Nebezpečí číhající v hotelových pokojích

Po dlouhém trmácení se konečně dostáváte do hotelového pokoje. Klimatizace chladí, světla svítí, na první pohled vypadá vše čistě a uklizeně. Opak však může být pravdou. Hotelový pokoj totiž skrývá nebezpečí, která nejsou vždy patrná.

Nový výzkum amerických lékařů připodobňuje hotelové pokoje s trochou nadsázky k líhni choroboplodných zárodků.

  • Cestovatelé by si měli dávat především pozor na koupelny a záchody. Zde lze často objevit bakterie, které mohou u člověka vyvolat závažné onemocnění. Po každé návštěvě záchodu je tak nezbytností důkladné mytí rukou.
  • Nebezpečí představují i vypínače, televizní ovladače či telefony na pokoji. Ač tato zařízení na první pohled mohou vypadat čistě, pod mikroskopem by se na nich našla nejedna bakterie. Po manipulaci s těmito předměty si též raději umývejte ruce.

Zkontrolujte lůžkoviny

Dalším problémem bývá přehoz na postel. Pokud cestujete do oblastí s nižší hygienickou úrovní, počítejte s tím, že tuto část lůžkovin personál příliš často nevyměňuje. Některé přehozy podle toho i vypadají. Tento doplněk proto raději složte a uložte do bezpečné vzdálenosti od svých osobních věcí. Poté zkontrolujte prostěradla, deky a polštáře. Pokud se vám zdají použité, požádejte personál o výměnu. Pátrejte i po známkách přítomnosti štěnic. Malý parazit se nejčastěji zdržuje právě v postelích či sedacích soupravách. Jedná se o menší plochý hmyz tmavě hnědé barvy, který nemáte šanci odchytit. Známkou jeho přítomnosti jsou tmavě hnědé tečky nebo skvrny na prostěradle, matraci, konstrukci postele, ale i na stěnách. Pokud zjistíte přítomnost štěnic, ihned zažádejte o změnu pokoje nebo kontaktujte delegáta.

Jen v přezůvkách

Koberce jsou taktéž živnou půdou pro bakterie, plísně a různé alergeny. V cizím objektu byste po nich zásadně neměli chodit bosi, ale vždy byste měli mít přezůvky. Péče o koberce se totiž mezi jednotlivými hotely různí, v rozvojových zemích může být poněkud nedostačující. 

Chlazení s mírou

Klimatizace k pobytu v teplých krajinách neodmyslitelně patří a je bezpochyby užitečnou součástí hotelového pokoje. Ulevuje organismu od horkého klimatu a snižuje výskyt bakterií, plísní a hmyzu na pokoji. Tedy pokud je zařízení dobře udržováno.

  • V opačném případě se klimatizace může stát zdrojem infekčních chorob.
  • Navíc častý přechod z tepla do chladna organismu také příliš nesvědčí. Lékaři doporučují udržovat teplotu v pokoji v rozmezí 21–25 °C a klimatizovaný pokoj pravidelně větrat.
  • Toto zařízení také stojí za značným vysoušením pokožky a sliznic lidského organismu. Pokud to počasí dovolí, měli byste jej alespoň na noc vypínat.

Míra rizika se samozřejmě odvíjí od úrovně hotelového komplexu. V luxusních resortech tak určitě nemusíte pátrat po známkách nebezpečné infekce. Zvýšené opatrnosti byste ale měli dbát především při ubytování v hotelech nižší kategorie, a to zejména v zemích s horší hygienickou úrovní.

(holi)

Zdroje:
www.sharecare.com
www.dailymail.co.uk

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 3474
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.