Šest tipů, jak při volbě dovolené nesáhnout vedle

Památky, nebo moře? Vybíráte dovolenou a nemůžete se rozhodnout? Máme pro vás pár rad, které mnohé napoví. Vezměte je v potaz, a volno si užijete přesně podle svých představ.

1. Zvažte své zájmy

Rozhodněte se, čemu byste se chtěli na dovolené nejvíce věnovat. Láká vás adrenalin, chcete trochu potrápit své tělo a spálit nějaké kalorie? Existuje mnoho míst, kde se dají provozovat moderní sporty, jako například rafting a skydiving, nebo vysokohorská turistika. Naopak pokud jste zapálení historici, tak se vám jistě bude líbit v Římě či v Egyptě. Cestujete-li s dětmi, naplánujte dobrodružství pod stany.

2. Zkontrolujte pas

Pokud se pohybujete po Evropské unii, bude vám k překročení hranic stačit pouze občanský průkaz. Za exotikou se ale můžete vypravit pouze s platným pasem – proto ho dostatečně dopředu prověřte. Nezapomeňte také, že některé země vyžadují, aby pas platil ještě půl roku po navrácení z dovolené. Do vybraných států je zase třeba mít zajištěná víza – než objednáte letenky, nezapomeňte o ně včas zažádat.

3. Zjistěte si druhy očkování

V některých cizokrajných zemích na Evropany číhá nebezpečí v podobě vážných, život ohrožujících nákaz. Předtím, než se vypravíte do své cílové lokality, navštivte očkovací centrum, nebo si alespoň na internetu zjistěte, zda byste se neměli nechat naočkovat například proti žluté zimnici či japonské encefalitidě.

4. Prověřte bezpečnost 

Pokud si nejste jistí, jestli je tam, kam jedete, pro cizince bezpečno, neřiďte se jen údaji v průvodcích. Zkontrolujte i oficiální státní vyjádření o bezpečnosti vycestování do dané země nebo kontaktujte ambasádu. Více informací se také dozvíte zde: http://www.mzv.cz/jnp/cz/cestujeme/varovani_pred_cestami/index.html a rovněž zde: http://www.ervpojistovna.cz/cs/rizikove-oblasti.

5. Ověřte ceny 

Každá dovolená něco stojí. Někdy je nákladné se do cílové destinace dopravit, ale vlastní pobyt může díky tamním cenám vyjít docela levně. Jinde je tomu přesně naopak. Před odjezdem si proto zjistěte ceny jídla, hotelů, zájmových aktivit a dopravy, ať vás nezaskočí třeba účtenka z restaurace.

6. Oprašte základní fráze 

Anglicky se domluvíte téměř všude. Pokud se necítíte dobře, když máte hovořit cizím jazykem, zapomněli jste nebo se vůbec nedomluvíte, zajděte na rychlokurz. Nebo si aspoň opatřete kapesní slovník se základními frázemi. 

(brbr)

Zdroj:
www.wikihow.com

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 1979
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.