Hygiena na cestách. Na co běžně nemyslíme?

Koronavirová pandemie ukázala odvrácenou stránku cestování, a to snadné šíření infekčních chorob mezi jednotlivými zeměmi i kontinenty. Cestovní ruch se pomalu ale jistě začíná probouzet a oblíbené destinace zase navštěvují turisté. Dodržování hygienických opatření při cestování je však důležitější než kdykoliv dříve.

Mytí rukou na prvním místě

Některé hygienické zásady už znějí jako otřepané klišé, pravidelné mytí a hygiena rukou však patří mezi ty nejdůležitější. Mytí rukou po každé návštěvě toalety či před konzumací jídla je naprostou samozřejmostí, pokud se však při cestování budete dotýkat cizích předmětů, měli byste provádět pravidelnou hygienu rukou zhruba každých 20–30 minut.

Rizikovou položku představuje i váš mobilní telefon, který se při cestování může stát snadným rezervoárem infekčních chorob. Pravidelná hygiena by tak neměla minout i vašeho chytrého kapesního partnera.

Neviditelný nepřítel za nehty

Pečlivě zastřižené a čisté nehty patří mezi další důležitý prvek cestování, zejména při cestování do zemí s nižšími hygienickými standardy. Nevěřili byste tomu, kolik špíny a potenciálních infekčních chorob se může skrývat pod nevyčištěnými nehty. Obdobný problém nastává v případě gelových nehtů. Pokud jsou nehty delší, hůře se udržují v čistotě, a představují tak riziko přenosu infekčních chorob, obzvláště pokud jsou pokryté různými ozdobami.

Nežádoucí kontakty

Přímý kontakt s jiným člověkem, například v podobě potřesení rukou, je během současné pandemie omezován na minimum. Alespoň to platí při cestování v naší zemi. Pokud se vydáte do zahraničí, obzvláště do jižních destinací, kde je přímý lidský kontakt běžnější, zkuste „zbytečné“ dotyky s cizími lidmi omezit. I když budete dodržovat maximální hygienická opatření, vaši snahu snadno zkazí jedno potřesení rukou s člověkem, který si po návštěvě toalety neumyl ruce. Samozřejmě je ale nutné dodržovat určitou rovnováhu mezi hygienou a lidskou slušností. Za nežádoucí se dá považovat i častý kontakt vašich rukou s oblastí obličeje a očí. Většina z nás si ani neuvědomuje, jak často se těchto partií dotýká.

Nedotýkejte se mého jídla

Sdílení jídla na cestách představuje jednu z nejsnadnějších cest přenosu infekčních chorob. Podobě jako u mezilidského kontaktu totiž opět záleží na nejslabším článku řetězu. Pokud budete sdílet jídlo s lidmi, kteří si před konzumací řádně umyli a vyčistili ruce, pak to není problém. Pokud se ale do vašeho sdíleného potěšení zapojí jeden člověk s nedostatečně provedenou hygienou rukou, může být zaděláno na problém. Jídlo je tak vhodné sdílet pouze s nejbližšími, a to při dodržování základní hygieny.

Infekční choroby představují neviditelnou hrozbu, která se pohybuje všude kolem nás. V současnosti je při cestování důležité dodržovat základní hygienická pravidla, přiměřené odstupy či nosit roušky. Také je nezbytné myslet i na méně patrné cesty přenosu infekce. Poslední, ale neméně důležité je uzavření cestovního pojištění, které vám pomůže v případě vzniklých obtíží při pobytu v zahraničí.

(holi)

Zdroje:

https://wwwnc.cdc.gov/travel

https://drifttravel.com/7-tips-for-practising-good-hygiene-whilst-travelling/

https://medlineplus.gov/ency/article/001925.htm

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 3
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.