Lékárnička na cesty: co s sebou vzít do kufru

Chystáte se zdolávat zasněžené vrcholy hor, vyrážíte s přáteli na divokou řeku nebo se jedete opalovat na prosluněné pláže? Ať tak či onak, v každém případě nezapomeňte do kufru přibalit cestovní lékárničku. Její služby totiž při putování často chtíc nechtíc využijete.

Ať už vyrážíte kamkoliv, do vašeho zavazadla by se měly vtěsnat alespoň základní léky a zdravotnické potřeby. Nikdy totiž nevíte, co vás při vašem putování může potkat. Lékárnička se přitom vždy hodí, obzvláště při cestách do míst, kde je nedostupná kvalitní lékařská péče. Tím, že léky povezete z domova, navíc odpadne starost s jejich sháněním v zahraničí.

Obsah lékárničky: výbava proti 12 zdravotním rizikům

  1. Bolest a horečka. Na boj s horečkou a bolestí vám bohatě postačí léčiva ve volném prodeji, vybavit se můžete ibuprofenem, aspirinem nebo paralenem.
  2. Zažívací obtíže. Cestovatelský průjem je tak trochu folklorem cestování. Na léčbu nezávažných forem průjmu vystačíte se živočišným uhlím, nifuroxazidem nebo diosmektitem. S překyseleným žaludkem si poradí antacida. Abyste předešli dehydrataci, nezapomeňte přibalit rehydratační roztoky v prášku. Jestli naopak trpíte zácpou, nemělo by ve vašem kufru chybět projímadlo.
  3. Nemoci dýchacích cest. Pokud trpíte alergií, vybavte se nějakým antihistaminikem. Podpůrná léčba kašle a nachlazení sestává z kapek do nosu a léků proti kašli.
  4. Cestování dopravním prostředkem. Patříte mezi jedince, kterým se dělá nevolno při jízdě dopravním prostředkem? Pak tedy určitě nezapomeňte na takzvané léky proti kinetóze.
  5. První pomoc. Na cestách vás může potkat mnoho nečekaných úrazů. Pro poskytnutí první pomoci budete potřebovat obvazy, gázy, náplasti, dezinfekční roztoky a gumové rukavice. Bohatost lékárničky závisí na rizicích vašeho putování.
  6. Ochrana očí. Písek, prach a slunce nedělají vašemu zraku příliš dobře. Řešením jsou antiseptické kapky a takzvané umělé slzy, které provlhčují namáhané oči.
  7. Ochrana před sluncem. Mnoho cestovatelů řeší potíže spojené s nadměrným sluněním. Ať už putujete kamkoliv, vždy se vybavte opalovacím krémem. Ten by měl mít hodnotu ochranného faktoru alespoň 15. V případě spálenin používejte krémy s obsahem panthenolu nebo aloe vera.
  8. Otravný hmyz. Komáři, klíšťata či mouchy přenášejí mnoho infekčních nemocí. Před jejich otravným dotíráním vás ochrání repelenty. Dalším způsobem obrany je vhodné oblečení a moskytiéry. Příznaky poštípání zmírní krémy s obsahem antihistaminik.
  9. Osobní ochrana. Pokud se budete stravovat rukama, myslete na očistu pomocí antibakteriálních ubrousků nebo dezinfekčních roztoků na bázi alkoholu. Nedílnou součástí lékárničky by měly být i kondomy, které vás ochrání před sexuálně přenosnými chorobami.
  10. Alergické reakce. Jedinci s jakýmkoliv druhem alergie by neměli opomenout antihistaminika nebo kortikoidy.
  11. Pro klid duše. Cestování přináší i určitou míru stresu. Po domluvě vám lékař může předepsat léky na spaní nebo proti úzkosti.
  12. Proti infekci. V případě, že cestujete do oblasti s nízkým hygienickým standardem a špatně dostupnou lékařskou péči, konzultujte se svým lékařem možnost předepsání antibiotik.

Sbaleno na cesty

Trpíte nějakým chronickým onemocněním, které vyžaduje pravidelné užívání léků? Pak si před započetím své cesty vytvořte dostatečné zásoby konkrétních léčiv. V zahraničí se totiž léky většinou neshánějí snadno. Potřebné léky přibalte ve vyšším množství, než na cestu potřebujete. Popřípadě si s sebou vezměte i recepty. Nezapomeňte si však vytvořit jejich kopie pro případ ztráty. Lidé s chronickým onemocněním by na cesty měli vzít i dokumentaci o svém zdravotním stavu.

Jedno staré přísloví říká, že prevence je půl zdraví, neboť nemocem je třeba předcházet. Při cestování vás může potkat mnoho příjemných, ale i nepříjemných zážitků. Buďte připraveni na případné strasti své cesty a nezapomeňte vybavit svou cestovní lékárničku. Štěstí totiž přeje připraveným a řádné zdravotnické vybavení vám zcela jistě pomůže při zdolávání jakýchkoliv nástrah.

(holi)

Zdroj: wwwnc.cdc.gov

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 3353
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.