Tunisko: (ne)bezpečná exotika na dosah

Prosluněné pláže, palmové háje, vůně orientu, rušný noční život, starověké památky nebo písečné duny. To všechno nabízí cestovatelům Tunisko, africká perla na březích Středozemního moře. Návštěva země však není bez rizika. Jak se na pobyt připravit?

Doporučená očkování

Mezi základní vakcinace pro cestovatele, který se chystá navštívit Tunisko, patří ty proti následujícím nemocem.

  • Virová hepatitida A. Očkování se doporučuje lidem jedoucím do všech zemí světa. V Tunisku však hrozí vysoké riziko nákazy touto nemocí. Infekce se nejčastěji přenáší znečištěnýma rukama, kontaminovanou vodou a potravinami. Vždy je třeba dodržovat základní hygienická pravidla a vyhýbat se rizikovým aktivitám, například konzumaci jídel na ulici nebo ve stravovacích zařízeních pochybné kvality.
  • Virová hepatitida B. Ochrana proti této nemoci je součástí povinného očkovacího kalendáře od roku 2001. Většina dospělých cestovatelů však s nejvyšší pravděpodobností toto očkování nepodstoupila, i když se doporučuje všem. Nebezpečí nákazy hepatitidou B totiž hrozí po celém světě. Přenos se uskutečňuje skrze krevní řečiště nebo pohlavním stykem. Očkování proti hepatitidě typu A i B zaručuje celoživotní ochranu.
  • Břišní tyfus. V Tunisku se břišním tyfem můžete nakazit požitím kontaminované vody nebo potravy. Nejjistější způsob ochrany je očkování, které se provádí každé 3 roky.
  • Tetanus. K bakteriální nákaze dochází nejčastěji při poranění. Tato vakcinace je součástí povinného očkovacího kalendáře. Ochrana ale není celoživotní, po 10–15 letech je nutné podstoupit přeočkování. Před odjezdem je tak vhodné u tetanu zkontrolovat aktuální platnost.

Injekce pro „jistotu“

Pokud budete po Tunisku cestovat hromadnými dopravními prostředky, zvažte očkování proti chřipce a meningokokovým a pneumokokovým nákazám. Cholera se v této zemi sice nevyskytuje, jde ale o stát s nižší hygienickou úrovní, což se u cestovatelů projevuje častými průjmy a zažívacími obtížemi. Za zvážení tak stojí právě i vakcína proti choleře, která poskytuje ochranu i proti většině cestovatelských průjmů. Očkování proti vzteklině je vhodné pro lidi, kteří vyrážejí na dlouhý pobyt do přírody a odlehlejších oblastí daleko od zdravotní péče. Nákaza touto nemocí totiž vždy končí úmrtím.

Terorismus v ráji turistů

Každý jistě zaznamenal teroristický útok v tuniském letovisku Sousse v roce 2015, při kterém zemřely desítky lidí. Hrozba dalších podobných činů následně způsobila výrazný odliv turistů. Tuniská vláda zareagovala zavedením výjimečného stavu, který v zemi trvá dodnes. Situaci se díky výraznému úsilí bezpečnostních složek podařilo uklidnit. Riziko teroristických útoků nicméně stále trvá. Důkazem je další atentát na autobus prezidentské gardy, spáchaný v listopadu 2015. Ministerstvo zahraničních věcí proto doporučuje vyhýbat se místům s velkou koncentrací osob a raději do země necestovat na vlastní pěst. Zvýšené riziko napadení a únosů se týká především oblastí poblíž hranic s Alžírskem a Libyí. Návštěvu Tuniska ale není třeba předem úplně zatracovat. Bezpečnost v turistických částech země je totiž absolutní prioritou zdejší vlády. Na jejím zajištění spolupracují i evropští odborníci, kteří poskytli nejen cenné zkušenosti, ale i příslušné vybavení. Čeština tak možná bude v destinacích, jako jsou Monastir, Hammamet nebo Djerba, i letos velmi častým jazykem.

Pozor na sňatkové podvodníky

Po vstupu České republiky do Evropské unie je registrován zvýšený zájem tuniských občanů o sňatek s občankami naší země. Typicky se jedná o muže ve věku 20–30 let, kteří pocházejí ze skromných poměrů. V průběhu turistické sezóny pracují pro hotely a cestovní kanceláře. Cílem těchto rychlých sňatků je získání trvalého pobytu v zemích EU. Podle dosavadních zkušeností lze přitom prakticky vyloučit seriózní záměr ze strany tuniských mužů. Nebývá vzácností, že takovéto osoby udržují současně několik „vztahů“.

Pro bezpečný pobyt

Z hlediska osobní bezpečnosti je dobré mít v Tunisku během pobytu na paměti několik zásad.

  • Neopouštějte hotelový komplex v pozdních večerních hodinách.
  • Vyhýbejte se demonstracím a shromážděním.
  • V době velkých modliteb, tedy v pátek odpoledne a večer, se nepohybujte v okolí modliteben.
  • Ženy by v žádném případě neměly nikam chodit samostatně.

Tunisko si od revoluce v roce 2011 razí cestu vstříc světlejším zítřkům. I přes změnu společenských poměrů se snaží pro všechny cestovatele zachovat přívětivou tvář. Návštěva této země však není bez rizika, což ostatně dokládají nedávné události. Proto je před návštěvou Tuniska nepsanou povinností uzavření cestovního pojištění, které ochrání vás i vaše blízké.

(holi)

Zdroje:
wwwnc.cdc.gov
www.mzv.cz

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2012
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.