Sám na cestách? Pro samorosty i jedince toužící po nových přátelstvích

Ať už nemáte parťáka na cestování, nebo chcete poznávat nová místa jen po vlastní ose, sólo cestování je fenoménem dnešní doby. Jen zřídkakdy přitom zažijete pocit samoty, protože kolem vás pořád někdo bude. Nutno však přiznat, že tento typ cestování není pro každého a vyžaduje řádnou přípravu.

Bezpečnost na prvním místě

Ačkoliv je bezpečnost na cestách vysoce omílaným tématem, v případě takzvaného sólo cestování je prakticky tím nejdůležitějším. Cestovatelé vyrážející na vlastní pěst do cizí země musí spoléhat pouze sami na sebe, a tak je potřeba se v rámci plánování důkladně připravit. První otázkou je volba cílové destinace, a to včetně aktuálních bezpečnostních a zdravotních rizik. Některé oblasti jsou pro sólo cestovatele obecně bezpečnější, jiné jsou naopak méně bezpečné až zcela nevhodné. Samozřejmě záleží také na tom, zda cestuje sám muž, nebo žena.

Druhou otázkou, kterou je potřeba vyřešit před odjezdem, jsou očkování a řádně vybavená cestovní lékárnička. Třetí a neméně důležitou otázkou je zajištění samotné bezpečnosti na cestách. To spočívá především v základních pravidlech pro cestování (kopie dokladů, rozmístění hotovosti na více místech, vyvarování se nošení značkového oblečení, drahé elektroniky či šperků, nevycházení v nočních hodinách atd.). Klíčová je také registrace do systému DROZD Ministerstva zahraničních věcí nebo kontaktování velvyslanectví při cestách do destinací s obecně vyšším bezpečnostním rizikem. Samozřejmostí je také uzavření cestovního pojištění, které pomůže s vyřešením řady případných nepříjemností.

Cestování, které není pro každého

Sólo cestování je ideální volbou pro vyznavače autentických zážitků, i když není rozhodně pro každého. Jeho doménou je nutnost větší interakce s okolím, než je tomu v případě cestování ve více lidech. Tento cestovatelský styl je v mnoha ohledech jednodušší pro extroverty než pro introverty, ačkoliv pro introvertní typy je skvělým tréninkem mezilidské komunikace.

Při sólo cestování je také důležité předejít tísnivému pocitu samoty a stesku po domově. Zkušení cestovatelé tak doporučují v rámci navazování nových kontaktů ubytování v hostelech, cestování vlakem a návštěvu podniků se sdílenými stoly. Zásadní je pak komunikace s místními, jejichž náklonnost si lze získat například zvládnutím několika základních slov a frází v jejich jazyce. Dlouhé sekvence sólo cestování lze rozbíjet hromadně organizovanými výlety, například nějakou zajímavou plavbou či prohlídkou historických památek.

Kam vyrazit na sólo cestu

Sólo cestování lze bezpečně provozovat prakticky ve všech evropských státech. Oblíbené jsou zejména státy jižní Evropy díky příznivému podnebí a komunikaci více otevřenému místnímu obyvatelstvu. Při návštěvách severní Evropy je naopak potřeba počítat s větší uzavřeností obyvatelstva, ale díky tomu také s větším „klidem“ na cestách. Mimo Evropu je potřeba pravidelně sledovat bezpečnostní a obecně politickou situaci a podle toho volit konkrétní destinaci. Za obecně bezpečné a vhodné pro sólo cestovatele se dlouhodobě považují například Austrálie, Japonsko, Kanada, Spojené státy americké či Nový Zéland.

(holi)

Zdroje:

https://www.lonelyplanet.com/articles/20-tips-for-traveling-solo

https://www.ervpojistovna.cz

https://solotravelerworld.com/beat-lonliness-10-tips/

https://www.travelandleisure.com/trip-ideas/solo-travel/best-countries-for-solo-travelers

https://www.timeout.com/travel/best-places-to-travel-alone

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 48
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Low-cost cestování aneb rady a triky,...

Procestovat různé kouty světa za co nejméně...

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.