Itálie, Španělsko, Řecko: víte, co musíte udělat před dovolenou?

Jižní Evropa je oblíbenou destinací pro letní odpočinek. Písčité i oblázkové pláže, středomořská strava a zajímavá kultura sem ročně nalákají tisíce turistů. Abyste si ale relax užili naplno a ve zdraví, je rozumné se na dovolenou dobře připravit.

Itálie, Španělsko i Řecko patří ze zdravotního hlediska mezi bezpečné země. Přesto je dobré mít se na pozoru a držet se základních pravidel, která by měl každý cestovatel znát. 

Potřebuji očkování?

Před cestováním do jakékoliv destinace by si turisté měli ověřit platnost svých základních očkování (tedy vakcínu proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám, dále tzv. hexavakcínu a očkování proti tetanu). Pro některé osoby jsou potom po konzultaci s lékařem vhodná i následující očkování:

  • Proti hepatitidě A – virus žloutenky typu A je rozšířen po celém světě, i v zemích s nízkým zdravotním rizikem. Nakazíte se nejčastěji kontaminovaným jídlem či vodou. Zeptejte se proto lékaře, zda je tato vakcína pro vás vhodná.
  • Proti hepatitidě B – tento virus je přenášen krví a pohlavním stykem. Očkování je doporučováno tehdy, pokud v zemi plánujete tetování či piercing, budete hledat nového partnera nebo podstupovat zdravotní zákrok.
  • Proti vzteklině  vzteklina se v Řecku vyskytuje u netopýrů a mohou jí být nakaženi též toulaví psi. V Itálii a Španělsku je přítomna i u dalších savců, proto se raději vyhýbejte kontaktu s neznámými zvířaty. Vakcinace je ale nutná jen pro jedince, kteří se budou věnovat venkovním aktivitám, při nichž hrozí pokousání netopýrem (např. v jeskyních), nebo odborníkům pracujícím s rizikovými zvířaty.

Tipy pro pobyt bez újmy na zdraví

  • Pečlivě omývejte ovoce a zeleninu a preferujte balenou vodu.
  • Braňte se poštípání hmyzem – kryjte si tělo oblečením a zásobte se účinnými repelenty.
  • Buďte opatrní při venkovních aktivitách, zejména při sportu a plavání. Chraňte se před úrazy používáním ochranných pomůcek. 
  • Držte se dál od neznámých zvířat.
  • Dbejte na hygienu. 
  • Vyhněte se kontaktu s lidskými tekutinami, jako jsou sliny, krev apod. Jsou jimi přenášeny nemoci typu HIV či žloutenky B a C.
  • Zjistěte si předem, kde v případě potřeby najdete odbornou lékařskou pomoc. 

Nikdy nezapomínejte na cestovní pojištění, a to ani při krátkých cestách. Úraz může nastat kdykoliv, stejně jako například bolesti zubů. Pojištěním se vyhnete problémům s odmítnutím ošetření a s placením někdy velmi vysokých částek u lékaře či za přepravu zpět do ČR v případě vážného úrazu.

Je dobré vědět, jak to chodí

Cestujete-li do zemí, kde mohou platit jiná pravidla, raději si předem zjistěte, co se v daném státě smí a nesmí či jaké jsou tamní zvyky. Zajímavým příkladem může být například ve Španělsku nemožnost cestovat autostopem nebo povinnost vypnout mobilní telefon při tankování. V Itálii zase platí zákon potírající obchod s padělky. Za nákup takových výrobků na pláži či od pouličních prodejců hrozí pokuta až 10 000 eur. A pokud budete v Řecku nosit nůž či slzný sprej, bude to považováno za nedovolené ozbrojování. Stejně tak si v této zemi volně nezakempujete – mimo oficiální tábořiště je totiž stanování přísně zakázáno. Ve všech jmenovaných destinacích počítejte s určitou mírou obecné kriminality. Chraňte se proti kapsářům a drobným krádežím, a to zejména cestovních dokladů.

S potížemi k lékaři 

Pokud se po návratu z dovolené nebudete cítit dobře, raději navštivte lékaře – ideálně specialistu na cestovní medicínu. Sdělte mu všechny potřebné informace o své cestě, tedy délku pobytu v konkrétní destinaci, podniknuté výlety a další aktivity. Nezapomeňte zmínit ani pokousání, škrábnutí či nezvyklé poštípání zvířetem.

(cean)

Zdroje:
wwwnc.cdc.gov
www.mzv.cz

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 1139
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.