Egypt: krásy a rizika země faraonů

Ráno pozorujete romantický východ slunce nad impozantními pyramidami, odpoledne objevujete krásy podmořského světa a večer si krátíte volnou chvíli pokuřováním vodní dýmky a pozorováním svůdných orientálních tanečnic. Seznamte se s Egyptem, arabskou zemí na severu Afriky, která nabízí svou vřelou náruč turistům z celého světa.

Za poklady dávných faraonů

Úrodná země na březích řeky Nil představovala středobod starověké kultury. Po tisíciletí zde panovali potomci samotných bohů – egyptští faraoni. Kultura egyptského lidu sice podlehla nájezdům arabských kočovníků, skvosty prastaré architektury však přetrvaly až do dnešní doby. Odkazem božských vládců se tak kochají turisté z celého světa. Mezi bezpochyby nejznámější památky patří pyramidy v Gíze, tajuplná sfinga, Údolí králů v Luxoru či chrám Abú Simbel v oblasti Asuánské přehrady. Stovky prastarých památek jsou však rozesety po celé zemi. Prozkoumat odkaz starověké říše tedy nelze během jediné návštěvy země. Za poklady dávných faraonů můžete obvykle vyrazit dvojím způsobem: buď v rámci možných výletů z luxusních hotelových resortů, nebo plavbou po řece Nil. Všechny pamětihodnosti se totiž nacházejí v bezprostřední blízkosti životodárného toku.

Ráj turistů a potápěčů

Nejpopulárnější turistické destinace Egypta představují Hurghada, Safaga, Marsa Alam, Sharm el Sheikh a Taba. Do luxusních resortů na březích Rudého moře každoročně vyrážejí tisícovky turistů z České republiky. Bohatý podmořský život však láká amatérské i profesionální potápěče. Pokud vás omrzí popíjení sladkých drinků, vodní atrakce a odpočinek na pláži, můžete se vydat do tichého podmořského světa, překypujícího životem a barvami. Prakticky v každém hotelu si můžete objednat kurzy potápění pro začátečníky i pokročilé. Odměna za překonání strachu z neznámých hlubin je k nezaplacení. Rudé moře je totiž nejseverněji položeným tropickým korálovým mořem. V místních vodách tak narazíte na želvy, delfíny, murény, rejnoky, žraloky a nepřeberné množství pestrobarevných rybek. Potápění však patří mezi rizikové zážitky, pokud tedy budete chtít prozkoumat podmořský svět, určitě nezapomeňte na cestovní připojištění.

Exotika s vůní orientu

Egypt je také země koření, parfémů a vodních dýmek. Na své si tak přijdou dámy i pánové. Pro milovníky rušného života začíná zábava až s příchodem soumraku. Se západem slunce totiž ožívají tržiště, obchody, restaurace i kavárny. Není se čemu divit, denní teploty často dosahují až k 50 °C, a to zejména v letním období. Ve většině obchodů je potřeba smlouvat, proto se obrňte trpělivostí. V posledních letech se však v Egyptě objevují obchody s fixními cenami, což jistě ocení stydlivější jedinci.

Zážitky pro dobrodruhy

Egypťané nezapomínají ani na milovníky adrenalinových zážitků. Toužíte po návštěvě vyprahlé pouště? Chcete se projet písečnými dunami na čtyřkolce? Sníte o cestování na hřbetu velblouda? V zemi faraonů je možné všechno. Většina hotelů a cestovních agentur nabízí bohatý program výletů, které ocení jednotlivci i rodiny s dětmi.

Rizika spojená s návštěvou země

V roce 2011 proběhla v Egyptě mohutná revoluce, která turistům na čas uzavřela brány do země. Politická situace v zemi je nyní poměrně stabilní, současná vláda se snaží o obnovení cestovního ruchu. Při návštěvě přímořských letovisek a významných památek není třeba mít obavy. Cestování do ostatních částí země se však nedoporučuje. Mějte také na paměti, že Egypt je velmi chudá země s odlišnou kulturou a hluboce zakořeněnými tradicemi. Před vycestováním je tak nepsanou povinností uzavření cestovního pojištění. To se hodí i v případě vzniku průjmového onemocnění, takzvané faraonovy pomsty, jež postihuje velkou část turistů. V cílové destinaci je tak potřeba dbát zvýšené opatrnosti, ať už kvůli riziku infekce, úrazů, či násilných trestných činů.

(holi)

Zdroje:
www.tripadvisor.cz
www.gov.uk

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2858
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.