Cestování v těhotenství? Ano, je to možné, ale…

Cestování v těhotenství je určitě možné a pro dobrou psychiku nastávající maminky často i žádoucí, ale mělo by mít svá pravidla. Jaké destinace jsou pro ženy s rostoucím bříškem vhodné, jakým se naopak vyhnout a proč?

V jaké fázi těhotenství nejlépe vycestovat?

Pro těhotenské cestování je ideální druhý trimestr. Jednak ustupují počáteční nevolnosti doprovázející první měsíce těhotenství, navíc se výrazně snižuje riziko potratu. Budoucí maminky se v tomto období cítí většinou velmi dobře a zatím jim ani příliš nepřekáží pomalu se zvětšující břicho. Samotný výběr destinace a náplň pobytu je však vždy vhodné nejprve konzultovat s gynekologem.

Známé i méně známé nemoci

Při výběru dovolené je dobré se zamyslet nad možnými riziky pro nenarozené dítě. Těmi mohou být infekce, úrazy nebo pro naši zemi nezvyklé nemoci. Těhotné ženy by proto neměly vybírat destinace, kde je zvýšené riziko infekcí nebo kde je nezbytné mít očkování. Mezi takové destinace se řadí především státy Střední a Jižní Ameriky, jižní Asie a Indonésie a podstatná část afrického kontinentu.

V těchto zeměpisných šířkách se vyskytuje například virus zika, který přenáší komár a způsobuje těžké poruchy vývoje plodu, nebo také komárem přenášená parazitární nákaza malárie. Ta může u těhotné způsobit chudokrevnost, zároveň zvyšuje riziko potratu či předčasného porodu nebo stojí za zpomalením vývoje plodu. Mezi další horečnaté nákazy vyskytující se v těchto lokalitách patří žlutá zimnice a horečka dengue, proti kterým máme dnes sice velmi účinnou vakcínu, avšak ta nesmí být těhotným aplikována.

Pozor na přílišné horko a vysokou nadmořskou výšku

Pro těhotné nejsou vhodné ani příliš horké a vlhké oblasti. Srdce a krevní oběh jsou během těhotenství nadměrně zatížené, a vystavení se vysokým teplotám a vlhku tak představuje další zátěž pro organismus. Všeobecně je doporučeno volit oblasti s teplotou do 28 °C. Stejně tak nejsou vhodné ani vysokohorské oblasti. Destinace, kde je nadmořská výška okolo 1800 metrů nad mořem a vyšší, mohou potrápit nedostatkem kyslíku. Naopak nižší horské polohy mohou mít příznivý efekt díky čerstvému vzduchu. Pozor také na nadměrnou fyzickou zátěž při horské turistice.

Co dalšího raději vynechat?

Během těhotenství nejsou doporučovány ani daleké cesty. Dlouhé cesty autem nebo letadlem mohou znamenat zvýšené riziko rozvoje krevních sraženin. Taktéž země s nízkým hygienickým standardem či nedostatečnou zdravotní infrastrukturou nejsou úplně vhodné. Pokud se těhotná i přesto rozhodne takovou destinaci navštívit, pak by neměla pít z veřejně dostupných vodních zdrojů a jíst jídlo prodávané na ulici. Pozor také na led přidávaný do nápojů, který může být možným zdrojem infekce. Nevhodné jsou i různé wellness pobyty či saunování nebo termální lázně. Koupání v moři by nemělo vadit v případě, že nejsou vysoké vlny. Naopak bazénům by se měly gravidní ženy spíše vyhýbat. Škodit může také pobyt na přímém slunci a mimo jiné zanechat na kůži nepříjemné pigmentové skvrny.

Ani během těhotenství se nemusíte vzdávat poznávání nových destinací, jen je potřeba respektovat svůj zdravotní stav a opatrněji volit cíle, aktivity i dopravní prostředky. Nedílnou součástí při plánování cesty je zajištění adekvátního cestovního pojištění. Klasické cestovní pojištění někdy není pro těhotné dostatečné, protože nepokryje případné náklady na péči související s těhotenstvím a porodem. Je vhodné si tedy cíleně vybrat pojištění, které tuto péči zahrnuje. Například to od ERV Evropské pojišťovny, jediného specialisty na cestovní pojištění u nás, je pro nastávající maminky jako ušité.

(mraf)

Článek obsahuje komerční sdělení. 

 

Zdroje:

https://www.cdc.gov/pregnancy/zika/general-information.html

https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/travelling/

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/pregnancy-and-travel

 

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 0
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Low-cost cestování aneb rady a triky,...

Procestovat různé kouty světa za co nejméně...

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.