Cestování v důchodu? Pro stále více seniorů běžná realita!

Lidé ve vyšším věku už netráví svůj volný čas pouze návštěvou svých vnoučat, ale stále častěji vyráží na cesty. Láká je nejenom tuzemsko, ale i exotické krajiny. Cestování však pro stárnoucí organismus představuje určitá rizika, a proto je důležité se na cestu pořádně připravit.

Senioři se cestování nebojí

Díky lepší zdravotní kondici začali starší lidé více cestovat, a to i do oblastí, o jakých se jim dříve ani nesnilo. Mezi oblíbené destinace českých seniorů patří například Řecko, Turecko, Egypt či Tunisko, ale roste zájem také o exotické země, jako jsou Kapverdy, Keňa, Senegal, Spojené arabské emiráty, Thajsko nebo Zanzibar. Mezi seniory jsou v posledních letech oblíbené i plavby na zaoceánských parnících.

V roce 2017 tak senioři tvořili celou pětinu zákazníků českých cestovních kanceláří. Právě organizované zájezdy patří mezi nejvyhledávanější formy dovolené. Pomalu narůstá zájem i o cestování se seniorskými kluby, které jsou ale více běžné v zahraničí. Cestování do zahraničí, ať už organizované, či na vlastní pěst, však pro stárnoucí organismus představuje určitá rizika. Je tak nezbytná řádná příprava na cestu.

Základní praktické rady

  • Prvním krokem před cestou by měla být konzultace zdravotního stavu s praktickým lékařem nebo se specialistou na cestovní medicínu.
  • Je třeba absolvovat doporučená očkování a nespoléhat se pouze na ta povinná.
  • Lidé trpícími chronickými nemocemi by si před cestou měli udělat malou inventuru užívaných léků a vzít si jich dostatečné množství s sebou, ideálně do palubního zavazadla.
  • Důležité je zapsat si názvy léků i účinných látek, protože v zahraničí se mohou obchodní názvy léků lišit.
  • Pro léky v tekuté formě, například inzulin nebo injekce na ředění krve, je nutné mít speciální potvrzení v angličtině.
  • V zahraničí se obecně doporučuje jíst pouze dostatečně tepelně upravené jídlo a pít balenou vodu.
  • Nepsanou povinností je uzavření cestovního pojištění pro případ úrazu, akutní nemoci nebo zhoršení chronického onemocnění.

Pojištění pro všechny

Cestování v pokročilém věku bez uzavření pojištění je hazard na vlastní riziko. Cestovní pojištění lze bez problémů uzavřít i v případě chronického onemocnění. Podmínkou je, aby byl váš zdravotní stav po dobu šesti měsíců před odjezdem stabilizovaný. A od kdy jste vlastně považovaní za seniora? Věková hranice se mezi jednotlivými pojišťovnami liší, například ERV Evropská pojišťovna považuje za seniory osoby od dovršení 70 let a nabízí jim upravenou variantu pojištění nebo individuální řešení, do věku 69 let a 364 dní je pak uzavíráno zcela standardní pojištění.

Počet cestovatelů v seniorském věku neustále narůstá a v následujících letech bude tento trend zřejmě pokračovat. Není se čemu divit, výraznější zdravotní obtíže se v dnešní době vyskytují obvykle až u osmdesátníků. Přesto je při cestování potřeba dbát zvýšené opatrnosti, zejména stran infekčních nákaz. V imunitním systému dochází během stárnutí ke změnám, které snižují schopnost organismu bojovat s infekcemi.

(holi)

Zdroje: 1. https://www.aginginplace.org/seniors-and-travel/

2. https://www.radio.cz/en/section/business/more-and-more-czech-seniors-travelling-abroad

3. https://www.ervpojistovna.cz/cs/nejcastejsi-dotazy

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.