Láká vás sexuální turistika? Pozor na nechtěný „dárek“ s následky na celý život

Asi pětina cestovatelů přiznává, že během svého cestování zažila příležitostný sex s neznámým partnerem. Některé světové destinace takzvanou sexuální turistiku přímo nabízejí. Pohlavním stykem se přitom přenáší široké spektrum chorob, od méně závažného svrabu až po život ohrožující virus HIV.

Sexuálně přenosné nemoci

Skupinu sexuálně přenosných nemocí tvoří nákazy přenášené především při pohlavním styku. Tato skupina čítá několik desítek onemocnění. Některé z nich, jako kapavka, syfilis či virus HIV, se vyskytují prakticky po celém světě, zatímco například měkký vřed a venerický lymfogranulom jsou choroby s maximem výskytu v rozvojových zemích. Cestovatelé se mohou nakazit nejen při klasickém pohlavním styku, ale také při orálních a análních praktikách. Obrovským nešvarem dnešní doby je takzvaná sexuální turistika. Některé státy světa přímo lákají turisty na smyslné erotické zážitky. Velká část z místních sexuálních pracovnic, obzvláště pak v rozvojových zemích, však přenáší širokou škálu sexuálně přenosných nemocí. Z nabízeného příjemného prožitku si tak cestovatel často odnáší nepříjemné celoživotní následky.

Příznaky nákazy

Projevy onemocnění se liší podle konkrétního původce choroby. Spousta případů ale probíhá zcela bez příznaků, jako je tomu většinou u počátečních fází infekce virem HIV. Pokud jste tedy měli nechráněný pohlavní styk, po návratu z cest kontaktujte svého lékaře a domluvte se s ním o možnosti testování. Zbystřete i v případě, že u sebe pozorujete tyto projevy:

  • bolest při močení nebo pohlavním styku,
  • výtok z konečníku, penisu či pochvy,
  • rozsev kožní vyrážky (především v oblasti genitálií),
  • žlutavé zabarvení kůže a očí.

Při jakékoliv z výše uvedených obtíží rozhodně návštěvu zdravotnického zařízení neodkládejte. Většina pohlavních chorob se v dnešní době dá poměrně dobře vyléčit. To platí pro počáteční stadia onemocnění, v pokročilejších fázích může dojít i ke vzniku trvalých komplikací. Odhoďte proto stud a v případě zmíněných příznaků rychle vyhledejte lékařskou pomoc.

Ochrana především

Nejspolehlivější způsob ochrany je samozřejmě sexuální zdrženlivost. Pokud přece jenom vyhledáte partnera na příležitostný sex, vždy trvejte na použití kondomu. Prezervativy je lepší přivézt z domova, v cílové destinaci totiž kvalita výrobků velmi kolísá. Od věci není ani preventivní vakcinace. Očkovat se můžete proti hepatitidě A a B či lidskému papillomaviru. Lékaři v žádném případě nedoporučují využívání služeb prostitutek, a to kvůli vysokému riziku přenosu závažných pohlavních chorob. Před pohlavním stykem byste se také měli vyvarovat konzumace alkoholu a drog. Někteří sice potřebují překonat přirozené zábrany ostychu, ale nepijte tak, abyste zcela ztratili vládu nad sebou samými. Je totiž statisticky dokázáno, že velká část sexuálně přenosných infekcí a nechtěných těhotenství nastává při sexu v alkoholovém opojení.

(holi)

Zdroje:
wwwnc.cdc.gov
wwwnc.cdc.gov

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 3191
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.