Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čínská lidová republika ani Mongolsko nevyžadují pro vstup na svá území žádná povinná očkování. Lékaři přesto doporučují podstoupit alespoň základní cestovní vakcinaci a v případě návštěvy čínského venkova i očkování proti japonské encefalitidě. Nikdy totiž nevíte, co na vás kde číhá.

Mezi základní očkování pro každého cestovatele patří ta proti následujícím nemocem:

  • Virová hepatitida A. Vakcinace se doporučuje lidem jedoucím do všech zemí světa. Riziko nákazy je vysoké v Číně i Mongolsku. Infekce se nejčastěji přenáší znečištěnýma rukama, kontaminovanou vodou a potravinami. Kromě očkování je třeba dodržovat základní hygienická pravidla a vyhýbat se rizikovým aktivitám, například konzumaci jídel na ulici nebo ve stravovacích zařízeních pochybné kvality.
  • Virová hepatitida B. Ochrana proti této nemoci je součástí povinného očkovacího kalendáře od roku 2001. Většina dospělých cestovatelů však s nejvyšší pravděpodobností toto očkování nepodstoupila, i když se doporučuje všem, neboť nebezpečí nákazy hepatitidou B hrozí po celém světě. Přenos se uskutečňuje skrze krevní řečiště nebo pohlavním stykem. Očkování proti hepatitidě typu A i B zaručuje celoživotní ochranu.
  • Břišní tyfus. V Číně a Mongolsku se břišním tyfem můžete nakazit požitím kontaminované vody, zejména ve venkovských oblastech. Nebezpečná nákaza vás však může postihnout i v kvalitních městských hotelech. Nejjistější způsob ochrany je tedy očkování, které se provádí každé 3 roky.
  • Tetanus. K bakteriální nákaze dochází nejčastěji při poranění. Riziko tetanu je o něco vyšší v Číně než v Mongolsku. Tato vakcinace je součástí povinného očkovacího kalendáře. Ochrana ale není celoživotní, po 10–15 letech je nutné podstoupit přeočkování. Před odjezdem je tak vhodné u tetanu zkontrolovat aktuální platnost.

Vakcinace doporučená „pro jistotu“ 

  • Meningokoková meningitida. Očkování je vhodné při cestě do obou zemí, hlavně při zamýšleném kontaktu s místním obyvatelstvem a při fyzické námaze.
  • Cholera a cestovatelské průjmy. Čína i Mongolsko patří mezi velmi rizikové oblasti s vysokým výskytem infekčních průjmů. Vakcinace se doporučuje těm, kteří putují na vlastní pěst a stravují se v pouličních restauracích. Hodí se i pro jedince náchylné ke vzniku průjmových onemocnění.
  • Záškrt. Očkování proti záškrtu patří spolu s tetanem a černým kašlem do povinné trojvakcíny. Pokud víte, že budete v intenzivním kontaktu s místním obyvatelstvem, raději se nechte přeočkovat.
  • Vzteklina. Vakcinace proti této nemoci je vhodná pro lidi, kteří vyrážejí na dlouhý pobyt do přírody a odlehlejších oblastí daleko od zdravotní péče. Nákaza vzteklinou totiž vždy končí úmrtím. Čína i Mongolsko navíc patří mezi nejrizikovější oblasti na celém světě.
  • Japonská encefalitida. Očkování se doporučuje cestovatelům do Číny a hodí se i pro jedince, kteří se budou zdržovat ve venkovských oblastech, zejména během období dešťů a po něm.
  • Chřipka. Virus chřipky se vyskytuje po celém světě, tedy i v Číně a Mongolsku. Nad očkováním by měli popřemýšlet lidé, kteří se budou hojně pohybovat v hromadných dopravních prostředcích a ve vysoce zalidněných oblastech.
  • Plané neštovice. Očkování se doporučuje těm, kteří v dětství tuto virovou chorobu neprodělali. Riziko nákazy je opět vysoké při pobytu v hustě osídlených oblastech.

Žlutá zimnice a malárie

Žlutá zimnice se sice ani v jedné zemi nevyskytuje, přesto je očkování proti tomuto virovému onemocnění vyžadováno po návštěvnících přijíždějících z rizikových oblastí. Cestovatelů z naší země se ale omezení prakticky netýká, jelikož musí podstoupit očkování již při vstupu do nebezpečných míst. Malárie se vyskytuje pouze v Číně, a to zejména na jihu země v období dešťů. Infekce se běžně objevuje i na turisticky oblíbeném ostrově Hainan. Proti malárii v současnosti neexistuje žádné očkování, jedinou možnou ochranou je prevence v podobě užívání antimalarik, repelentů, vhodného oblečení a ochranných sítí.

Myslete i na problémy

Starobylé památky, exotická gastronomie nebo panenská mongolská příroda. Čína i Mongolsko nabízí cestovatelům mnoho nezapomenutelných zážitků. Není tedy divu, že do těchto končin každoročně vyrážejí zástupy turistů z celého světa. Před případnou cestou ale nezapomeňte na doporučená očkování a uzavření cestovního pojištění. Daleké asijské krajiny totiž nabízejí i svou stinnou tvář v podobě vysokého rizika nákazy infekčními chorobami.

(holi)

Zdroje:
wwwnc.cdc.gov
wwwnc.cdc.gov

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2676
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.