Putování po Srí Lance: nutné doklady i očkování zařiďte včas!

Při plánování cesty na Srí Lanku nestačí vytvořit seznam míst, která chcete navštívit. Zodpovědný cestovatel si zjišťuje i informace o doporučeném očkování, bezpečnostní situaci a sleduje povinnosti, které musí jako turista dodržovat. Samozřejmostí je také vhodné odpovídající pojištění.

Pár injekcí pro jistotu 

Před cestou na Srí Lanku byste měli zkontrolovat, jaká očkování máte platná, a absolvovat sérii doporučených vakcinací pro danou lokalitu. Na vhodném očkovacím plánu se včas domluvte se svým lékařem, abyste všechny potřebné dávky stihli před odjezdem. Měli byste být chráněni proti:

  • tyfu,
  • tetanu,
  • dětské obrně,
  • meningitidě,
  • japonské encefalitidě,
  • hepatitidě A,
  • vzteklině,
  • neštovicím,
  • choleře.

Dále se během pobytu v této destinaci doporučuje užívat antimalarika. Pokud budete na Srí Lanku přijíždět z oblastí s výskytem žluté zimnice (např. z Afriky), musíte mít mezinárodní očkovací průkaz, kterým doložíte očkování proti této chorobě.

Pojištění není zbytečnost

Po příjezdu na Srí Lanku myslete na to, že tělo bude potřebovat čas na aklimatizaci. Její délka je individuální, někdy trvá až dva týdny. Můžete pociťovat únavu a apatii a trpět bolestmi hlavy. Při přechodu na místní stravu se často objevují žaludeční potíže. Hodně proto pijte, abyste předešli dehydrataci organismu. Bezpečné jsou pouze balené nápoje. Pokud i přes dodržování základních hygienických pravidel a režimových opatření budete mít na Srí Lance zdravotní potíže, počítejte s tím, že běžná lékařská péče není na takové úrovni jako v České republice. Odpovídající zdravotnické zařízení vám nejlépe doporučí asistenční služba vaší pojišťovny. Stejně jako při jakékoliv jiné zahraniční cestě se doporučuje mít sjednané cestovní pojištění. Vhodně zvolené limity plnění na léčebné výlohy a asistenční služby vám mohou při cestování ušetřit nejen nečekané výdaje, ale i organizační komplikace. Pojištění by samozřejmě mělo zohledňovat i typ aktivit, kterým se při své asijské cestě budete věnovat.

Povinnosti cestovatele

Přestože je Srí Lanka turisticky přívětivá země, zastupitelský úřad z bezpečnostních důvodů nedoporučuje cesty do severní části ostrova. Ať už trávíte čas pobytem v letovisku, nebo putováním zemí, je důležité věnovat velkou pozornost svým osobním věcem, především cestovnímu pasu. Ten musí mít v den příjezdu platnost minimálně 180 dní. Kromě pasu musíte být při příletu schopni ukázat zpáteční letenku a prokázat dostatečné finanční prostředky na celou dobu pobytu. Další povinností cestovatelů je elektronická registrace do systému ETA (Electronic Travel Authorization), která musí proběhnout ještě před příjezdem na Srí Lanku. Můžete si ji vyřídit sami přes internet nebo ji za vás udělá cestovní kancelář.

Podmínky pro vstup na Srí Lanku a pobyt na ní, stejně jako bezpečnostní situace a zdravotní doporučení, se mohou měnit na základě aktuálního dění. Pokud budete tyto informace v rámci plánování cesty pečlivě sledovat, lze předejít mnoha komplikacím a cestovatelské zážitky si užít naplno.

(pak)

Zdroj:
www.mzv.cz

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 4
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.