Turecko: aktuální doporučení před cestou do země půlměsíce

V Turecku je v současné době horko. Nejen vinou počasí, ale také kvůli politické situaci. Země čelí bezpečnostním hrozbám a problémům, které souvisejí s obnovou pořádku po nezdařeném puči. Pokud se do Turecka přece jen vydáte, rozhodně nezapomeňte na cestovní pojištění.

Varování pro cestovatele

Turistický ruch je jedním z pilířů turecké ekonomiky. Země však v poslední době přišla o téměř třetinu turistů. Po nezdařeném pokusu o puč, který proběhl v noci z 15. na 16. července, je v zemi vyhlášen výjimečný stav. Současná vláda v čele s prezidentem Erdoganem provádí rozsáhlé čistky. Zahraniční návštěvníky navíc odrazuje i letošní série bombových útoků. Posledním z nich byl atentát na letišti v Istanbulu, při kterém zahynulo několik desítek lidí. Při návštěvě země bohaté na historické i přírodní památky je tak zapotřebí dodržovat určitá pravidla.

  • Ministerstvo zahraničních věcí doporučuje nejezdit do jihovýchodní oblasti Turecka, Ankary a Istanbulu (s výjimkou letištního přestupu na mezinárodních letištích v Ankaře a Istanbulu).
  • Dále je nutné při cestování a pobytu v ostatních oblastech Turecka dbát maximální opatrnosti. Tedy zdržovat se pokud možno v prostorách hotelového komplexu a vyhýbat se různým shromážděním a centrům větších měst.
  • V souvislosti s vyhlášením výjimečného stavu je vhodné pravidelně sledovat média a držet se pokynů cestovní kanceláře a tureckých orgánů.
  • Všem cestovatelům je doporučena registrace v systému DROZD (Dobrovolná registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí). Díky němu mohou bezplatně získávat informace prostřednictvím e-mailů nebo SMS o potenciálních hrozbách v okolí.

Jistota v podobě očkování

Pro jakoukoli cestu do Turecka patří mezi doporučená očkování ta proti žloutence typu A a B, břišnímu tyfu a tetanu. Zejména pokud se budete pohybovat v oblastech kolem Černého moře, nezapomeňte na vakcinaci proti klíšťové encefalitidě. Malí parazité jsou v Turecku poměrně aktivní a kromě „klíšťovky“ přenášejí také krymžsko-konžskou krvácivou horečku. Proti té však v současnosti očkování neexistuje. V případě, že budete cestovat hromadnými dopravními prostředky, zvažte ochranu i proti chřipce a meningokokovým a pneumokokovým nákazám.

Bez pojištění nevyrážejte

Navzdory masivnímu odlivu turistů patří Turecko stále mezi Čechy oblíbenou destinaci. Pravdou je, že situace v hotelových resortech je bedlivě monitorována, a klientům by tak nemělo hrozit žádné výrazné nebezpečí. Mezi Českou republikou a Tureckem existuje smlouva o sociálním zabezpečení, díky které jsou naši občané v akutních případech bezplatně ošetřeni. To však nepokrývá náklady na repatriaci a výkon vyžaduje spoluúčast (např. 20 % z ceny léku) a často se mohou objevit i problémy při proplácení vzešlé z posuzování naléhavosti lékařského zákroku. Z tohoto důvodu je cestovatelům důrazně doporučeno uzavření cestovního pojištění. Asistenční služba pojišťovny vás totiž pošle do prověřeného lékařského zařízení a u finančně náročnějších ošetření (zhruba nad 200 EUR) dokáže často zajistit, že ošetřujícímu lékaři zaplatí přímo cestovní pojišťovna.

(holi)

Zdroje:
www.mzv.cz
www.gov.uk
https://travel.state.gov

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 3
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.