Stali jste se obětí trestného činu v zahraničí? Víme, jak postupovat!

Krádež zavazadla, peněžního obnosu či osobních věcí patří mezi nejčastější trestné činy, které vám mohou pokazit radost z dovolené. Cestovatelé však mohou být vystaveni také závažnějším trestným činům, mezi které patří přepadení a jiné formy násilí. Víte, jak v takových případech postupovat? Kromě prevence je nezbytné mít uzavřené cestovní pojištění a také postupovat v souladu s policií, asistenční službou pojišťovny a popřípadě asistenčním orgánem v podobě velvyslanectví nebo Ministerstva zahraničních věcí.

Jak postupovat v případě trestného činu?

Pokud jste se v zahraničí stali obětí trestného činu, v první řadě je nutné událost neprodleně nahlásit na místní policii. V rámci Evropské unie lze policii kontaktovat přes krizovou linku 112, ve státech mimo Evropskou unii může být číslo na krizovou linku jiné, a proto je vhodné se o něm před odjezdem do konkrétní země informovat.

Pokud nebudete mít přístup k internetu, můžete se informovat u místních, ve svém hotelu nebo zajít osobně na nejbližší policejní stanici. Policisté by s vámi po prvotním prošetření činu měli sepsat policejní protokol, který pro vás bude jedním z nejdůležitějších dokumentů v rámci dalšího vymáhání odškodného.

  • Pokud jste před cestou uzavřeli cestovní pojištění, trestný čin současně neprodleně nahlaste asistenční službě konkrétní pojišťovny. Pracovníci pojišťovny s vámi proberou další kroky.
  • Pokud jste cestovní pojištění neuzavřeli, s žádostí o pomoc se obracejte na velvyslanectví České republiky v konkrétní zemi. Velvyslanectví je vhodné kontaktovat vždy, pokud jste se stali obětí trestného činu s ublížením na zdraví nebo pokud máte problém s komunikací s místními orgány.

Na co nezapomenout?

  • V případě ztráty peněžního obnosu či osobních dokladů je nutné nechat si od policie vyhotovit protokol o ztrátě. Pokud vám byl odcizen cestovní pas, neprodleně tuto skutečnost nahlaste velvyslanectví České republiky.
  • Pokud vám byla odcizena debetní nebo kreditní karta, neprodleně nahlaste tuto skutečnost vaší bance. Jestliže nemáte dostatečné finanční rezervy, pokuste se zažádat příbuzné nebo přátele o zaslání finančního obnosu přes spolehlivou peněžní společnost. S transferem a výběrem peněz vám opět mohou pomoct zaměstnanci velvyslanectví.
  • Veškeré události si pečlivě zaznamenávejte, včetně jmen a kontaktů policistů, zdravotníků a dalších důležitých osob, se kterými budete jednat.

Uplatňování náhrady škody

V případě, že máte uzavřené cestovní pojištění, do určité výše vám škodu proplatí pojišťovna. Hotovost a její odcizení je ale u většiny pojišťoven v tzv. výlukách. V každém případě je potřeba podniknout veškeré kroky v souladu s asistenční službou konkrétní cestovní pojišťovny. Pokud cestujete bez cestovního pojištění, můžete uplatnit náhradu škody vůči pachateli v trestním řízení nebo vůči státu, ve kterém byl čin spáchán.

V rámci Evropské unie usnadňuje odškodnění v případě přeshraničních trestních činů asistenční orgán při Ministerstvu zahraničních věcí České republiky, na který je potřeba se obrátit co nejdříve od spáchání trestného činu. Pokud se nacházíte v zemi mimo Evropskou unii, pak je nejvhodnější cestou komunikace s velvyslanectvím České republiky.

(holi)

Zdroje:

1. https://e-justice.europa.eu/content_compensation-67-cs.do

2. https://www.mzv.cz/jnp/

3. https://www.victimsupport.org.uk/crime-info/types-crime/crime-abroad

4. https://www.gov.uk/government/publications/victims-of-crime/victim-of-crime-abroad

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 3
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Low-cost cestování aneb rady a triky,...

Procestovat různé kouty světa za co nejméně...

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.