Virus zika – hrozba současného cestování

Strašák, který byl objeven už v polovině minulého století. První epidemie horečnatého onemocnění způsobeného virem zika však byla zaznamenána teprve před několika lety. Pro cestovatele většinou neznamená vážné ohrožení života, výjimkou jsou ale těhotné ženy. Co se jim může stát?

Co o něm víme 

  • Virus je na člověka přenášen komáry.
  • Mezi nejčastější příznaky patří horečka, kožní vyrážka, zánět spojivek, bolest svalů, kloubů, hlavy a malátnost.
  • Nákaza má většinou mírný průběh a odezní během 2–7 dní.
  • Proti onemocnění dosud neexistuje žádná specifická léčba nebo očkování.
  • Nejlepší formou prevence je ochrana proti komářímu bodnutí.
  • Virus se v současnosti vyskytuje v Africe, Americe, Asii a Tichomoří.

Evropané v bezpečí 

Zika byl poprvé objeven v Ugandě roku 1947. První případy hromadné nákazy však byly zaznamenány až v roce 2007 v Mikronésii a později i v dalších státech Oceánie. V roce 2014 došlo k zavlečení infekce do regionu Střední a Jižní Ameriky. V současnosti se virus vyskytuje prakticky v celém pásmu Střední a Jižní Ameriky, kromě Uruguaye, Argentiny, Chile, Peru a několika malých ostrovů. V nedávné době se nákaza objevila také na Kapverdách, v Thajsku, na Filipínách a na části ostrovních států v Oceánii. Ojedinělé případy onemocnění již hlásí i lékaři ve státech Evropské unie. Není však třeba propadat panice.

  • Do února 2016 se jednalo o pouhých 114 případů na celou Evropu.
  • Nejvíce nemocných bylo zachyceno v Nizozemsku (24), Španělsku (23) a Německu (20).
  • V České republice byly v únoru zaregistrovány dva případy nákazy u turistů vracejících se z Karibiku.
  • Co se týče našich sousedů, kromě Německa byl zjištěn jediný pacient v Rakousku.

Ve všech případech se jednalo o importovanou neboli přivezenou nákazu z rizikových oblastí. Komáři, kteří by mohli přenášet virus zika, se sice v Evropě vyskytují, dosud však nebyl na starém kontinentě zaznamenán přenos onemocnění z komára na člověka.

Riziko pro těhotné 

Onemocnění se projeví asi u jednoho z pěti nakažených lidí. Průběh je většinou mírný, k úmrtí dochází velmi vzácně. V nedávné době však obletěla svět šokující zpráva o postižení plodů těhotných žen v Brazílií a dalších státech. Virus se totiž pravděpodobně může přenést z matky na plod. Tím způsobí závažné poškození mozku nenarozeného dítěte (mikrocefalii), očí, sluchu, růstu nebo jiná neurologická a autoimunitní onemocnění. Příčina tohoto jevu není zatím objasněna. Ženy cestující do rizikových cest by se každopádně měly mít na pozoru. Virus se totiž nepřenáší jen komářím bodnutím, ale také pohlavním stykem.

Nejasnosti přetrvávají 

Nicméně spojitost mezi virem zika a poškozením plodu těhotných žen nebyla zatím s jistotou potvrzena. Vědci stále pracují s několika teoriemi tohoto jevu. V médiích se objevila i zmínka o možném působení pesticidu pyriproxyfenu. Ten je však v Brazílii a okolních státech používán již delší dobu a nikdy nebyl spojován s možným poškozením plodu.

Nepodceňujte prevenci

  1. Ve správný čas na správném místě. Většina malých parazitů je aktivní během noci. Komáři přenášející virus zika jsou však „nejživější“ během odpoledne a ve večerních hodinách. Při cestování do rizikových oblastí se zejména těhotným ženám v tuto dobu nedoporučuje vycházet ven. Když už vyrazí, pak jen s použitím repelentu a v oděvu s dlouhými rukávy.
  2. Vhodný oděv. Cestovatelé mohou minimalizovat plochu obnažené kůže nošením dlouhých rukávů, kalhot, klobouků a pevných bot. Pro znásobení ochrany lze na oblečení použít přípravek odpuzující hmyz. 
  3. Sítě. Ochranné sítě jsou známy také pod pojmem moskytiéry. Jejich aplikace je v rizikových oblastech nepsanou povinností. Moskytiéry můžete zakoupit i v našich obchodech. 
  4. Repelenty. Při pobytu v přírodě se doporučuje použít repelent na kůži i na oblečení. Od věci není ani jejich využití v místnostech.
  5. Bezpečný pohlavní styk. Jelikož se virus přenáší i pohlavním stykem, je vždy zapotřebí dbát na použití prezervativu. Ty je lepší přivézt si z domova, v cílové destinaci totiž kvalita výrobků velmi kolísá.

Očkování proti horečce zika v této době neexistuje. Podle současných doporučení by těhotné ženy a ty pokoušející se o početí neměly cestovat do rizikových oblastí. Pokud do těchto končin vyrazí, měly by důsledně dodržovat prevenci v ochraně proti komárům.

(holi)

Zdroje:
www.who.int
www.cdc.gov

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 1914
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.