Mexiko: nebezpečná země plná lákadel

Prosluněné pláže a tajuplné památky, ale také války drogových kartelů či infekční nákazy. Země starodávných Aztéků nabízí turistům svou přívětivou i odvrácenou tvář. Na případnou cestu do Mexika je tak nutné se pečlivě připravit.

Mezi základní očkování pro každého cestovatele, který jede do Mexika, patří ta proti následujícím nemocem:

  • Virová hepatitida A. Vakcinace se doporučuje všem turistům. V únoru a březnu roku 2015 bylo nahlášeno několik případů onemocnění u návštěvníků starobylé památky Tulum. Infekce se nejčastěji přenáší znečištěnýma rukama, kontaminovanou vodou a potravinami. Kromě očkování je třeba dodržovat základní hygienická pravidla a vyhýbat se rizikovým aktivitám, například konzumaci jídel na ulici nebo ve stravovacích zařízeních pochybné kvality.
  • Virová hepatitida B. Ochrana proti této nemoci je součástí povinného očkovacího kalendáře od roku 2001. Většina dospělých cestovatelů však s nejvyšší pravděpodobností tuto vakcinaci nepodstoupila, i když se doporučuje všem, neboť nebezpečí nákazy hepatitidou B hrozí po celém světě. Přenos se uskutečňuje skrze krevní řečiště nebo pohlavním stykem. Očkování proti žloutence typu A i B zaručuje celoživotní ochranu.
  • Břišní tyfus. V Mexiku se touto chorobou můžete infikovat požitím kontaminované vody, zejména ve venkovských oblastech. Nebezpečná nákaza vás však může postihnout i v kvalitních městských hotelech. Nejjistější způsob ochrany je tedy očkování, které se provádí každé 3 roky.
  • Tetanus. K bakteriální nákaze dochází nejčastěji při poranění. Vakcinace proti tetanu je součástí povinného očkovacího kalendáře. Ochrana ale není celoživotní, po 10–15 letech je nutné podstoupit přeočkování. Před odjezdem je tak vhodné u tetanu zkontrolovat aktuální platnost.
  • Cholera a cestovatelské průjmy. V roce 2013 a 2014 bylo v Mexiku zaznamenáno několik případů cholery, a to ve státech Hidalgo, Mexico, San Luis Potosí, Veracruz a Querétaro. Vakcinace se doporučuje těm, kteří putují na vlastní pěst a stravují se v pouličních restauracích. Hodí se i pro jedince náchylné ke vzniku průjmových onemocnění.
  • Vzteklina. Od věci není očkování proti vzteklině, především pro turisty vyrážející na dlouhý pobyt do přírody a odlehlejších oblastí, daleko od zdravotní péče. Tato nákaza totiž vždy končí úmrtím.

S léky poradí odborník 

Žlutá zimnice se v Mexiku nevyskytuje. Očkování proti tomuto virovému onemocnění je vyžadováno pouze po návštěvnících přijíždějících z rizikových oblastí. Malárie se objevuje především v těchto mexických státech: Chihuahua, Chiapas, Durango, Nayarit a Sinaloa. Nebezpečí nákazy je poměrně malé, o nutnosti užívání antimalarik tak rozhoduje příslušný specialista v oboru cestovní medicíny. Nutnost braní těchto preparátů totiž závisí na několika faktorech - mezi ně patří přesná oblast pobytu, roční období, aktuální klimatická situace nebo plánované aktivity a výlety.

Nebezpečí nelze opomíjet 

Války drogových kartelů již delší dobu ohrožují stabilitu Mexika. Ministerstvo zahraničních věcí České republiky tak upozorňuje cestovatele na nárůst zločinnosti v hlavním městě a dalších oblastech země. V dubnu roku 2015 byli zatčeni představitelé drogového kartelu ve státě Tamaulipas. Od té doby tam dochází k blokování komunikací a přestřelkám, při kterých již zemřelo několik civilistů a členů armády. Ministerstvo tedy nedoporučuje jakoukoliv návštěvu této oblasti. Z důvodů špatné bezpečnosti dále není rozumné cestovat do států na hranicích s USA (Durango, Coahuila, Nuevo León, Sonora, Baja California Norte a Chihuahua) ani do Michoacánu. Situace se výrazně zhoršila i v hlavním městě, kde se množí případy ozbrojených přepadení. Na turisticky atraktivních místech dochází k napadení či okradení cizinců. Proto se vyplatí:

  • cestovat ve skupině alespoň 3 osob,
  • finanční prostředky rozdělit a uložit na více míst,
  • nepohybovat se po městech v noci,
  • nenavštěvovat odlehlá místa.

Od počátku roku 2014 se se zvýšenou kriminalitou potýká také stát Estado de México, který obklopuje hlavní město.

Starobylou zemí Aztéků v současnosti zmítají kruté boje překupníků s drogami. Před případnou cestou do Mexika je tak zapotřebí získat aktuální bezpečnostní informace, například na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR. Pro klidnou a bezpečnou cestu bez komplikací se doporučuje uzavřít cestovní pojištění, které se vám bude hodit nejen v případě úplné nouze.

(holi)

Zdroje:
wwwnc.cdc.gov
www.mzv.cz

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2453
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.