Skrytá nebezpečí zvířecích trhů. Nač si dávat na dovolené pozor?

Exotické země lákají návštěvníky nejenom svou podmanivou kulturou a dechberoucí přírodou, ale také kulinářskými zážitky. Ty největší pochoutky přitom často nenajdete v hotelových resortech, ale přímo na ulicích. Fenomén takzvaného pouličního stravování neboli „street food“ je v mnoha exotických zemích úzce spjat se zvířecími trhy, které však skýtají řadu nebezpečných nástrah.

Fenomén zvířecích trhů

Pouliční trhy představují centrum každodenního života v mnoha zemích světa, a to zejména v oblasti Asie, Afriky, ale také Střední a Jižní Ameriky. Cestovatelům nabízí jedinečnou možnost, jak si vychutnat ty nejlepší pokrmy a současně zažít autentickou atmosféru. Zvířecí trhy spojené s prodejem a přípravou pokrmů však bohužel představují i vysoké riziko infekčních nákaz.

Podle Světové zdravotnické organizace je v současné době známo více než 200 infekčních chorob přenášených ze zvířat na člověka. Mezi ty nejčastější a většinou méně závažné patří bakteriální infekce způsobující takzvané cestovatelské průjmy. Zvířecí trhy ale mohou být zdrojem i mnohem závažnějších nákaz, jako jsou infekční žloutenka, salmonelóza, krvácivé horečky, ebola, koronavirové infekce a řada dalších. Stále velmi aktuálním a nejznámějším příkladem je bezesporu současná pandemie covidu-19, která mohla být podle některých hypotéz nastartována přenosem z nakaženého zvířete na člověka v prostředí zvířecích trhů.

Nebezpečí z pralesa

Jedním z hlavních důvodů vysokého rizika přenosu infekčních nákaz je nedodržování základních hygienických postupů při přípravě, skladování a prodeji pokrmů. Velkým rizikem je v tomto ohledu takzvané bushmeat. Jedná se o pokrmy připravované z masa divoce žijících zvířat, která představují lákadlo pro milovníky nevšedních gastro zážitků. Divoce žijící zvířata jsou často rezervoárem řady infekčních chorob, například opičí maso může být zdrojem eboly, netopýří maso původcem krvácivých horeček nebo koronavirových infekcí. Exotické „pochoutky“ jsou navíc často nedostatečně, či dokonce nijak tepelně upravené.

Jak snížit riziko nákazy

  • Cestovatelům se nedoporučuje konzumovat jakékoliv maso divoce žijících zvířat. Pokud se přesto nebudete chtít o tento zážitek ochudit, měli byste konzumovat alespoň dostatečně tepelně upravené maso.
  • Při stravování na ulici je vhodné dodržovat základní cestovatelskou poučku: „Uvař to, upeč to, oloupej to, nebo na to zapomeň!“ Největší riziko nebezpečných nákaz hrozí při konzumaci syrových pokrmů, a to zejména těch připravených z masa.
  • Důležité je také zapojení všech smyslů. Bedlivě sledujte přípravu jídla a v případě pochybností o dodržování základní hygieny u daného prodejce raději nic nekonzumujte.
  • Před konzumací pokrmu zapojte zrak, čich a při prvním soustu také chuť. Pokud vás budou vaše smysly varovat, v konzumaci jídla nepokračujte.
  • Důležité je také nepodceňovat výběr vhodných nápojů. Základem pitného režimu by tak měla být balená voda. Při každém nákupu zkontrolujte neporušenost obalu a víčka, někteří obchodníci totiž prodávají lahve naplněné kohoutkovou vodou.

O fenomén street food a zvířecích trhů se určitě nemusíte při cestách do zahraničí ochudit, jenom je potřeba dbát zvýšené opatrnosti kvůli přenosu možných nebezpečných infekčních nákaz. Při řešení jakýchkoliv (nejen) zdravotních komplikací je pochopitelně zásadní mít uzavřené cestovní pojištění. 

(holi)

 

Zdroje:

https://www.ilri.org/news/new-study-explores-wet-markets-and-risk-emerging-zoonotic-diseases

https://www.cdc.gov/importation/bushmeat.html

https://wwwnc.cdc.gov/travel/page/food-water-safety

https://www.tripsavvy.com/what-is-a-wet-market-5086549

https://cdn.who.int/media/docs/default-source/food-safety/ig--121-1-food-safety-and-covid-19-guidance-for-traditional-food-markets-2021-04-12-en.pdf?sfvrsn=921ec66d_1&download=true

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 0
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Low-cost cestování aneb rady a triky,...

Procestovat různé kouty světa za co nejméně...

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.