že tam vyhlásili epidemii horečky Dengue. Od července tohoto roku měli 2 860 klinicky potvrzených případů, přičemž polovina z nich za poslední 4 týdny. Poradíte, jak bychom se měli vybavit na cestu, popřípadě jestli vůbec jet? A jak se taková horečka léčí pokud jsou příznaky...

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
8.1.2020

Dobrý den, proti původci horečky dengue žádný specifický lék není. Dává se jen paracetamol (pozor ne brufen) na horečku a bolesti hlavy či končetin. Prevencí je výlučně účinný repelent, který se má aplikovat na kůži od svítání do soumraku, tedy přes den. Pokud nemáte poruchu imunity a partnerka není těhotná, cestu absolvovat můžete. V lednu by měla být suchá sezóna a dengue je dost vázána na deště.

Od: Hanka
10.12.2019

Dobrý den, v lednu cestujeme na Jamajku. Jaké onemocnění jsou tam nyní aktuální? Na co si dát největší pozor a jaké léky doporučujete s sebou? Předem děkuji za odpověď.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
8.1.2020

Dobrý den, záleží na Vašem věku, zdravotním stavu, způsobu ubytování, stravování se a plánovaných aktivitách. Základem pro všechny před cestou na tento ostrov je očkování proti virové hepatitidě A+B a k tomu účinný repelent. Do lékárničky hlavně lék proti průjmu, např. Normix, černé uhlí a antihistaminikum proti alergii.

Od: Katka
5.12.2019

Dobry den, planujeme v lednu exoticku dovolenku, ale zaroven sa snazim otehotniet... Ktoru krajinu by ste nam doporucili ako najmenej rizikovu? Je karibik (konkretne Kuba) kvoli zike tak nebezpecna? Na stranke ministerstva zahran. veci SR je totiz varovanie... Alebo mame uprednostnit radsej Zanzibar, Seychely, Maledivy ci Madagaskar?

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
8.1.2020

Dobrý den, z uvedených destinací bych z hlediska zdravotních rizik upřednostnil Seychely.

Od: Lilly
20.11.2019

Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se zeptat na současné riziko nákazy virem Zika na Barbadosu (v období sucha). Předem děkuji!

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
20.11.2019

Dobrý den, pravděpodobnost nákazy virem Zika v Karibiku je teď prakticky nulová, Zika tam momentálně aktivní není.

Od: Petra
31.10.2019

Dobrý den, v únoru se chystáme na 2 týdny na Kostariku a od dovolené bychom se zároveň chtěli začít pokoušet o potomka. Je bezpečné se snažením začít už na dovolené nebo bychom raději měli počkat až po návratu? Z očkování mám žloutenku B a tetanus, do cesty plánuji ještě očkování žloutenky A a břišního tyfu. Předem děkuji a hezký den.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
15.10.2019

Dobrý den, pravděpodobnost nákazy je v Kostarice nízká, používejte však účinný repelent a hlídejte si jídlo a bezpečnou pitnou vodu. V únoru navíc hrozí respirační infekce na letištích a v letadlech. Doporučuji taky kontrolu protilátek proti planým neštovicím a rovněž zvážit vakcinaci proti chřipce.

Od: Pavla
22.10.2019

Dobrý den, chtěla bych požádat o názor k níže uvedenému. Máme s partnerem na prosinec již dlouho dopředu koupeny letenky do Austrálie, kde jsme chtěli procestovat část jižního pobřeží (Adelaide až Melbourne, příp. Tasmánie) a týden strávit na Fidži (Yasawa Islands). Mezitím jsem však otěhotněla, v době odletu bych byla v 13-14 tt. Jsem očkovaná proti hepatitidě A+B, proti břišnímu tyfu již zřejmě chráněná nejsem (očkována jsem byla v roce 2014). Chtěla bych se zeptat, zda je tato cesta možná...

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
30.10.2019

Dobrý den, vakcína proti břišnímu tyfu chrání 3 roky, imunita po předchozím očkování tedy už nebude přítomná. V druhém trimestru je ta cesta zvládnutelná, pečlivě však používejte repelent a vyhýbejte se co nejvíce tepelně neupravenému jídlu i nebalené pitné vodě, včetně ledu do nápojů. Zika ani dengue v těchto oblastech aktuálně aktivní nejsou.

Od: Dana
21.10.2019

Dobrý den, 21.11. odlétám s cestovní kanceláří na Filípíny, cca 10 dní pobytu a nenáročné turistiky. Ubytování je v hotelech na Panglau a Palawanu (asi 5 nocí). CK z hlediska zdravotních rizik doporučuje očkování proti žloutence A a B, tetanu (již splňuji), břišnímu tyfu (dám se očkovat). Nezmiňuje riziko malárie. Jsem na pochybách, zda bych měla užívat i nějaká antimalarika. Na internetu jsem našla dost rozporuplné informace o výskytu malárie na Filipínách a nasazení malarické profylaxe...

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
30.10.2019

Dobrý den, preventivní antimalarická chemoprofylaxe tj. preventivní užívání tablet potřebné nebude, jen používejte repelent a na noc moskytiéru, která snad na pokojích bude. Vyšší je však riziko nákazy horečkou dengue, přenáší jí rovněž komár, avšak jeho aktivita je od svítání do soumraku tj. přes den, a to dokonce víc v obydlených oblastech než někde v pralese.

20.10.2019

Dobrý den, prosím o radu. Manžel po 2týdenním pobytu v Nepálu - města i hory, dráždivý kašel, pár dnů teplota, unavený nyní zvětšená 1 uzlina, krevní obraz ok, CRP jen lehce zvýšené, sedimentace jen lehce zvýšená. Já jsem to "chytla"před pár dny od něj, bolest v krku, rýma, kašel, teploty kolem 38, CRP 20. Oba strašná bolest hlavy. Máte prosím tip, co by to mohlo být? Vyrážku žádnou nemá. Mně MUDr. předepsala penbene. Už je doma více, než dva týdny a nijak se to nelepší. Děkuji mnohokrát.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
30.10.2019

Dobrý den, musel bych si Vás osobně vyšetřit, ale pokud to přetrvává i po 2 týdnech na symptomatické léčbě nesteroidními revmatiky (přepokládám) a s antibiotikem, zopakoval bych krevní vyšetření, některé výsledky jsou pozitivní až s odstupem času, a taky bych zvážil změnu antibiotika, např. na chinolon, i když je CRP jen lehce pozitivní.

Od: Anna
18.10.2019

Dobrý den, zvažujeme v lednu dovolenou na Kapverdy nebo do Egypta. V únoru/březnu chceme podstoupit KET. Je prosím v současné době nějaké riziko nákazy virem ZIKA v těchto zemích? Chystáme se být pouze v hotelovém komplexu, žádné cestování. Repelent a Raid do zásuvky jsou samozřejmostí. Zároveň bych se chtěla zeptat, zda byste doporučil nějaké očkování do těchto zemí i vzhledem k plánovanému těhotenství? Předem děkuji za odpověď.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
28.10.2019

Dobrý den, určitě bych Vám doporučil očkování proti virovým hepatitidám, meningokokové infekci, prioritně jedna dávka čtyřvakcíny A,C,Y,W a taky proti břišnímu tyfu. Všechno to jsou neživé očkovací látky. Preventivně můžete užít i probiotika k prevenci střevních potíží, např. VSL 3. Co nejvíce vyhýbejte tepelně neupravenému jídlu a hlídejte si pitnou vodu, včetně ledu do nápojů. Zika se ani v jedné z uvedených zemí nevyskytuje, přesto by zejména na Kapverdách bylo důležité používat repelent...

Od: Jana
15.10.2019

Dobrý den, přelom říjen listopad se chystáme na 3týdny do Kostariky, máme očkování proti břišnímu tyfu a hepatitidám. Zajímano by mne riziko viru Zika pro tuto oblast v uvedenou dobu a riziko nákazy horečkou dengue. Po návratu z dovolené bych ráda otěhotněla. Děkuji za odpověď.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
15.10.2019

Dobrý den, zika se aktuálně v Kostarice nevyskytuje a tato země nepatří ani k zemím daného regionu nejvíc postiženým horečkou dengue. Přesto přes den používejte repelent a to i v obydlených oblastech, nejen v přírodě. Po návratu bych doporučoval dodržet pro jistotu interval 4-6 týdnů směrem k otěhotnění, kvůli možné probíhající inkubační době nějaké nemoci. Riziko nákazy však není velké.

Od: Sabina
14.10.2019

Dobrý den, na konci října plánujeme cestu do Guatemaly, chtěla bych se zeptat, zda zde stále existuje riziko nákazy virusem Zika či jiná riziková onemocnění, v ordinaci cestovní medicíny jsem na žádné riziko upozorněni nebyli. Děkuji moc.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
24.10.2019

Dobrý den, pro Guatemalu je základem očkování proti virové hepatitidě A/B, zbytek podle individuálních rizikových faktorů. Horečka zika tam aktuálně aktivní není, hrozí však dengue, kterou přenáší komár Aedes od svítání do soumraku, a to hlavně v obydlených aglomeracích. Prevencí je repelent.

Od: Katka
10.10.2019

Dobrý den, pane doktore, prosím, jaká je aktuální situace ohledně viru Zika v Thajsku? Děkuji.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
15.10.2019

Dobrý den, zika teď v Thajsku aktivní není, ale místy hrozí horečka dengue, proto je repelent nezbytností. Stejně jako alespoň očkování proti virovým hepatitidám a ideálně i proti břišnímu tyfu.

9.10.2019

Dobrý den, byla jsem nedávno v Senegalu. Něco mě tam štíplo. Myslím si, že to byl jeden takový světlý hmyz. Nicméně začalo mě šíleně pálit po celé tváři a nejvíce kolem očí. Bylo to v noci. Na druhý den jsem to musela ledovat, to pomáhalo, jinak to hořelo, jako kdybych byla 10 hodin na sluníčku. Podotýkám štíplo mě to asi 3 hodiny po příjezdu z letiště a to byla tma. Na další den to přestalo. Pak mě to štíplo zase dvakrát v noci, ale ta bolest byla méně intenzivnější. Dnes, když si sáhnu na...

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
9.10.2019

Dobrý den, zajděte si pro jistotu na základní krevní vyšetření ke svému praktickému lékaři, k tomu ať se na to místo podívá osobně. Jestli tam není známka lokálního zánětu. Spíše to ale bude intenzivní alergická reakce. Zkuste užít tabletu antihistaminika.

8.10.2019

Dobrý den vážený pane doktore, chystáme se do Domikánské rep. (hotel, měsíční pobyt),Očkování proti žloutence A+B jsme již podstoupili, nyní řešíme riziko dengue, zika atd., proto uvažujeme o zakoupení repelentů s obsahem 50 -100% DEET. Nebude s takto vysokou koncentrací látky problém na letišti s převozem? Dále bych se chtěla zeptat, zda-li je možné v očkovacím centru získat recept na lék Ercefuryl, jako silnější variantu Endiaronu v případě průjmu? Moc Vám předem děkuji za odpověď.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
8.10.2019

Dobrý den, ano, recept na Ercefuryl Vám v centru očkování a cestovní medicíny (očkovacím centru) vystaví. U repelentů nedoporučuji koncentrace DEET vyšší než 50 %, zbytečně silná koncentrace může iritovat pokožku a poškodit oblečení, dodatečný ochranný efekt nad 50 % není prokázaný. Osobně upřednostňuji repelenty se dvěma ověřenými účinnými látkami, přičemž každá je nižší koncentrace, např. Predator Maxx s DEET a ikaridinem. Repelent není možné mít v letadle v příručním zavazadle, musí se...

8.10.2019

Dobry den. Pres par tydny jsem v Nepalu prodelala dengue. Byla jsem tam v nemocnici, kdyz me pousteli, pry uz bylo vse v normalu. Vratila jsem se do CR a onemocnela chripkou. Cokoliv ted delam, zacnu se chvet a tresou se mi ruce. Snazim se zjistit vse o dengue, ale informace jsou pouze o prubehu, ale ne o tom, co mam cekat a delat pote. Je tres normalni? Chci se zaclenit zpatky do sveho zivota, ale zacinam mit strach neco delat. Dekuji.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
8.10.2019

Dobrý den, zajděte za svým praktickým lékařem, ať Vám udělá základní laboratorní vyšetření, včetně sedimentace, CRP, krevního obrazu, jaterních a ledvinových testů. Může se jednat o souběh jiného problému s proběhlou dengue nebo post-infekční následky.

2.10.2019

Dobrý den, s manželem se chystáme za pár dní do Řecka na Krétu. V CK mi řekli, že i tam je již výskyt viru Zika. Jelikož v brzké době plánuji otěhotnět, chci se zeptat, jestli je potřeba se nějak chránit přímo na Krétě a po dovolené se nechat zkontrolovat? Je nějaký test na tento virus? Děkuji.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
9.10.2019

Dobrý den, pravděpodobnost nákazy je extrémně nízká, až blízká nule, zejména při pečlivém používání repelentu. Specifický virus neutralizační test provádí Zdravotní ústav v Ostravě.

2.10.2019

Dobry den, minuly tyden jsem byl pokousan psem z ulice na Krete, ihned po incidentu jsem navstivil nemocnici v Heraklionu, kde mi ranu vycistili a predepsali antibiotika a injekci proti tetanu, zajimalo by me, jestli toto staci nebo je potreba se poptat na nejakpu vakcinu. Děkuji.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
8.10.2019

Dobrý den, na Krétě by se vzteklina vyskytovat neměla, uvedený postup místních kolegů z toho vychází a v daném kontextu je správný.

Od: Jana
2.10.2019

Dobrý den, zjistila jsem že jsem těhotná 1 měsíc. Máme na konci ledna odletět na Filipíny a bohužel nemám očkování proti břišnímu tyfusu. Můžete mi poradit, co teď s tím?

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
8.10.2019

Dobrý den, v druhém trimestru by klasická turistická cesta do dané destinace byla možná, budete-li používat účinný repelent a velmi pečlivě si hlídat jídlo (jen dostatečně tepelně upravené) i pitnou vodu (včetně ledu do nápojů).

Od: Petra
20.9.2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké je nebezpečí nákazy limské boreliozy na ostrově Korfu. Vrátila jsem se z tohoto ostrova velmi poštípaná (komáry)

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
2.10.2019

Dobrý den, komáři Lymeskou boreliózu zřejmě nepřenáší a naše klíště obecné se na Korfu nevyskytuje, proto se nákazy Lymeskou boreliózou na tomto ostrově nemusíte obávat.

Nejčtenější dotazy
Od: Lucie
9.1.2017

Dobrý den, jsem právě v 11tt těhotenství a rádi bychom na začátku února (cca 13-14tt) s manželem odjeli na dovolenou za teplem. Bohužel výběr destinace je pro těhotné celkem omezený. Ráda bych se zeptala, zda je v Dominikánské republice a případně na blízkých ostrovech Karibiku stále vysoké riziko nakažení virem Zika, respektive, jak toto riziko vnímáte. Již delší dobu situaci sledujeme a v posledních 6ti měsících jsme spíše zaznamenali uklidnění situace. Chceme využít služeb minimálně 4...

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
23.1.2017

Dobrý den, pokud už budete v druhém trimestru gravidity, cesta do vybraných exotických oblastí by byla v podstatě možná. Kvůli riziku malárie, horečky dengue, chikungunya, Zika a dalším endemickým infekcím však Dominikánská republika není vhodnou oblastí. Uvedené hmyze přenosné nemoci se aktuálně z plážových destinací nevyskytují např. na Mauriciu, Seychelách nebo ve Spojených arabských emirátech. Zika sice pomalu ustupuje, 80 % infekcí je však bezpříznakových, přesné oblasti výskytu proti...

Od: Zdenka
24.2.2017

Dobrý den, chtěli bychom s přítelem do Asie na dovolenou. Cestovat budeme v mém druhem trimestru a před otěhotněním jsem se nechala naočkovat proti břisnímu tyfu, žloutence a vzteklině. Rozhodujeme se mezi Bali, Maledivy, Filipinami a Sri Lankou. Kterou destinaci byste mi doporučili jako nejméně nebezpečnou z hladiska možných těhotenství ohružujících nákaz? Thajsko jsme jiz kvuli dengue vyloučili. Děkuji

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
13.3.2017

Dobrý den, z uvedených oblastí lze považovat po zdravotní stránce za nejbezpečnější Maledivy. Přesto však používejte účinný repelent

Od: Petra
4.1.2017

Dobrý den, chci vycestovat na 5 dní do Zanzibaru (klasická dovolená u moře v jednom resortu, žádné jiné cesty, výlety). Praha - Istambul - Zanzibar. Budu v 5 měsíci bezproblémového těhotenství. Měla bych se na něco očkovat? Je očkování proti žluté zimnici v tomto stavu vhodné? Děkuji za odpověď.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
23.1.2017

Dobrý den, očkování v těhotenství je možné proti černému kašli a chřipce. Ostatní vakcíny se standardně těhotným ženám neaplikují. Při uvedeném pobytu - přílet z Evropy bez cesty z ostrova na africký kontinent - není očkování proti žluté zimnici na Zanzibaru povinně vyžadováno. Používejte v průběhu pobytu repelent, vyhýbejte se syrové hlavně listové zelenině, nedostatečně tepelně zpracovanému masu, syrovým nebo polosyrovým plodům moře, nepasterizovaným mléčným výrobků, ovoci, kterého se...

Od: Tereza
22.2.2017

Dobry den, v listopadu jsme absolvovali mesicni dovolenou na Bali a okolnich ostrovu, konkretne Gilli a Lombok, na konci dovolene jsem si sedrela nart na noze behem surfovani. Do 4 dnu se mi do nohy dostala infekce, otok kotniku, zimnice. Nasadila jsem tedy ATB Amoksiklav, ranu pravidelne cistila Betadinem, zimnice odeznely, otok a infekce zustaly. Po navratu navsteva chirurgie, jeste den navratu. Rana vycistena, chodila jsem na prevazy a po domluve s lekarem dobrala ATB, rana zhojena. Tyden...

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.
13.3.2017

Dobrý den, pokud byly krevní testy v pořádku, přítomnost parazita nepředpokládám. Navštívila jste s vyrážkou dermatologa? Záleží od toho kde se vyrážka vyskytuje, jakého je vzhledu a rozsahu, jestli reaguje na nějaké vnější vlivy apod. Chtělo by to teď nasadit dermatologickou nebo alergologickou léčbu. Z popsaného nelze udělat přesnější závěr.

Naposledy navštívené dotazy
Novinky

I při cestách po Evropě nás ohrožují...

Pokud jde o infekční choroby, Evropa je při...

Na která jídla si dát při cestování...

Ochutnávání místních specialit je neodmyslitelnou...

Cestování po zbytek roku? Podle světel...

Rok 2020 měl být dalším rokem plným zážitků a...