Střední Amerika – oblast starobylých chrámů i obchodu s drogami

Pevninská část Střední Ameriky je tenkým mostem spojujícím americký kontinent. Synonymum pro tuto oblast představuje dobře známé Mexiko. Nejde však o jedinou turistickou destinaci, otevřenou náruč turistům nabízí i několik dalších států, a to Belize, Guatemala, Honduras, Kostarika, Nikaragua, Panama a Salvador. Tyto státy turisty lákají hustými džunglemi, starobylými památkami, prosluněnými plážemi, tyrkysovým mořem a čilým životem provoněným dobrým jídlem. Střední Amerika však může cestovatelům ukázat i odvrácenou tvář v podobě vysoké kriminality a tropických nemocí.

Oblast vysoké kriminality

Pevninské státy Střední Ameriky jsou obecně považovány za poměrně bezpečné pro zahraniční cestovatele. Bezpečnostní rizika se však poměrně výrazně liší mezi jednotlivými státy, oblastmi, ale i mezi městskými aglomeracemi a venkovem.

Násilné trestné činy jsou bohužel v první desítce úmrtí ve všech pevninských státech. V Salvadoru jsou dokonce na prvním místě, v Guatemale na druhém místě a v Belize pak na třetím místě. Za nejméně bezpečné jsou považovány státy takzvaného severního trojúhelníku, tedy Salvador, Guatemala a Honduras.

Nejvyšší kriminalita je pozorována ve velkých městech, kde se turisti stávají terčem krádeží, podvodů, ale také násilných trestných činů. Velkým rizikem je i cestování do oblastí spojených s obchodem s drogami, které ovládají místní gangy. Před příjezdem do těchto lokací je také nutné sledovat aktuální bezpečnostní situaci z důvodu politické nestability řady oblastí spojené s nepokoji a gerilovými válkami.

Sečteno a podtrženo, při cestách po zemích Střední Ameriky je nutné dodržovat řadu bezpečnostních opatření, například nevycházet v nočních hodinách, cestovat ve skupině více lidí či bedlivě hlídat svá zavazadla a cennosti.

Riziko infekčních nemocí

Ve státech Střední Ameriky kromě kriminality ohrožují cestovatele také tropické nemoci, mezi které patří například malárie, horečka dengue, virus zika, parazitární onemocnění Chagasova choroba či leptospiróza, ale také tuberkulóza. Kromě základního očkování, jež je doporučené pro cestovatele, je vhodné se před odjezdem do konkrétní destinace informovat i o dalších možnostech vakcinace. 

Velkou část tropických nemocí přenáší hmyz, samozřejmostí je tak používání repelentů, moskytiér, nošení oblečení s dlouhými rukávy a eventuálně také užívání antimalarik. V některých zemích je velkým problémem i poměrně vysoký výskyt vztekliny, kterou mohou přenášet psi nebo divoká zvířata žijící v džungli.

Před cestou do zemí Střední Ameriky je tak doporučená konzultace s odborníkem na cestovní medicínu, který s vámi probere rizika spojená s cestami do konkrétních oblastí.

Štěstí přeje pojištěným

Vzhledem k vysoké kriminalitě, riziku infekčních chorob, živelních pohrom (v oblasti jsou desítky vulkánů a je zde vysoké riziko zemětřesení), ale také úrazů v důsledku dopravních nehod, při sportu nebo turistice je nepsanou povinností uzavřít cestovní pojištění. Ať už budete lézt po sopkách, slunit se na písečných plážích, nebo objevovat starobylé chrámy ukryté v džungli, cestovní pojištění ochrání vaše zdraví, majetek i peněženku před nenadálými překážkami na cestě.

(holi)

Zdroje:

1. https://www.cdc.gov/globalhealth/countries/central-america/index.html

2. https://www.tripsavvy.com/safety-in-central-america-1490601

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 62
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.