Sedm důvodů, proč si zamilovat cestování mimo sezónu

Davy turistů, předražené ubytování, fronty na každém rohu. Tak lze ve stručnosti shrnout negativa cestování v hlavní turistické sezóně. Pro milovníky klidu, zážitků a autenticity, kteří navíc chtějí ušetřit nějakou tu korunu, je nejlepší cestování mimo sezónu. Přinášíme vám 7 důvodů, proč si tento způsob cestování jistě oblíbíte.

Co je hlavní sezóna?

Hlavní turistická sezóna se ve většině případů pojí s příznivými klimatickými podmínkami nebo různými událostmi, například karnevaly, svátky nebo s ukončením roku. U většiny destinací je za hlavní sezónu považováno léto, v případě horských oblastí naopak zima. Jedná se o období spojené s největším počtem návštěvníků v konkrétní oblasti, což značně zvyšuje cenu za ubytování a další služby. Pro většinu evropských destinací platí, že za vedlejší sezónu je považováno období od října do dubna. V jihovýchodní Asii jde naopak o měsíce od března do října a například v Mexiku od května do prosince. I když období mimo hlavní sezónu není spojeno s tím nejlepším počasím a vyhlášenými událostmi, rozhodně stojí za to.

Sedmička výhod cestování na „mimoně“

  1. Levnější letenky. Letenky mohou v současnosti tvořit klidně i většinu výdajů spojených s cestováním. Při nákupu letenek mimo hlavní sezónu můžete značně ušetřit, kromě podnebí zde ovšem hrají roli i další faktory, jako jsou školní prázdniny, svátky, velké kulturní či sportovní události.
  2. Levnější ubytování. Čím je menší poptávka, tím je levnější nabídka. Při menším počtu cestovatelů jdou majitelé ubytovacích zařízení často s cenou dolů, aby přilákali potenciální zákazníky.
  3. Levnější stravování. S menším počtem turistů se pojí i prázdnější restaurace, které si už nemohou dovolit nabízet někdy až přemrštěné ceny jídel jako v hlavní sezóně.
  4. Méně turistů. V poloprázdných ulicích se rozhodně lépe dýchá a vychutnává atmosféra místa. Pokud si chcete odpočinout od zástupů lidí nebo si v klidu prohlédnout místa, kam v hlavní sezóně míří masy, určitě vyjeďte mimo sezónu. 
  5. Kratší fronty. Při cestování mimo sezónu se budete moct podívat do muzea, galerie či do různých památek, aniž byste museli trávit hodiny ve frontách nebo nakupovat vstupenky týdny předem.
  6. Větší svoboda. Chtěli byste se zítra podívat lodí na přilehlý ostrov? Najíst se ve vyhlášené restauraci? Mimo sezónu většinou nic není problém, opět díky menšímu počtu turistů.
  7. Více autenticity a zážitků. Místní obyvatelé jsou mimo sezónu většinou vstřícnější, protože také nemusí denně zakopávat o davy turistů. Díky tomu se můžete přiblížit více k místní kultuře a opravdu si vychutnat zážitek z cestování.

Cestování mimo sezónu přináší řadu výhod a hodí se zejména pro jedince, kteří chtějí cestovat levněji, mají rádi klid a nevadí jim někdy horší počasí nebo omezená nabídka služeb oproti hlavní sezóně. Ať už v hlavní sezóně, nebo mimo ni, cestovní pojištění je nepsanou povinností pro všechny zodpovědné cestovatele. Nic vám totiž nezkazí zážitek z dovolené více než peněžní výlohy za zdravotní péči, ztrátu či poškození majetku.

(holi)

Zdroj: https://www.justapack.com/off-season-travel/?cn-reloaded=1

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.