Cestovatelé, pozor! Infekce může číhat i v nejdražším hotelu!

Průjmy, horečka dengue, infekční žloutenka nebo malárie. Ze zahraničních cest si kromě hezkých zážitků často přivážíme i nebezpečné infekce. V ohrožení přitom nejsou jen lidé směřující do rozvojových oblastí, ale také návštěvníci mnoha vyspělých evropských zemí.

Ze statistik vyplývá, že 50–75 % turistů trpí v cizích destinacích určitými zdravotními problémy, nejčastěji infekčního původu. Tyto choroby stojí za 3 % úmrtí cestovatelů v zahraničí. Mezi nejčastější infekce, které si vozíme z cest do ciziny, patří cestovatelský průjem, horečnatá kožní a jaterní onemocnění, choroby dýchacího systému, ale také sexuálně přenosné nemoci.

Nechtěný doprovod 

Cestovatelský průjem patří mezi nejčastější zdravotní potíže při cestách do zemí s nízkou hygienickou úrovní. K oblastem s nejvyšším rizikem patří Afrika, Indie, jihovýchodní Asie a Latinská Amerika. Trávicí obtíže vás však mohou postihnout i ve vyspělých zemích. Obtíže zažívacího traktu nejčastěji způsobují takzvané enterotoxigenní kmeny bakterie Escherichia coli. Virového či parazitárního původu je pouhých 5–10 % případů – na vině pak bývá především parazitární onemocnění giardióza. Lékaři v tomto roce diagnostikovali již 14 případů této závažné choroby. Mezi vzácnější příčiny cestovatelského průjmu patří psychický stres, zvýšená střevní peristaltika při cestování, kořeněná a tučná exotická strava nebo projímavý účinek tropického ovoce. Většina případů se projeví během prvních dvou týdnů pobytu. Průjmové onemocnění naštěstí nemívá závažný průběh, i tak ale dokáže značně potrápit.

Závažné horečnaté infekce

Horečnatá onemocnění se objevují až u 12 % cestovatelů navštěvujících tropy a subtropy.

  • Nejzávažnější a nejčastější parazitární nákazou je malárie, která byla v průběhu letošního roku diagnostikována již u 10 cestovatelů.
  • V posledních letech přibývají i počty viscerální leishmaniózy, která bývá importována ze Středomoří, zejména z Chorvatska. Parazitární choroba se projevuje vleklými horečkami, zvětšením sleziny, uzlin a kožními vředy.
  • Mezi nejčastější virové infekce patří jednoznačně žloutenka typu A – při té nemocný trpí horečkami, žloutenkou, bolestmi břicha, nechutenstvím, zvracením a tmavou močí. Riziko nákazy představují i kvalitní hotely v turistických centrech, například v Egyptě, Turecku či Thajsku.
  • V posledních letech navíc stoupá počet nákaz přenášených členovci. Horečka dengue byla v letošním roce diagnostikována u 10 pacientů.
  • Počty každoročních případů stoupají i u exotické nemoci chikungunya, kterou přenášejí komáři.

Lékaři naopak v posledních letech nezaznamenali žádný případ břišního tyfu, a to i díky preventivnímu očkování při cestách do zahraničí.

Nezapomeňte na očkování a pojištění 

Na cestovatele v zahraničí však číhají i další hrozby v podobě sexuálně přenosných nemocí, meningokokových infekcí nebo různých parazitárních nákaz. Významnou roli v prevenci hraje především očkování, které dokáže ochránit před širokým spektrem infekčních chorob. Před každou cestou byste tak měli navštívit centrum cestovní medicíny a podrobně se informovat. Odborníci navíc poradí, jak se proti infekčním nákazám bránit. Neméně důležité je i uzavření cestovního pojištění, které vám v případě nemoci zajistí léčbu v kvalitním zdravotnickém zařízení a navíc pokryje náklady s ní spojené. Štěstí totiž přeje připraveným a důkladná prevence zajistí, abyste si z dovolené odvezli pouze nezapomenutelné zážitky bez nechtěných suvenýrů v podobě infekčních nemocí.

(holi)

Zdroje:
http://zdravi.e15.cz
www.szu.cz

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2668
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.