Čína: odvrácená tvář asijského giganta

Starobylé památky, cizokrajná příroda a exotická kuchyně. Čínská lidová republika láká turisty z celého světa. Nejlidnatější stát planety je sice považován za bezpečnou destinaci, ovšem návštěvníci by se přesto měli mít na pozoru. I tady existují skrytá nebezpečí.

Nedávné zemětřesení v Nepálu si vyžádalo tisíce lidských životů. Živelní katastrofa v menší míře postihla i Čínu. Není však třeba se bát, tato lidová republika je bezpečnou zemí, kterou každoročně navštěvují turisté z celé planety. Jako jinde na ně ovšem mohou i tady číhat různé hrozby, ať už v podobě přírodních pohrom, zdravotních rizik nebo kriminálních živlů. Před návštěvou Číny je tak lepší se informovat o současné bezpečnostní situaci prostřednictvím cestovní kanceláře nebo na internetových stránkách Ministerstva zahraničních věcí. 

Co se může stát nejčastěji

  • Dopravní nehody. Čína zaujímá 90. místo na celém světě z hlediska úmrtí způsobených dopravními nehodami. Statisticky je na tom o něco hůře než Spojené státy americké. Doprava je zde tedy oproti rozvojovým státům poměrně bezpečná, ovšem turisté by si měli dávat pozor hlavně v rušných čínských velkoměstech.
  • Úrazy. Při cestování po Číně plňte pokyny svého průvodce. Místní vláda se sice snaží o dodržování přísných bezpečnostních podmínek, návštěvníci i přesto mohou snadno přijít k úhoně. Pokud patříte mezi vyznavače adrenalinových zážitků, mezi které patří například horolezectví, horská turistika nebo rafting, raději si vždy sjednejte cestovní připojištění, jež pokrývá i rizikové sporty.
  • Zdravotní potíže. Nejčastější komplikací bývá cestovatelský průjem. Vzácností však nejsou ani závažnější průjmová onemocnění shigelóza, salmonelóza nebo parazitární úplavice. V odlehlých venkovských oblastech můžete také narazit na malárii, japonskou encefalitidu a virové krvácivé horečky. Před případnou cestou do Číny tak navštivte specialistu na cestovní medicínu, který s vámi probere možná rizika a případně vám doporučí očkování.
  • Kriminalita. Tato země má relativně nízkou kriminalitu. Největším rizikem jsou krádeže a podvody při návštěvě velkoměst. Opatrní buďte zejména v nočních hodinách. Po západu slunce se snažte zdržovat na frekventovaných a dobře osvětlených místech. Informujte se u svého průvodce, které lokality jsou pro turisty nebezpečné, a v žádném případě do těchto míst nechoďte.
  • Přírodní pohromy. Od dubna do září v Číně probíhá období dešťů. Ve venkovských oblastech může dojít při výrazných srážkách k záplavám a sesuvům půdy. Období dešťů je také spojeno s tajfuny na jižním a východním pobřeží země. Zemětřesení hrozí především v západních hornatých oblastech, které jsou řídce obydlené. Z tohoto důvodu pro turisty většinou nepředstavují žádná větší rizika. Pokud tedy budete cestovat po Číně, nezapomeňte pravidelně sledovat předpovědi počasí, abyste předešli zbytečným komplikacím.

Pozor na podvodníky

  • Některé restaurace v turistických lokalitách se snaží vylákat z návštěvníků peníze navíc. Podniky totiž nabízejí jídelní lístky pro cizince s výrazně vyššími cenami. Kuře Kung-pao vás tak například místo obvyklých 10 dolarů může vyjít až na dvojnásobek. Pokud se chcete tomuto problému vyhnout, nejprve si zjistěte skutečné ceny jídel v restauraci na internetu nebo navštěvujte podniky, které vám doporučí místní průvodce.
  • Dalším problémem jsou takzvané „černé taxíky“. Jejich pojmenování nemá nic společného s barvou automobilů, jedná se o podvodníky, kteří nabízejí své služby mnohem dráž než licencované taxi vozy.
  • Na ulicích budete potkávat krásné slečny, které vás budou zvát na šálek čaje nebo kávy zdarma. Tyto mladé dámy však pracují pro kavárny a čajovny a s trochou nadsázky slouží jako návnady pro turisty. Pokud k pozvání svolíte, můžete skončit až s astronomickou účtenkou, kterou vám okouzlující hostitelka zanechá před svým náhlým zmizením.
  • Obdobným folklorem jsou ve velkých městech i všudypřítomní žebráci. Většinou se jedná o příslušníky organizovaných skupin, jejichž denní zisky jsou mnohem vyšší než platy čínských úředníků.
  • Nešvarem velkoměst jsou samozřejmě i kapsáři. V Číně je často nutné nosit u sebe hotovost, protože mnoho obchodů nepřijímá kreditní karty. Pokud se budete pohybovat na frekventovaných místech, dávejte pozor na své osobní věci.
  • Oficiální měnou Čínské lidové republiky jsou čínské jüany. Někteří podvodníci jsou si dobře vědomi toho, že cizinci nerozeznají pravé bankovky od těch falešných. Po nákupu v zapadlých uličkách tak můžete skončit s několika bezcennými papíry v rukou. Pokud se tomuto problému chcete vyhnout, nakupujte v oficiálních obchodech nebo na prověřených tržištích.

Bez pojištění nevyrážejte! 

Cestovní pojištění je při cestě do Číny naprostou nezbytností. Nikdy totiž nevíte, co vás v cílové destinaci může potkat. V případě jakýchkoliv potíží se kromě asistenční služby pojišťovny můžete obrátit i na místní policii. Pracovníci bezpečnostních služeb jsou k turistům velmi vstřícní a rádi s čímkoliv pomohou. Bohužel většina policistů s výjimkou velkých měst neovládá žádný cizí jazyk. V případě potíží je vám k dispozici i český konzulát v Šanghaji, jehož pracovníky můžete kontaktovat telefonicky nebo e-mailem.

(holi)

Zdroje:
www.chinahighlights.com
www.chinahighlights.com

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2475
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.