I s astmatem se dá cestovat, chce to ale důkladnou přípravu!

Toužíte zažít exotiku, nadechnout se cizokrajných vůní a kochat se krásnými scenériemi? A proč ne? Doba, kdy vleklé onemocnění znamenalo naprostý konec cestování, je dávno pryč. Astma tak nemusí být na překážku. Jen je třeba začít s přípravami v dostatečném předstihu.

Několik týdnů před případným odjezdem zajděte za svým lékařem a ujistěte se, že vám zdravotní stav umožní cestovat. Odborník s vámi bude nejspíše konzultovat i vhodnost očkování do dané lokality, proto návštěvu neodkládejte na poslední chvíli. Nechte si předepsat dostatečné množství potřebných léků, které vám vystačí i v případě nenadálého prodloužení dovolené. Může se stát, že se vám během cesty zavazadlo zatoulá nebo vám ho někdo zcizí. Užitečná je i kopie lékařského předpisu s latinskými názvy léků. V neposlední řadě si nechte od lékaře vyhotovit zdravotní dokumentaci s podrobným popisem jak svého onemocnění, tak aktuálního zdravotního stavu. Tento výpis můžete použít v případě zdravotních komplikací, jež mohou během cesty nastat.

Co můžete, připravte předem 

V rámci příprav nezapomeňte důkladně prozkoumat terén.

  • Vyhledejte v konkrétní destinaci nejbližší lékařskou pomoc a pro případ potřeby si zaznamenejte telefonní čísla.
  • Další nezbytností jsou informace o možných spouštěčích astmatu. Způsobuje vaše záchvaty cigaretový kouř nebo peří v lůžkovinách? Pokud ano, kontaktujte hotelový personál s dotazem na možnost rezervace nekuřáckého pokoje nebo výměny lůžkovin.
  • Pro astmatiky mohou být nebezpečné také některé dovolenkové aktivity, například potápění. Případná rizika proto před odjezdem vždy proberte se svým lékařem.

Léky vezměte na palubu

Zážitek z dovolené může pokazit už její samotný začátek – například ztracená zavazadla. Léky si proto raději vezměte s sebou do příruční tašky, a to nejen v případě, že často trpíte dechovými obtížemi. Medicínské přípravky včetně tekutých totiž na palubě převážet můžete, raději je ale mějte vždy v originálním obalu a u sebe lékařské potvrzení. O konkrétních podmínkách přepravy se však vždy informujte přímo u letecké společnosti.

Před odjezdem nezapomeňte uzavřít cestovní pojištění. V rámci pojištění pro chronická onemocnění platí určitá pravidla. Počítejte s tím, že v případě pojistné události v zahraničí po vás bude pojišťovna chtít potvrzení od vašeho lékaře, že váš stav byl alespoň 6 měsíců stabilizovaný.

(holi)

Zdroj:
www.ervpojistovna.cz

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2162
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.