Extrémní dovolená? Zážitek (ne)jen pro drsňáky!

Už vás nebaví dovolené spojené s opalováním se na horkém slunci, popíjením koktejlů a šnorchlováním u hotelu? Raději byste zažili něco trochu více extrémního? Pak pro vás máme dobrou zprávu. V posledních letech vzrůstá obliba extrémního cestování, které uspokojí milovníky adrenalinových a nevšedních zážitků.

Svět extrémních zážitků

Trend extrémního cestování v posledních letech nabývá na síle. Dobrodruzi z celého světa hledají adrenalinové zážitky z cest, kterými by se pochlubili svým přátelům. Z Macau Tower v Číně se tak můžete proletět v rámci nejvyššího bungee jumpingu na světě, který měří neuvěřitelných 233 metrů. Nejrychlejší lanový skluz najdete pro změnu ve Walesu a sveze vás nad zatopeným lomem rychlostí vyšší než 160 km/h a nejdelší lanový skluz o délce 2,8 kilometru naleznete v Saúdské Arábii. Destinace nabízející extrémní zážitky jsou rozesety po celém světě a nemusíte nikam daleko, plná jich je už i Evropa.

Inspirace pro dobrodružné povahy

  • Lovci tornád. Tornado Alley je hovorové označení pro část Spojených států amerických, kde dochází k častému výskytu tornád. Právě v těchto oblastech vznikly specializované agentury, díky kterým se dostanete k tornádům až nepříjemně blízko.
  • Horseboarding. Ve Velké Británii, ale i v jiných zemích stoupá popularita horseboardingu. Jedná se o vylepšenou verzi jízdy na skateboardu, při které, jak už tušíte, budete taženi běžícím koněm.
  • Bobování z vulkánu. Ve středoamerickém státu Nikaragua nabízí bobování z aktivního vulkánu. Pro méně dobrodružné povahy je možné vyzkoušet některou z horských bobových drah, které naleznete všude po Evropě, nejblíže například v německých a rakouských Alpách.
  • Kempování na skále. Představte si, že přespíte zavěšení na skalním útesu několik desítek metrů nad zemí. Pro některé romantika, pro některé noční můra, kterou můžete prožít nejenom ve Spojených státech amerických, ale i v Evropě.
  • Návštěva nebezpečných míst. Hitem letošního roku je jednoznačně ukrajinský Černobyl, na světě se ale nachází spousta dalších nebezpečných či tajemných míst, například Brána do pekla v Turkmenistánu nebo skalní stezka na čínskou horu Chua-Šan.
  • Pro vyznavače extrémních teplot. Pro vyznavače teplého počasí jsou připraveny výlety do Údolí smrti ve Spojených státech amerických, kde teploty mohou dosáhnout až 57 °C. Pokud se budete chtít naopak ochladit, pak můžete navštívit vesnici Ojmjakon v Rusku, která patří mezi nejchladněji obývaná místa na světě. Teplotní rekord činí −71,2 °C a byl naměřen v roce 1926, není se však čeho obávat, průměrné teploty se zde pohybují „pouze” kolem −50 °C.

Obyčejné pojištění nestačí

Pokud budete na dovolené vyhledávat i extrémní zážitky, měli byste si pro případ úrazu sjednat cestovní pojištění kryjící i takzvané rizikové sporty. Základní cestovní pojištění totiž nepokrývá léčebné výlohy spojené s úrazy při rizikových sportech, a mohli byste tak být nepříjemně překvapeni cenou následné léčby. Jedním z takových pojištění je cestovní pojištění „Sbaleno Na maximum“ od ERV Evropské pojišťovny, které zahrnuje řadu rizikových sportů. Pro profesionální sportovce je vhodné vyřešit cestovní pojištění individuálně.

(holi)

Zdroje: 1. https://globetrender.com/2017/02/01/extreme-travel-infographic/

2. https://edition.cnn.com/travel/article/extreme-places-adventures/index.html

3. https://www.ervpojistovna.cz/

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 3
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Low-cost cestování aneb rady a triky,...

Procestovat různé kouty světa za co nejméně...

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.