Češi jsou národem cestovatelů, trendem je digitální nomádství

Na jaře eurovíkend, v létě k moři, na podzim do lázní a v zimě na hory − Češi mají již delší dobu pověst nadšených cestovatelů. Putují obvykle nejen po naší malé zemi, ale stále častěji vyrážejí i za hranice. A to jak na krátkodobé cesty, tak na několik měsíců. Do kurzu totiž přichází práce na dálku − tzv. digitální nomádství.

Do světa za prací i zábavou

Pracující cestovatel − tak by se dal označit jedinec, který podlehl trendu digitálního nomádství. Většinou se jedná o podnikatele nebo zaměstnance, kteří se rozhodli spojit příjemné s užitečným. Pracovat a cestovat zároveň mohou například programátoři, designéři webových stránek, překladatelé či provozovatelé e-shopů. Většinou jsou to lidé s flexibilní pracovní dobou, kteří mají možnost vydělávat odkudkoliv. Navíc mají výhodu v tom, že ke své činnosti potřebují pouze počítač, elektrickou zásuvku a připojení k internetu. Tzv. digitální nomády můžete potkat po celém světě, nejvíce se však soustřeďují v oblasti jihovýchodní Asie. A to hlavně proto, že tamější státy nabízejí mnoho zážitků a současně lákají turisty poměrně nízkými životními náklady.

Jedna dovolená nestačí

Doba, kdy lidé dlouho šetřili a vyráželi za odpočinkem do zahraničí pouze jednou ročně, pomalu ale jistě končí. V současnosti se objevuje nový trend více dovolených během roku. Alespoň to vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Podle výsledků analýzy pro rok 2017 vyrazili občané starší 15 let v tomto období na 13 milionů delších cest (čtyři a více nocí) a na zhruba 21 milionů kratších výletů (jeden až tři noclehy). Z tohoto počtu vedlo do zahraničí celkem 38 % delších cest a 6 % kratších výjezdů.

Převážnou většinu cest za hranice uskutečnili Češi v roce 2017 v rámci svého soukromého cestování. V porovnání s rokem 2016 se jedná o poměrně vysoký nárůst. Prvenství, co se delších výjezdů týká, drží už několik let naše nejoblíbenější prázdninová destinace – Chorvatsko. V rámci kratších cest se pak na prvním místě umístilo Slovensko. Největší nárůst zájmu a pomyslné skokany roku vyhrály dva oblíbené přímořské státy – Řecko a Španělsko.

Bez pojištění ani ránu

Jestliže se chystáte do zahraničí, je vhodné si předem zajistit cestovní pojištění. A to i v případě, že se budete pohybovat pouze v zemích Evropské unie. Pokud totiž budete muset využít v cizí zemi zdravotní péči, pak díky kvalitnímu cestovnímu pojištění nepůjdou náklady za poskytnuté ošetření z vaší kapsy, ale uhradí je pojišťovna. Když cestujete často nebo plánujete dlouhodobý pobyt v zahraničí, popřemýšlejte nad celoročním pojištěním. Ušetříte si díky němu nejen starosti s opětovným vyřizováním pojištění před každou cestou, ale jistě oceníte i možnost pojištění storna v případě zrušení své cesty.

(holi)

Zdroj:

https://intentionaltravelers.com/what-is-a-digital-nomad/

https://www.czso.cz/csu/xc/kde-cesi-travili-v-roce-2017-dovolenou

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 4
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.