Pochoutky, kterým je lepší se na cestách vyhnout

Ruku na srdce – kdo z vás o sobě může říci, že nerad cestuje? Cestování je skvělé. Poznáváte nová místa, nové lidi… a také nové chutě. Objevovat taje cizích kuchyní je vzrušující. Ovšem ne na každé exotické jídlo si zachováte příjemné vzpomínky. Některé pokrmy mohou být dokonce smrtelně nebezpečné! Provedeme vás tím nejpozoruhodnějším z exotické kuchyně.

Ryba fugu 

Ne náhodou mluví někteří lidé o rybě fugu jako o tzv. japonské ruletě. Obsahuje totiž velké množství jedu tetrodotoxin, který je až 200× silnější než kyanid a neexistuje proti němu žádná protilátka. I velmi malé množství tetrodotoxinu může být smrtelné. Člověku nejprve znecitliví
ústa, v krátké době dojde k ochrnutí celého těla a k udušení. Vše za plného vědomí.

Kuchaři, kteří nebezpečnou rybu připravují, musí projít speciálním kurzem. Naučí se, jak ji upravit, aby ji bylo možné bezpečně jíst. Stačí ovšem jediná kuchařova chyba a následky mohou být fatální. V Japonsku má proto na servírování ryby fugu licenci jen několik kuchařů.

Casu marzu aneb shnilý sýr

Casu marzu je kravský nebo ovčí sýr vyrábějící se na Sardinii. Je zvláštní tím, že je záměrně infikovaný larvami much. Sýr se konzumuje ve vysokém stadiu rozkladu spolu s živými larvami, což přináší mnoho zdravotních rizik, jako jsou alergie, zvracení nebo krvácivé průjmy. 

Za zmínku stojí, že řadu let byly výroba a prodej této lahůdky zakázány. Ani to ale jeho výrobce neodradilo, ba právě naopak. Tajná výroba „shnilého sýru“ se rozšířila do některých lokalit Itálie a na Korsiku.

Stoletá vejce 

Čínská kuchyně nabízí hodně zvláštních pokrmů. Stoletá vejce patří bezpochyby mezi jedny z nich. Jejich příprava je jednoduchá. Vezmete kachní či slepičí vejce a obalíte je ve směsi soli, vápna a popela. Takto se vejce nechají zrát alespoň tři měsíce. Poté se rozkrojí a jsou připravena ke konzumaci.

Jedinou překážkou může být jejich odpudivý vzhled a pronikavý zápach. Bílek se promění v jantarově zbarvený rosol a ze žloutku se stane tmavošedá mazlavá hmota. Celý pokrm je výrazně cítit po čpavku. Jedná se o lahůdku, která je ovšem vhodná pouze pro silné žaludky.

Sannakji 

Za exotickou pochoutkou Sannakji se musíte vypravit do Jižní Koreje. Připravuje se tak, že se chapadla chobotnic nakrájí na malé kousky a podávají se se sezamovou omáčkou. Je zde ale malý háček. Chapadla se mohou pohybovat i po oddělení od těla, dokonce i když jsou nakrájená. Navíc je na každém chapadle řada přísavek, které se mohou zachytit v krku strávníka a způsobit jeho udušení.

Hrabatka drsná

Hrabatka drsná je africká žába, jež je součástí jídelníčku hlavně v Namibii. Její dospělí jedinci mohou vážit až dva kilogramy. Tito živočichové vylučují na povrch svého těla jed a obsahují mnoho parazitů. Přesto jsou hrabatky místními domorodci považovány za lahůdku.


Hlavním problémem při konzumaci tohoto pokrmu je, že ani důkladná úprava vařením nezaručí konzumaci bez nepříjemných zdravotních následků. Každému, kdo toto jídlo okusí, hrozí otrava spojená s krvácivými průjmy a selháním ledvin.

Karambola

Karambola je šťavnaté a osvěžující ovoce ve tvaru hvězdy pocházející z Malajsie, na které čas od času narazíte i v českých supermarketech. Zralá karambola voní po jasmínu. V kuchyni se využívá především k dekoraci ovocných mís nebo se v menším množství přidává do ovocných salátů.

Karambola by se měla jíst jen v malém množství. Obsahuje totiž vysoké množství kyseliny šťavelové. Její vylučování zatěžuje ledviny, a může je dokonce poškodit. Další nebezpečnou složkou tohoto ovoce jsou neurotoxiny způsobující halucinace i neurologické poruchy.

Rada na závěr

Pokud se vám při čtení tohoto článku stáhl žaludek a rozhodli jste se, že už v zahraničí raději vůbec nic nepozřete – nezoufejte, většina cizokrajných jídel nebezpečná není. Přestože byste měli být opatrní, lahůdky světových kuchyní se ve většině případů vyplatí ochutnat. 

Neostýchejte se se o vámi vybrané pochutině předem informovat. Pro všechny nečekané situace je dobré sjednat si na cestu platné cestovní pojištění. Jeho uzavření je možné z pohodlí domova. Zabere vám to jen pár minut a navíc – moc nestojí. Na dovolené si pak díky pojistce budete moci v klidu vychutnávat zážitky i exotickou kuchyni. 

(ver)


Zdroje:

https://brightside.me/wonder-curiosities/10-exotic-delicacies-you-might-not-want-to-try-295810/

http://www.amuserr.com/10401/exotic-foods-that-are-truly-dangerous-to-health/

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 5
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.