Do Austrálie jen s očkováním, pojištěním a repelentem

Chystáte se za prací, poznáním nebo zábavou do země protinožců? Pak se určitě nezapomeňte informovat na možná očkování. Austrálie je sice z hlediska infekčních chorob poměrně bezpečným státem, ovšem úplně nulové toto riziko není.

Mezi doporučená očkování pro každého cestovatele patří ta proti následujícím nemocem:

  • Virová hepatitida A. Vakcinace je vhodná pro osoby jedoucí kamkoli za naše hranice. V Austrálii se můžete nejčastěji nakazit vinou znečištěných rukou, kontaminovanou vodou a potravinami. Kromě očkování je tak třeba dodržovat základní hygienická pravidla a vyhýbat se rizikovým aktivitám, například konzumaci jídel ve stravovacích zařízeních pochybné kvality.
  • Virová hepatitida B. Ochrana proti této nemoci je součástí povinného očkovacího kalendáře od roku 2001. Většina dospělých cestovatelů však s nejvyšší pravděpodobností toto očkování nepodstoupila, i když se doporučuje všem, neboť nebezpečí nákazy hepatitidou B hrozí po celém světě. Přenos se uskutečňuje skrze krevní řečiště nebo pohlavním stykem. Na cestách po Austrálii je tak zapotřebí kromě očkování dodržovat i zásady bezpečného sexu a vyvarovat se kontaktu s použitými injekčními jehlami. Poměrně vysoké riziko přenosu infekce hrozí například i v tetovacích salonech.
  • Tetanus. K bakteriální nákaze dochází nejčastěji při poranění. Tato vakcinace je součástí povinného očkovacího kalendáře. Ochrana ale není celoživotní, po 10–15 letech je nutné podstoupit přeočkování. Před odjezdem je tak vhodné u tetanu zkontrolovat aktuální platnost.

Pro mladé i starší 

  • Meningokoková meningitida. Očkování je vhodné zejména pro dospívající jedince a mladé osoby plánující studijní pobyt či pracovní brigádu. Z hlediska přenosu nákazy totiž představuje vysoké riziko kontakt s místním obyvatelstvem, fyzická námaha, psychický stres a další stavy způsobující oslabení a vyčerpání organismu.
  • Japonská encefalitida. Tato vakcinace se doporučuje při cestách do odlehlých venkovských oblastí, zejména na severu země. Celoroční riziko nákazy hrozí na ostrovech Torres Strait a na poloostrově Cape York.
  • Černý kašel. V posledních několika letech byl v Austrálii zaznamenán prudký nárůst případů černého kašle. Očkování je součástí povinného očkovacího kalendáře, pro většinu cestovatelů tak není naprosto nezbytné. Účinek však může s postupem let klesat, přeočkování je proto vhodné zejména pro starší cestovatele.

Pozor na hmyz!

Co se týká dalších nemocí, žlutá zimnice se v Austrálii nevyskytuje. Očkování proti tomuto virovému onemocnění je vyžadováno pouze po návštěvnících přijíždějících z rizikových oblastí. Malárie se přirozeně v zemi také neobjevuje, jde pouze o případy zavlečené odjinud. Definitivně větší riziko tak představují krvácivé horečky přenášené členovci. Nejčastěji se jedná o horečku dengue, chikungunyu, horečku Murray Valley nebo Ross River. Nákaza hrozí především na severu země v období dešťů, tedy přibližně od prosince do června. Proti těmto chorobám zatím neexistují účinná očkování, jedinou prevencí je důsledná ochrana proti hmyzu v podobě repelentů, vhodného oblečení a moskytiér.

Před případnou cestou nezapomeňte ani na uzavření cestovního pojištění. Náklady na zdravotní péči se totiž u protinožců mohou vyšplhat až do astronomických částek, a to i v případě léčby poměrně nezávažných infekcí.

(holi)

Zdroje:
wwwnc.cdc.gov
www.fitfortravel.scot.nhs.uk

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2606
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.