Současná povinná a doporučená očkování při cestách do zahraničí – Víte, která to jsou?

Cestovní ruch se už naštěstí probral ze zimního spánku způsobeného pandemií covidu-19. Zkušení cestovatelé i sváteční turisté tak opět opouštějí hranice naší země a vyrážejí vstříc novým zážitkům. Na cestách je však čekají také nástrahy v podobě infekčních chorob, kterým lze předejít očkováním. Změnila se některá doporučení v souvislosti s očkováním, nebo je vše stejné jako v době „předcovidové“?

Povinná očkování

Do kategorie povinného cestovního očkování se kromě žluté zimnice a meningokokové meningitidy (zánět mozkových blan) nově dostalo očkování proti onemocnění covid-19. Vzhledem k neustále se měnící situaci ohledně nutnosti samotného očkování, počtu jeho dávek či dalšího testování je nezbytné sledovat před odletem do cílové destinace aktuální situaci.

Očkování proti žluté zimnici je stále vyžadováno ve státech subsaharské Afriky, Střední a Jižní Ameriky, ale také při cestách do jiných zemí z rizikových oblastí, což neplatí pro cestovatele z České republiky (pokud v předchozím období kratším než šest dnů nebyli v oblasti s výskytem žluté zimnice).

Očkování proti meningokokové meningitidě je povinné při cestách do Saúdské Arábie, což se týká zejména poutníků mířících do Mekky. Tato vakcinace patří obecně mezi silně doporučované, a to zejména do rizikových oblastí, mezi které patří opět například subsaharská Afrika.

  • U povinných očkování je důležité zhotovení mezinárodního očkovacího průkazu, bez kterého by vás nemuseli do cílové země vpustit.

Specifickou skupinu představuje očkování proti přenosné dětské obrně (poliomyelitidě), které je v České republice povinné. V současnosti se virus vyskytuje v populaci Afghánistánu a Pákistánu. V menší míře se však objevuje i v některých jiných zemích. Dospělým cestovatelům se proto při cestách do zemí s vysokým rizikem dětské obrny doporučuje přeočkování jednou dávkou. U cestovatelů, kteří neprodělali plané neštovice, může být očkování vyžadováno také při cestách do Spojených států amerických, například při letních pracovních pobytech na dětských táborech.

Doporučená očkování

V rámci doporučených vakcinací se situace příliš nezměnila. Kromě základních očkování, která jsou v České republice povinná a patří mezi ně například očkování proti infekční žloutence typu B (pozor, povinné až od roku 2001), příušnicím, spalničkám, tetanu, záškrtu a zarděnkám, patří mezi ta základní doporučená očkování proti:

  • infekční žloutence typu A,
  • břišnímu tyfu,
  • meningokokové meningitidě,
  • choleře a cestovatelskému průjmu,
  • japonské encefalitidě,
  • vzteklině.

Konkrétní doporučení se samozřejmě odvíjí od cílové destinace, a to i v rámci jednotlivých oblastí v určité zemi. Před cestou je tak vhodné podstoupit konzultaci u odborníka na cestovní medicínu, který s vámi probere infekční rizika a doporučí vhodná očkování.

Současně je namístě nepodceňovat cestovní pojištění, které je vhodné uzavřít k jakékoliv cestě do zahraničí. Mezi novinky v rámci cestovního pojištění patří vztažení rizik na onemocnění covid-19, ale také větší individualizace pojištění, jež lze uzavřít na míru konkrétním přáním a potřebám cestovatele.

(holi)

Zdroje:

https://wwwnc.cdc.gov/travel/page/travel-vaccines

https://www.who.int/travel-advice/vaccines

https://www.cdc.gov/polio/what-is-polio/travelers.html

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 3
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Low-cost cestování aneb rady a triky,...

Procestovat různé kouty světa za co nejméně...

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.