Tipy pro digitální nomády aneb Do světa za prací i zábavou

Pracující cestovatel nebo cestující pracovník. Většinou se jedná o podnikatele nebo zaměstnance, kteří se rozhodli spojit příjemné s užitečným. V současné době se totiž necestuje za prací, ale s prací. Vysněné povolání však není pro každého.

Dopoledne vyřídíte pracovní e-maily, odpoledne odešlete nový projekt a večer uspořádáte pracovní konferenci. Celou dobu přitom sedíte na pláži tisíce kilometrů od domova a popíjíte výtečné koktejly z exotického ovoce. Tak fungují digitální nomádi, kteří opustili nudu šedivé kanceláře, sbalili počítač a vyrazili i se svou prací do světa. Jak už jste asi pochopili, moderní kočovnictví bohužel není pro každého. Mezi ideální adepty patří například programátoři, designéři webových stránek, překladatelé či provozovatelé e-shopů. Tedy lidé s flexibilní pracovní dobou a možností vydělávat kdekoliv. Jedinou limitující podmínkou se tak pro mnohé stává dostupnost internetu a elektrické zásuvky. Výběr konečné destinace není nijak omezený. Bezpochyby nejoblíbenějším cílem je však jihovýchodní Asie, která láká zejména poměrně nízkými životními náklady.

Nástrahy a rizika 

Nevýhodou práce na dálku je skutečnost, že nemůžete být ve fyzickém kontaktu se svými spolupracovníky a klienty. Další problém představují životní náklady. I z tohoto důvodu digitální nomádi preferují méně vyspělé země asijského a afrického kontinentu, kde mohou pracovat a zároveň si dovolit podstatně vyšší životní standard. Tyto levnější a dobrodružnější země však často nastavují i svou odvrácenou tvář v podobě vyšších bezpečnostních rizik. Krádeže mobilních telefonů či notebooků jsou zde na denním pořádku. Základní poučka tak zní: zálohovat, zálohovat, zálohovat.

Stále ve střehu 

  • Nejdůležitějším ochranným prvkem je, aby vaše zavazadla vypadala nudně a nezajímavě. Při nákupu je tak zapotřebí držet se zásady „čím jednodušší, tím lepší“. Moderní kufry s bezpečnostními systémy sice nabízejí poměrně účinnou ochranu, na druhou stranu se však snadno dostávají do hledáčku zlodějů. Obdobné pravidlo platí i pro elektronická zařízení.
  • Pokud budete pracovat v kavárně nebo na jiném veřejném místě, nikdy nic neodkládejte třeba na prázdnou židli. Tašky či bágly položte pod stůl mezi nohy.
  • Moderní kočovníci doporučují najít si pro práci místo v rohu místnosti, abyste případně včas viděli přicházejícího zloděje.
  • Pokud potřebujete na toaletu, vezměte si s sebou všechnu elektroniku. V případě nouze na stole nechte snadno nahraditelné osobní věci.
  • Při cestování raději noste batoh dopředu na břiše. Zloději umí velmi efektivně a nenápadně nožem otevřít zavazadlo a ukrást z něj důležité věci.

Nutno zmínit, že digitálním nomádem se nestanete ze dne na den. Nejprve je nutné pečlivě naplánovat práci, kterou budete v zahraničí zastávat, a tomu přizpůsobit další okolnosti. Důležitou položkou je i uzavření cestovního pojištění, bez něhož se na dobrodružných cestách neobejdete. Jakékoliv výdaje za zdravotní péči se totiž mohou v zahraničí vyšplhat do astronomických výšek. Celoroční pojištění pro dlouhodobé cestování navíc pokryje případnou škodu na majetku až do několika desítek tisíc korun.

(holi)

Zdroje:
www.pcworld.com http://nomadcapitalist.com
www.lonelyplanet.com

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2902
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.