Horská turistika: zahraniční velikány pokořujte jen s dobrým pojištěním

Alpy, Pyreneje či Himálaj. Po světě jsou rozesety stovky pohoří, které každoročně přilákají tisíce turistů. S rostoucí popularitou horské turistiky však zároveň roste i počet ošetřených úrazů a jiných nemocí. Chystáte-li se i vy zdolávat vrcholky hor v zahraničí, myslete na „zadní kolečka“.

Až na vrcholky hor

Horské oblasti zaujímají hned druhou příčku v popularitě turistických destinací, první je dovolená u moře. Například Alpy v současnosti navštíví ročně více než 100 milionů turistů. Cestovatelé milují hory kvůli svěžímu podnebí, čerstvému vzduchu a jedinečné krajině. Láká je též místní kultura, historie nebo možnosti zimního i letního sportovního vyžití. Na své si přijdou milovníci přírody a kempování, adrenalinových sportů či luxusních resortů. Cestovní kanceláře i místní prodejci totiž nabízí bohatý program aktivit, mezi něž patří klasická horská turistika, horolezectví, rafting, cykloturistika a mnoho dalších.

Pozor na výškovou nemoc

Putování po horách, ať už na vlastní pěst, nebo s průvodcem, však není bez rizik. Při rychlém výstupu do nadmořské výšky nad cca 2 800 m může dojít k zdravotním potížím. Jsou známé jako výšková nemoc. Příčina tkví v nedostatečném zásobení organismu kyslíkem. Ve vyšších nadmořských výškách totiž ubývá množství kyslíku ve vzduchu. Mezi první příznaky výškové nemoci patří:

  • dušnost,
  • silná bolest hlavy,
  • nechutenství,
  • bušení srdce,
  • nespavost.

Později nastupují závažnější projevy v podobě vykašlávání krve, zhoršení bolesti hlavy, zmatenosti a poruch řeči. Pokud chcete předejít obtížím, je potřeba dělat během výstupu takzvané aklimatizační přestávky, celodenní pochod rozdělit s přestávkami na nejméně dvě části a spát maximálně o 500 výškových metrů výše než noc před tím. Dále je důležité nepřepínat síly, nekonzumovat těžce stravitelná jídla, alkohol a dbát na dostatečný příjem tekutin. Vzhledem k závažnosti výškové nemoci je zapotřebí před odjezdem konzultovat možnosti prevence a léčby s lékařem.

Jen připravení mají úspěch 

V naší zemi kolují mýty o tom, že čeští turisti patří mezi nejméně zodpovědné návštěvníky hor. To sice není úplně pravda, nicméně stále se najdou jedinci, kteří se svou neopatrností přičiní o zápis do černé kroniky. Podchlazení, zlomeniny nebo smrtelné pády patří mezi nejčastější důvody výjezdu horské záchranné služby. Základním pravidlem je proto myslet na prevenci. Tedy sledovat meteorologickou předpověď a přizpůsobit se aktuálním změnám počasí. Je třeba mít u sebe vždy mobilní telefon, nekonzumovat alkohol a omamné látky a nepodceňovat výběr oblečení a obuvi.

Před odjezdem je též nezbytné uzavřít cestovní pojištění. Vyberte si takové, které odpovídá povaze vaší cesty. Na dnešním trhu existuje několik druhů standardního cestovního pojištění. Záleží tak především na vašich finančních možnostech, druhu cesty a rizicích, která budete v cílové destinaci podstupovat. Určitě se ale důkladně informujte, zda se pojištění vztahuje na vše, co se chystáte na horách zažít. V základních verzích totiž bývá často jen turistika do 3 000 m n. m. nebo ferraty do obtížnosti A nebo B. Na náročnější turistiku je třeba se připojistit na rizikové sporty.

(holi)

Zdroj:
www.unep.fr

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 1729
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.