Svrab: svědivá památka na zahraniční dovolenou

Zákožka svrabová se vyskytuje prakticky po celém světě. Jejím domovem jsou oblasti s nízkou hygienickou úrovní, teritoriem je lidská kůže. K protivníkům patří prevence a důkladná hygiena. Seznamte se s původcem nepříjemného, ovšem častého kožního onemocnění.

Zákožka svrabová je asi půl milimetru velký roztoč, který napadá výhradně člověka. Samičky tohoto parazita žijí ve svrchních vrstvách kůže, kde si hloubí chodbičky. Živí se tkáňovým mokem a kladou vajíčka – podle odhadů jde asi o 2–3 vajíčka denně, která umisťují ve slepých uličkách. Z nich se později vylíhnou dospělí jedinci. Délka života zákožky svrabové se pohybuje až kolem pěti týdnů, během několika měsíců se na lidském hostiteli může vyvinout i několik set jedinců. Mimo pokožku však tito drobní parazité přežívají přibližně pouhé tři dny. Zákožky jsou navíc velmi citlivé k vnějšímu prostředí. Umírají na přímém slunečním svitu, v suchu a teplotách pod bodem mrazu. Svrab se vyskytuje po celém světě a nejčastěji se šíří v oblastech, kde lidé žijí v blízkém kontaktu.

Špína zákožce svědčí  

K přenosu dochází při tělesném styku s nemocným člověkem, obzvláště při tom pohlavním. Nákaza je možná i prostřednictvím kontaminovaného prádla. Šíření nemoci napomáhá nízká hygienická úroveň. Při cestování do zahraničí se jedná zejména o pobyt v ubytovnách, motelech a hotelech nižší kategorie. Nutno zmínit, že při krátkodobém kontaktu, například podáním ruky nemocnému, se svrab nepřenáší.

Nejhorší je svědění 

Po inkubační době 2–6 týdnů dochází k rozvoji nepříjemné svědivé vyrážky. Ta se objevuje v místech, kde je pokožka velmi jemná. Typicky ji lze nalézt:

  • na rukou a zápěstích,
  • okolo loktů a v podpaží,
  • na dvorcích bradavek,
  • na předkožce,
  • v oblasti pupku, pasu a hýždí,
  • na vnitřních plochách stehen.

Téměř nikdy se však neobjevuje na obličeji a na hlavě. Svědění je nejúpornější v nočních hodinách, kdy je parazit nejvíce aktivní. Komplikací svrabu je především bakteriální infekce rozškrábané vyrážky. Popsané typické projevy už dnes ale nejsou tolik časté. U cestovatelů dodržujících pravidelnou osobní hygienu totiž dochází pouze k podráždění pokožky a cestičky v kůži mezi vyrážkou nebývají patrné.

Ochrana spočívá v čistotě 

Jedinou prevencí svrabu je dodržování základních hygienických pravidel. Cestovatelé by především neměli uléhat do povlečení, ve kterém očividně někdo předtím spal. V ubytovacích zařízeních je třeba také dávat pozor na nevyprané osušky a ručníky. Při cestách je též nutné obezřetně vybírat případného sexuálního partnera, jelikož žádný druh dostupné antikoncepce před nákazou svrabem nechrání. Svrab postihuje všechny lidi po celém světě bez ohledu na věk, pohlaví či barvu kůže. Nejen před cestou do oblastí s nižší hygienickou úrovní je tak vhodné uzavřít cestovní pojištění. Samotná léčba je totiž velmi jednoduchá, ale neléčené onemocnění se může stát značně nepříjemným suvenýrem.

(holi)

Zdroj:
www.cdc.gov

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2308
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.