Olympiáda v Riu se blíží: 7 tipů pro vaše bezpečí

Brazilská metropole Rio de Janeiro bude v srpnu a září 2016 hostit letní olympijské a paralympijské hry. Pokud se chystáte tuto významnou sportovní událost navštívit, měli byste se na cestu důkladně připravit.

Výhodná prevence 

Mezi základní vakcinace pro cestovatele, kteří se chystají navštívit letní olympijské hry v Brazílii, patří ty proti následujícím nemocem.

  • Virová hepatitida A. Infekce se nejčastěji přenáší znečištěnýma rukama, kontaminovanou vodou a potravinami. Vždy je třeba dodržovat základní hygienická pravidla a vyhýbat se rizikovým aktivitám, například konzumaci jídel na ulici nebo ve stravovacích zařízeních pochybné kvality.
  • Virová hepatitida B. Ochrana proti této nemoci je součástí povinného očkovacího kalendáře od roku 2001. Většina dospělých cestovatelů však toto očkování nemá. Nebezpečí nákazy hepatitidou B ale hrozí po celém světě. Přenos se uskutečňuje skrze krevní řečiště nebo pohlavním stykem. Očkování proti hepatitidě typu A i B zaručuje celoživotní ochranu.
  • Břišní tyfus. V Brazílii se břišním tyfem můžete nakazit požitím kontaminované vody nebo potravy. Nejjistější způsob ochrany je očkování, které se provádí každé 3 roky.
  • Tetanus. K bakteriální nákaze dochází nejčastěji při poranění. Tato vakcinace je součástí povinného očkovacího kalendáře. Ochrana ale není celoživotní, po 10–15 letech je nutné podstoupit přeočkování. Před odjezdem je tak vhodné u tetanu zkontrolovat aktuální platnost.

Další infekční hrozby

Pokud budete po Brazílii cestovat hromadnými dopravními prostředky, zvažte očkování proti chřipce a meningokokovým a pneumokokovým nákazám. V této zemi se vyskytují také malárie, žlutá zimnice a další horečnaté virové infekce přenášené komáry a bodavým hmyzem. Možná rizika a další formy ochrany v konkrétních oblastech s vámi probere odborník v oboru cestovní medicíny.

Varování nejen pro těhotné

V Brazílii a přilehlých státech v současné době probíhá epidemie onemocnění virem zika. Choroba se projeví asi u jednoho z pěti nakažených lidí. Průběh je většinou mírný, k úmrtí dochází velmi vzácně. Nedávno však obletěla svět šokující zpráva o postižení plodů těhotných žen v Brazílií a dalších státech. Virus se totiž pravděpodobně může přenést z matky na plod. Ženám v jiném stavu se tak v rámci bezpečnosti návštěva olympijských her nedoporučuje. Pokud přece jen přijedou, měly by důsledně dodržovat prevenci v ochraně proti komárům. V případě rozvoje příznaků horečky po návratu z olympiády by měly neprodleně navštívit lékaře. Po pobytu z Brazílie se ženám nedoporučuje otěhotnět po dobu následujících 2 měsíců. Muži by po návratu měli při pohlavním styku používat prezervativ a neměli by se pokoušet o početí po dobu 6 měsíců. Virus totiž může dlouhou dobu po nakažení přetrvávat ve spermatu.

Bezpečnostní tipy

I když brazilská vláda plánuje zavedení zvýšených bezpečnostních opatření, během sportovních akcí se v jihoamerickém státě opakovaně zvyšuje riziko drobné kriminality. Jedná se především o podvody, krádeže, ale i loupežná přepadení.

  1. Na veřejných místech věnujte pozornost okolí a své věci nikdy nenechávejte bez dozoru.
  2. Noste u sebe jen malé množství peněz a v případě potřeby použijte bankomaty, kterých je ve městě dostatek.
  3. Cestovní pas a doklady schovejte na bezpečném místě, nejlépe v hotelovém trezoru. Pro jistotu si raději vyhotovte jejich kopie.
  4. Návštěva chudinských čtvrtí (favelas) není turistům doporučena. I když v těchto místech roste popularita hotelových zařízení, z hlediska bezpečnosti zde není vhodné přebývat.
  5. Během olympijských her se pravděpodobně zvýší frekvence demonstrací a stávek. O případných nepokojích se včas informujte.
  6. Pokud plánujete cestovat mimo dějiště olympiády, buďte obzvláště opatrní. Většina bezpečnostních složek bude totiž koncentrována v oblasti sportovišť a v méně střežených lokalitách se očekává zvýšené riziko kriminality.
  7. Brazílie patří mezi země s nejvyšším počtem dopravních nehod na světě. Svůj podíl viny nesou agresivní a neukáznění řidiči, ale také špatně udržované silnice. Během čekání na křižovatkách někdy dochází i ke krádežím motorových vozidel. Cestovatelé by tak pokud možno neměli na silnice vyrážet na vlastní pěst.

Pojištění je nutností

Přípravu olympijských her v současné době provázejí nesčetné komplikace. Celý svět ale doufá, že se většina problémů včas vyřeší a olympiáda v Riu de Janeiru se stane nezapomenutelným zážitkem. Navzdory maximálnímu úsilí brazilské vlády však lze očekávat komplikace v podobě zdravotních i bezpečnostních hrozeb. Před případnou cestou je tak nepsanou povinností uzavření cestovního pojištění, které vám bude krýt záda v případě nenadálých obtíží.

(holi)

Zdroj:
www.phac-aspc.gc.ca

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 1568
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.