Cestování s léky vyžaduje důkladnou přípravu

Doba, kdy dlouhodobá nemoc automaticky znamenala stopku cestování, je dávno pryč. S trochou přípravy lze potřebnou osobní medikaci dnes již přepravovat i do mnoha zahraničních zemí. Poznávání světa si tak mohou dovolit i lidé trpící vleklými zdravotními neduhy.

Výlet si nechte schválit

Chronické onemocnění v řadě případů nemusí nutně představovat překážku cestování do zahraničí. Například takový pobyt u moře může být naopak při některých chorobách přímo žádoucí. Pokud se však pro podobné putování rozhodnete, nejprve byste měli vše probrat se svým ošetřujícím lékařem.

  • Odborník by měl nejprve odpovědět na otázku, zda je cestování při vašem zdravotním stavu vhodné.
  • V případě souhlasu si nechte předepsat dostatečné množství potřebných léků, které vystačí i v případě nenadálého prodloužení dovolené.
  • Současně se informujte, které přípravky a v jakém množství můžete do konkrétní destinace přepravit. V některých státech totiž mohou platit určitá omezení – jedná se zejména o region Asie a jižní Evropy. Země jako Pákistán, Indie a Turecko mají vyhotovený seznam léků, které si s sebou nemůžete přivézt.
  • Potíže mohou nastat i v případě preparátů určených k volnému prodeji. Některé přípravky u nás běžně dostupné jsou v zahraničí pouze na lékařský předpis. Jiná, neprodejná léčiva mohou zase naopak za hranicemi být volně prodejná. Pro případ potřeby si tak s sebou vezměte recepty. Nezapomeňte si však vytvořit jejich kopie, kdyby se originál ztratil. 

Všechno pěkně při ruce 

Ať už budete cestovat autem, vlakem, nebo letadlem, vždy s sebou přepravujte léky v originálním balení. Nejlépe i s lékařským potvrzením o nutnosti jejich užívání. Preparáty raději rozdělte do více zavazadel pro případ, že by došlo ke ztrátě jednoho z nich. Nejvhodnějším řešením je však přeprava v příručním zavazadle, díky čemu je budete mít neustále pod dohledem a vždy po ruce. Některé léky mohou být uchovávány při pokojové teplotě, jiné však vyžadují skladování v chladném prostředí. Pokud cestujete do teplých krajin, poraďte se s lékárníkem o vhodném způsobu přepravy a uchovávání. Udržet správnou teplotu můžete různě, třeba přepravou v chladicím boxu.

V neposlední řadě nezapomeňte na uzavření cestovního pojištění. Částky za zdravotní ošetření a pořízení léků se totiž mohou vyšplhat až do astronomických výšin. Pojištění se tak stává neocenitelným partnerem, který vám bude krýt nejen záda, ale také případné léčebné výlohy.

(holi)

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2751
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.