První exotická dovolená s dětmi: deset praktických rad na cestu

Cestovat s dětmi do exotických zemí je téměř samostatná cestovatelská disciplína. Mnoho věcí je potřeba při plánování i na cestě dělat jinak. Pokud vyrážíte s dětmi do exotiky poprvé, toto desatero vás provede vším důležitým, co byste měli vědět.

  1. Pohodový začátek cesty v letadle. Děti bývají náchylnější k bolestem uší při změně tlaku a vyrovnávají se s nimi hůře než dospělí. Do letadla mějte pro starší děti připravený bonbon nebo žvýkačku, menším dětem pomůže dudlík nebo kojení.
  2. Příliš mnoho časových pásem. Posuny času při cestování snáší každý jinak, a pokud letíte s dětmi poprvé, je těžké odhadnout, jak budou reagovat. Buďte trpěliví, pokud děti nebudou moci několik nocí na novém místě usnout. Přes den jim dopřejte spíš kratší zdřímnutí než dlouhý spánek, který by situaci ještě zhoršil.
  3. Očkování ve správný čas. Některé nemoci, kterými se můžete nakazit v exotických zemích, mívají u dětí horší průběh než u dospělých. Nepodceňte proto správné načasování potřebných vakcinací – v dětském věku probíhají různá povinná očkování podle očkovacího kalendáře a do tohoto rozpisu je potřeba vměstnat i „cestovatelskou“ vakcinaci.
  4. I hory mají úskalí. Pokud místo tropických pláží zvolíte pro rodinnou dovolenou hory, zbystřete. Výšková nemoc je u dětí velmi zrádná. Její příznaky se snadno zamění za virózu, a navíc se u dětí rozvíjejí velmi rychle. Za hranici mezi bezpečím a nebezpečím se považuje nadmořská výška 2500 m.
  5. Pojištění přibalte při každé cestě. Cestovní pojištění patří k základní výbavě bez ohledu na typ cesty. Smysl má však jen tehdy, když pokryje celý pobyt i všechna místa, do kterých se vydáte. Nezapomeňte si navíc poznamenat číslo na asistenční službu, abyste v případě potřeby věděli, na koho se obrátit.
  6. Voda v mnoha podobách. Pravidlo pití balené vody je základním opatřením, jak se vyhnout zdravotním problémům v exotických zemích. Stejně bezpečnou vodu byste měli používat i na oplachování hraček, dudlíků a na čištění zubů. Obezřetnost se vyplatí i u vody na koupání – nádrže a jezírka se stojatou vodou nejsou pro děti vhodné.
  7. Jídlo jako velké téma. Nepočítejte s tím, že dětem budete moci dát k jídlu cokoli, co byste koupili sobě. Exotické chutě jim nemusí „sednout“ a hledání vhodného tepelně upraveného jídla může být při cestách v méně zalidněných oblastech časově náročné. Počítejte s tím, mějte připravené svačiny a jídlo dopředu plánujte.
  8. Lékárnička se vším všudy. Lékárnička bude při cestování s dětmi objemnější než při výletech ve dvou. Kromě běžné výbavy do ní totiž patří dostatečné množství prostředků na rehydrataci – tedy zavodnění organismu v případě průjmů a zvracení. Mějte na mysli, že tyto problémy mohou u dětí vést ke ztrátě tekutin rychleji než u dospělých.
  9. Na zvířata se radši jen dívejte. I když si to jako milovníci zvířat možná nechcete připouštět, volně žijící zvířata jsou nebezpečná a mohou přenášet vzteklinu. Děti si v nadšení z nových tvorů budou chtít na mnoho z nich sáhnout – vysvětlete jim, proč je to nebezpečné, a na zvířata se raději jen společně dívejte.
  10. Nepodceňujte stres u dětí. Dlouhá cesta, neznámé prostředí, neskutečné množství nových podnětů a vytržení z běžných návyků. To všechno může děti stresovat. Starším dětem dopředu popište, co je na dovolené čeká, a pro ty mladší nezapomeňte přibalit dostatek hraček.

(pak)

Zdroj:
http://travel.gc.ca

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 5
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.