Nevíte, kam na dovolenou? Vydejte se do zemí bývalého Sovětského svazu!

Sovětský svaz byl historickým kolosem, který pod svými křídly po několik desítek let nuceně ukrýval více než desítku států s rozličnou kulturou, přírodou a obyvatelstvem. Nenechte se však zmást puncem šedivosti a ponurosti totalitního režimu. V zemích bývalého Sovětského svazu je co objevovat, a to prakticky všemi smysly. Nemáte chuť poodkrýt roušku tajemství státu, který se rozkládal od Ukrajiny na západě až po nekonečné stepi v Kyrgyzstánu na východě?

Země za totalitní oponou

Bělorusko, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Moldavsko a Ukrajina. Tyto země představovaly západní část Sovětského svazu, pochopitelně s evropskou částí Ruska. Turistům v současnosti nejvíce otevírají svou náruč vzpurné státy Pobaltí, které se svou „mateřskou“ zemí nemají příliš vřelé vztahy.

Každý ze států Pobaltí je přitom pomyslnou třešničkou na dortu nabízející turistům více než dost zážitků. Litevská krajina je protkána více než 3000 jezer a hlavní město Vilnius je podobným historickým skvostem jako Praha. Pozadu nezůstává ani Lotyšsko s hlavním městem Rigou, které se pyšní přízviskem Paříž Pobaltí. Bohatou historii a krásnou přírodu nabízí také Estonsko s hustou říční sítí, malebnými krajinkami a Čudským jezerem na východě.

Atmosféra Sovětského svazu na vás bezpochyby bude nejvíce dýchat v Minsku, hlavním městě Běloruska. To bylo až donedávna považováno za bezpečnou destinaci, v současnosti však v zemi probíhají nepokoje, a při cestách do Běloruska je tak vhodné sledovat aktuální doporučení. Ukrajina je také zemí s bohatou historií, nejenom tou nedávnou. Mezi hlavní turistické atrakce patří bezpochyby návštěva Černobylu nebo sovětské jaderné základny. Pokud se chcete vyhnout zástupům turistů, pak je pro vás ideální návštěva Moldavska. Země proslavená pro svá vína nabízí i řadu dalších gastronomických a kulturních zážitků.

  • Země jsou obecně považovány za bezpečné, v některých oblastech se aktuální situace může lišit (například Bělorusko, východní části Ukrajiny a Moldavska), a tak je před případnou cestou potřeba sledovat aktuální dění v konkrétní destinaci.

Majestátní scenérie Kavkazu

Arménie, Ázerbájdžán a Gruzie představují hranici mezi Evropou a Asií. Gruzie byla považována za jedno z nejhezčích míst v celém Sovětském svazu, a to díky resortům na plážích Černého moře, výtečné kuchyni a nádherné přírodě, která láká turisty z celého světa. Ani další dva státy však nezaostávají a mají cestovatelům co nabídnout. Hlavním tahákem pro dobrodruhy je bezpochyby pohoří Kavkaz, na své si ale přijdou také milovníci vína a dobrého jídla.

  • Při cestách na Kavkaz je vhodné vyhýbat se problematickým oblastem, mezi které patří například Dagestán, Severní Osetie a řada dalších. Vzhledem ke kulturní odlišnosti je potřeba dodržovat místní pravidla a dbát na prevenci drobné kriminality, například v podobě krádeží a různých podvodů.

Za vůní exotiky

Poslední oblast Sovětského svazu leží až v centrální Asii a zahrnuje státy Kazachstán, Kyrgyzstán, Tádžikistán, Turkmenistán a Uzbekistán. Tyto země jsou od ostatních částí bývalého Sovětského svazu značně odlišné nejenom polohou, ale také kulturou a přírodou. V Kazachstánu můžete prozkoumat historii sovětské kosmonautiky, v dalekých stepích Kyrgyzstánu zase bádat po tom, jaké jazykové a kulturní stopy zde zanechala přítomnost Sovětů. V Uzbekistánu je možné se vydat po hedvábné stezce jako dobrodruh Marco Polo, v Turkmenistánu na vlastní oči pozorovat bizarní nařízení (jako je zákaz černých aut v hlavním městě) nebo se podívat k impozantní Bráně do pekla a v Tádžikistánu se vypravit na trek do hor.

  • Vzhledem ke značné kulturní rozdílnosti a menší vyspělosti těchto států je zapotřebí před cestou důkladná příprava, a to nejenom v rámci společenských pravidel a prevence kriminality, ale také v rámci ochrany před případnými infekčními chorobami.

Bývalé země Sovětského svazu nabízí turistům opravdu mnoho zážitků. Ať už budete cestovat po stopách totalitního režimu, nebo si budete vychutnávat krásy přírody a tamní kultury, rozhodně nezapomeňte na uzavření cestovního pojištění. Cestování do těchto zemí je všeobecně spojeno s vyšším rizikem drobné kriminality a v některých zemích také infekčních chorob.

(holi)

Zdroje:

1. https://wander-lush.org/former-ussr-soviet-tourism/

2. https://travel.earth/visit-these-erstwhile-soviet-states/

3. https://www.mzv.cz/jnp/

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 8
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Low-cost cestování aneb rady a triky,...

Procestovat různé kouty světa za co nejméně...

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.