Cestování na Blízký východ. Kam můžete bezpečně vyrazit?

Blízký východ je kolébkou moderní civilizace. Oblast, kde se setkávají tři kontinenty, je místem vzniku tří hlavních monoteistických světových náboženství. Každoročně sem zavítá mnoho zahraničních turistů, nejenom za historickými památkami, ale také za pulzujícím životem ve městech, nedotčenou přírodou a koupáním v moři. Blízký východ je však již několik desetiletí místem neustálých svárů a bojů. Jaká je tedy situace v roce 2019 a kam je bezpečné vyrazit?

Hitem roku je Jordánsko

Jordánsko patří mezi nejstabilnější země v oblasti Blízkého východu. Současně je pro české turisty blíže než kdy dříve. Od letošního roku totiž existuje přímo letecké spojení z Prahy do hlavního města Ammánu. Hlavním lákadlem Jordánska je bezpochyby skalní město Petra. Existuje však daleko více důvodů, proč tuto zemi navštívit. Mezi další lákadla patří Mrtvé moře či působivá pouštní oblast s červenými skalami Vádí Rúm. Do Jordánska můžete vyrazit s cestovní kanceláří, ale také na vlastní pěst. Jordánsko je v zásadě bezpečná země, nicméně běžnou kriminalitu nelze úplně vyloučit. Cestu je tak vhodné plánovat po turistických lokalitách a před odjezdem nezapomenout na uzavření cestovního pojištění.

Kde je bezpečno?

Mezi další bezpečné země patří Bahrajn, Egypt, Katar, Omán, Spojené arabské emiráty a Turecko. Zejména Omán je velmi pokrokový a bezpečný stát díky osvícené vládě sultána Kábúse ibn Saída. Pobřeží země lemují četné luxusní resorty nabízející svým návštěvníkům nezapomenutelné zážitky. Výhodou je, že oproti sousedním Spojeným arabským emirátům není tato země ještě tolik zatížena masovou turistikou.

Mezi bezpečné země se řadí i Kuvajt. Politika tohoto státu je však striktně směřována proti zahraničnímu turismu, a turisté tak nejsou v zemi příliš vítáni. Írán je také považován za bezpečnou zemi, turisté směřující do Íránu však musí dodržovat určitá bezpečnostní pravidla a zdržovat se pouze v bezpečných oblastech. Obdobná pravidla platí i pro návštěvu Izraele a Libanonu. Návštěvu Libanonu je třeba dobře zvážit v důsledku přetrvávajícího zvýšeného bezpečnostního rizika.

Kam rozhodně nejezdit?

Na černé listině se nacházejí země, které toho mohou turistům hodně nabídnout. V současné době jsou však sužovány válkou, vysokou kriminalitou a hrozbou teroristických útoků. Jmenovitě se jedná o Irák, Jemen, Saúdskou Arábii a Sýrii.

Návštěva Blízkého východu patří mezi nezapomenutelné zážitky. I při cestování do bezpečných zemí však nezapomínejte na uzavření cestovního pojištění. Oproti Evropě je zde přece jenom vyšší míra kriminality, zejména v podobě drobných krádeží a loupežných přepadení, ale také nižší úroveň zdravotnické péče. Ve všech zemích je nutné striktně dodržovat pravidla bezpečného cestování a předem se informovat o aktuální bezpečnostní situaci v konkrétní oblasti. 

(holi)

Zdroj: 1. https://againstthecompass.com/en/best-places-visit-middle-east/

2. https://www.travelriskmap.com/#/planner/map/security

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 6
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.